Αθήνα, 9/9/2024

Αξιότιμο                                                                              
Κύριο Κυριάκο Πιερρακάκη
Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Αξιότιμη                                                                              
Κυρία Σοφία Ζαχαράκη                                                              
Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

ΘΕΜΑ: Μετεγγραφές Πολυτέκνων (γονέων και τέκνων)

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

σε συνέχεια της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού και, συγκεκριμένα, σχετικά με το σημείο:

19) «Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού», σας επισημαίνουμε ότι:

1. Για τους πολύτεκνους θα πρέπει να προβλεφθεί και η άρση του ορίου των 2.750 μονάδων που ισχύει τώρα. Δηλαδή, να είναι τελείως ελεύθερες οι μετεγγραφές για τους πολυτέκνους, όπως ίσχυε επί δεκαετίες, χωρίς να δημιουργήσουν κανένα απολύτως πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Είναι προφανές ότι οι συνθήκες και οι δυνατότητες προετοιμασίας (οικονομικές κά.) για τα παιδιά των πολυτέκνων δεν είναι όμοιες με αυτά των άλλων οικογενειών. Άλλωστε οι πολύτεκνοι δικαιούνται ειδικής μέριμνας κατά το Σύνταγμα.

2. Παρακαλούμε, όπως στην συνέντευξη εξειδίκευσης των δημογραφικών μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, να γίνει και η ανωτέρω διευκρίνιση και πρόβλεψη, ώστε να νομοθετηθεί άμεσα η άρση του ορίου των 2.750 μονάδων για τις μετεγγραφές των πολυτέκνων και να προλάβουμε και το φετινό ακαδημαϊκό έτος.

Η μη άρση του ορίου των 2.750 μονάδων για τους πολυτέκνους θα εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό την εξαγγελία του Πρωθυπουργού ως μέτρο στήριξης των πολυτέκνων οικογενειών.

3. Επίσης, ζητούμε την επαναφορά των διατάξεων της παρ.3 του άρθρου 6 του Ν.3255/2004 (απόλυτη πρόταξη των πολυτέκνων εκπαιδευτικών στους διορισμούς α΄ και β' βάθμιας εκπαίδευσης), μέτρο που αποδεδειγμένα έφερε αύξηση των γεννήσεων. Ακόμη κι αν δεν γίνει αυτό άμεσα, θα πρέπει τουλάχιστον άμεσα να ορισθεί ειδική κατηγορία πολυτέκνων με το 16% των θέσεων διορισμού σε κάθε κατηγορία εκπαιδευτικών, όπως ισχύει σε όλο το Δημόσιο τομέα (ν. 4765/2021). Η εξαίρεση του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει λογική.

Πρόσφατα άρθρα