Αθήνα, 2/9/2024

                                                                                                                   ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ

Αξιότιμο                                                                                     
Κύριο Θεόδωρο Σκυλακάκη             
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας                                             
 .
Αξιότιμη                                                                              
Κυρία Σοφία Ζαχαράκη                                                              
Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Αξιότιμη
Κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου
Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Προβλήματα στην εφαρμογή του τιμολογίου ΚΟΤ Γ΄ –

Ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης

Αξιότιμοι Υπουργοί.

1.         Από τη θέσπιση του ΚΟΤ Γ και την έναρξη της εφαρμογής του αρχές του τρέχοντος έτους, παρατηρούνται σοβαρές δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του, σύμφωνα με παράπονα που δεχόμαστε από τα μέλη μας – πολύτεκνες οικογένειες.

Κατ΄ αρχήν, φαίνεται πως οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, δεν εκδίδουν συνολικά ή στην πλειοψηφία τους, λογαριασμούς καταναλώσεως / εκκαθαριστικούς προς τους δικαιούχους ΚΟΤ Γ χωρίς καμμία εξήγηση. Θεωρητικά, ο μηχανισμός εφαρμογής κοινωνικών τιμολογίων μέσω ΔΕΔΔΗΕ λειτουργούσε και πριν την θέσπιση του ΚΟΤ Γ οπότε είναι αξιοπερίεργο ότι έχουν τόσο μεγάλη δυσκολία στην υλοποίηση του ΚΟΤ Γ – εκτός αν συμβαίνει κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε. Και μόνο το γεγονός αυτό, προκαλεί συσσώρευση οφειλών στις πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσουν το συνολικό ποσό εφάπαξ και θα πρέπει να μπουν σε διαδικασία ρύθμισης κ.λπ. – αχρείαστος χρόνος και κόπος, αν το όλο κύκλωμα εφαρμογής του ΚΟΤ Γ λειτουργούσε ομαλά, ως αναμενόταν.

Παρακαλούμε όπως διερευνηθεί για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και αιτούμεθα να δοθεί οδηγία στους παρόχους να δώσουν εξ ορισμού δυνατότητα πληρωμής με δόσεις στους δικαιούχους του ΚΟΤ Γ.

2.         Σύμφωνα με άλλο παράπονο – καταγγελία μέλους μας, ο πάροχος, μόνο μετά από παρέμβαση του ενεργειακού διαμεσολαβητή εξέδωσε λογαριασμό με την έκπτωση από 01/01/2024 (αίτηση στην ΗΔΙΚΑ 02-02-2024) και μείωση χρεώσεων στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Ακόμη και εν μέσω καταγγελιών του μέλους μας στη ΡΑΕ και πριν τη συνέχιση της καταγγελίας σε δεύτερο στάδιο στον ενεργειακό διαμεσολαβητή, εξέδιδε τελικούς λογαριασμούς χωρίς εκπτώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις!

Είναι αδιανόητο να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά και να μην υπάρχει, έστω και δειγματοληπτικός έλεγχος στην αγορά για την ορθή εφαρμογή του νόμου που αφορά στο ΚΟΤ Γ από το αρμόδιο Υπουργείο !!

3.         Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη των πολύτεκνων οικογενειών στο ΚΟΤ Γ – για την οποία είχαμε εκφράσει την τεκμηριωμένη αντίρρησή μας σε όλους τους τόνους – και παρά την αντισυνταγματικότητά της, όπως σαφώς διατύπωσε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την 430/2022 απόφασή της περί ακυρώσεως της κατάργησης του ειδικού μειωμένου τιμολογίου πολυτέκνων, έχει και άλλες, σημαντικές, στρεβλώσεις.

Να τονιστεί ότι η ΑΣΠΕ, ενόψει της καθυστέρησης υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ, απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ αλλά έλαβε διαβεβαίωση από το αρμόδιο Υπουργείο ότι θα υπάρξει σύντομα υλοποίηση της, πλην όμως τελικά με αυθαίρετο τρόπο τέθηκαν εισοδηματικά κριτήρια, που δεν προϋπήρχαν στο μειωμένο τιμολόγιο πολυτέκνων που ίσχυε επί τόσα χρόνια στο παρελθόν.

Για παράδειγμα: Αίτηση οικογένειας έξι (6) παιδιών απορρίφθηκε λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, διότι στο οικογενειακό εισόδημα (των δύο μισθωτών γονέων και περιστασιακή εργασία 3 τέκνων) προστέθηκε τεκμαρτό εισόδημα 3000€, επειδή ένα από τα τέκνα, φοιτητής, είχε ετήσιο εισόδημα 159,60€ από εργασία σε καφετέρια, λόγω τεκμηρίου διαβίωσης!

Παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε στατιστικά στοιχεία για το πλήθος των αιτήσεων των πολύτεκνων οικογενειών που:

(α) Αιτήθηκαν ένταξη στο ΚΟΤ Γ,

(β) εγκρίθηκε η αίτησή τους,

(γ) απορρίφθηκε η αίτησή τους.

4.         Εξ εφαρμογής του ανωτέρω κοινωνικά άδικου, πραγματικού και υπαρκτού, παραδείγματος, που δυστυχώς δεν είναι το μόνο, αιτούμαστε και πάλι την άρση του εισοδηματικού κριτηρίου για την ένταξη των πολύτεκνων στο ΚΟΤ Γ, όπως άλλωστε και το ΣτΕ σαφώς έχει νομολογήσει, επιφέροντας προφανή υποχρέωση στο Κράτος να σεβαστεί την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

5.         Οι πολύτεκνες οικογένειες - δικαιούχοι ανέμεναν δύο χρόνια σχεδόν (Φεβρ. 2022 - Δεκ 2023) την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ και τώρα αντιμετωπίζουν πάλι προβλήματα! Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας και τις ενέργειές σας στα ανωτέρω ζητήματα και την σχετική ενημέρωσή μας για γνωστοποιήσουμε στα μέλη μας τις απαντήσεις.

Στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω συνεργασία.

Για την ΑΣΠΕ

Ο Πρόεδρος                          Η Γεν. Γραμματέας

Πρόσφατα άρθρα