Ενημέρωση
- 25 Απριλίου 2014 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 5466
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αρ. Πρωτ.177
| Αθήνα, 25/4/2014 |
Αξιότιμο
Κύριο Γιάννη Στουρνάρα
Υπουργό Οικονομικών
Νίκης 5-7, Τ.Κ. 101 80
Ενταύθα
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες κατατέθηκαν σήμερα στη βουλή τροπολογίες που δίνουν ανάσα σε μικροκαταθέτες, φοιτητές και άνεργους…, αλλά δυστυχώς ΟΥΔΕΜΙΑ αναφορά γίνεται για την επαναφορά του αφορολόγητου για τα παιδιά και την κατάργηση του φόρου πολυτελείας των αυτοκινήτων των πολυτέκνων!
Όπως γνωρίζεται πρόσφατα η ΟΚΕ με τη Γνώμη πρωτοβουλίας της
«ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ», τον Μάρτιο του 2014 στη σελ 20-21 επισημαίνει μεταξύ των άλλων:
«…Η ΟΚΕ θεωρεί ότι βασικό εργαλείο ασκήσεως κοινωνικής δικαιοσύνης και έμπρακτης εφαρμογής της ισονομίας έναντι των πολιτών είναι το εκάστοτε φορολογικό σύστημα. Η πιο θεμελιώδης κοινωνική προστασία είναι αυτή που εκφράζεται στο Σύνταγμα μέσα από το άρθρο παράγραφο 5 ότι «Οι Έλληνες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Παράγων της φοροδοτικής ικανότητας είναι και η οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου, η οποία, όταν λαμβάνεται υπόψη (ιδιαίτερα δε ο αριθμός των παιδιών) δεν καταστρατηγεί την αρχή της ισότητας των πολιτών, όπως είναι απολύτως παραδεκτό στην σύγχρονη νομική επιστολή και νομολογία38 . Παρ’ όλ’ αυτά, από φέτος (2014) καταργείται το αφορολόγητο όριο που ίσχυε για κάθε παιδί, διαλύοντας το δίχτυ κοινωνικής προστασίας προς τις οικογένειες με παιδιά και επιβαρύνοντας αναλογικά περισσότερο τις οικογένειες που έχουν περισσότερα παιδιά. Σύμφωνα με μελέτη που είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 200839 με θέμα το κόστος της ανατροφής παιδιών και η αποτελεσματικότητα των σχετικών πολιτικών, στη σελίδα 21 αποδεικνύεται ότι το κόστος διαβίωσης ενός παιδιού αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο 20% ως 30% του προϋπολογισμού ενός άτεκνου ζευγαριού. Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί αποτελεί καίριο πλήγμα κατά της κοινωνικής προστασίας, κατά του θεσμού της οικογένειας και ωθεί στον κοινωνικό αποκλεισμό τις πολύτεκνες οικογένειες. Η άμεση επαναφορά του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί αποτελεί βασικό εργαλείο κοινωνικής προστασίας και μείωσης του κινδύνου κοινωνικού αποκλεισμού. Επ’ ουδενί πρέπει να συγχέεται η φορολογική πολιτική με την κοινωνική πολιτική και με τη δημογραφική πολιτική. Για το λόγο αυτό δεν είναι σωστό να συνδέεται ή και συμψηφίζεται η κατάργηση των φοροελαφρύνσεων για τα προστατευόμενα μέλη με την παροχή προνοιακών επιδομάτων και δημογραφικών κινήτρων. ..»
Κύριε Υπουργέ,
πρόσφατα επίσης η ELFAC ρώτησε τον Πρωθυπουργό μας: Πως είναι δυνατόν το νέο φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα να αγνοεί το κόστος ανατροφής των παιδιών καταργώντας το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί, τόσο για τις πολύτεκνες, όσο και για το σύνολο των οικογενειών;... Απάντησε αντί αυτού ο Γ. Γραμματέας Εσόδων κ. Θεοχάρης με ωμή αλήθεια αποδεχόμενος ότι καταργήσαμε το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί και το αντικαταστήσαμε με επιδόματα σε φτωχές οικογένειες!
Κύριε Υπουργέ,
το 1944 σε μία εποχή που όχι μόνο δεν υπήρχε δημογραφικό πρόβλημα, αλλά υπήρχε ο κίνδυνος του υπερπληθυσμού στη χώρα μας, έγινε ο περίφημος νόμος 1910 για την προστασία των πολυτέκνων οικογενειών, ο οποίος να σημειωθεί ισχύει και σήμερα και θα έπρεπε σε ένα ευνομούμενο Κράτος δικαίου όλοι οι μεταγενέστεροι εκδιδόμενοι νόμοι να στηρίζονται πάνω σε αυτόν για τη φορολόγηση των πολυτέκνων οικογενειών και ο οποίος αναφέρει:
Ἄρθρο 8
1. Οἱ πολύτεκνοι ἀπαλλάσσονται τοῦ φόρου τῆς ἰδιοκατοικουμένης μικροκατοικίας.
2. Οἱ πολύτεκνοι δικαιοῦνται ν’ ἀπαλλάσσωνται τοῦ φόρου τῶν, διὰ τὰς ἰδίας των ἀνάγκας, χρησιμοποιουμένων προϊόντων αὐτῶν κατὰ τὰς ἑκάστοτε ἐκδιδομένας διαταγὰς τοῦ Ὑπουργοῦ τῶν Οἰκονομικῶν ὁρίζοντος τὸ ἐξαιρετέον τοῦ φόρου ποσόν.
3. Πάντες οἱ πολύτεκνοι οἱ φορολογούμενοι ἐφοδιάζονται διὰ βιβλίου φορολογικοῦ ἐν ᾧ ἀναγράφονται οἱ πρὸς τὸ Δημόσιον ἐξ οἱασδήποτε αἰτίας βεβαιούμενοι φόροι ἑκάστου τῶν φόρων τούτων ἐξοφλουμένου δι’ ὁσωνδήποτε δόσεων ἐντὸς τῆς χρήσεως τοῦ οἰκονομικοῦ ἔτους ἀπὸ τῆς βεβαιώσεώς των, ἀναγραφομένων ἐν τῷ βιβλιαρίω τούτῳ τοῦ ἑκάστοτε καταβαλομένου ποσού.
4. Φορολογικαὶ ἐλαφρύνσεις κατὰ ποσοστὸν παρέχονται εἰς τοὺς πολυτέκνους ἀναλόγως τῶν τέκνων των ὑπὸ τῶν Δήμων ἢ Κοινοτήτων δι’ ἀποφάσεως τῶν οἰκείων Συμβουλίων καὶ ὑπὸ τοῦ Δημοσίου δι’ ἀποφάσεως τοῦ Ὑπουργοῦ τῶν Οἰκονομικῶν».
Δυστυχώς σήμερα παρά τα όσα επιτάσσει το Σύνταγμα, οι νόμοι, αλλά και οι προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού μας στο ΖΑΠΠΕΙΟ, που έκανε σημαία το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ, η κοροϊδία και ο εμπαιγμός των πολυτέκνων οικογενειών ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ και η καταλήστευση της περιουσίας του Ελληνικού λαού μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση!
Ουδεμία διόρθωση γίνεται, ώστε να επανέλθει το αφορολόγητο του παιδιού και η φορολόγηση των πολιτών να γίνεται βάσει της φοροδοτικής τους ικανότητας και όχι να φορολογούνται οι πολύτεκνοι, όπως οι άγαμοι!.
Ουδεμία ρύθμιση για την επαναφορά της Ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μάνας, ή του πολυτεκνικού επιδόματος στις πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνες με ένα ή δύο προστατευόμενα παιδιά!
Έκανε ο κ. Σταϊκούρας νόμο για την προκαταβολή του 60% της σύνταξης στους συνταξιοδοτούμενους πολύτεκνους Δημοσίους Υπαλλήλους και δεν τον εφαρμόζει !!!
Πριν λίγο καιρό η Ν.Δ. τόνιζε σε ανακοίνωση της:
«…Δεν πρόκειται να σωθεί καμία Ελλάδα, εξαθλιωμένων Ελλήνων. Οι Έλληνες είναι η Ελλάδα.
Οι οικογένειες και μάλιστα οι πολύτεκνες και οι τρίτεκνες, ως δομικό κύτταρο αυτής της προσπάθειας, πρέπει να προστατευθούν, προκειμένου να προσφέρουν το ύψιστο αγαθό … το ΜΕΛΛΟΝ της Ελλάδας».
Κύριε Υπουργέ, ο πολυτεκνικός κόσμος της χώρας ζητάει επίμονα την επαναφορά του αφορολόγητου για τα παιδιά και την κατάργηση του φόρου πολυτελείας των αυτοκινήτων των πολυτέκνων.
Με εκτίμηση
Για την ΑΣΠΕ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Βασίλειος Θεοτοκάτος Εμμανουήλ Χρυσόγελος