Η ΑΣΠΕ στις 6/6/2024 απέστειλε και νέα επιστολή προς την Κυβέρνηση για τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ: 

 

Προς τους Υπουργούς 

- Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

- Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

   κα Σοφία Ζαχαράκη     

Θέμα: Μετεγγραφές στα ΑΕΙ

Αξιότιμοι Υπουργοί.

1. Καθώς διεξάγονται αυτές τις ημέρες οι εξετάσεις εισαγωγής των παιδιών μας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δεχόμαστε πολλά ερωτήματα από μέλη μας, αν τελικά η Κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει από φέτος τις ελεύθερες μετεγγραφές για τους πολυτέκνους.

Μέτρο χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος, με προφανή αφετηρία και στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Τα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται το Υπουργείο Παιδείας κατά καιρούς ότι, περίπου 70-80% των πολυτέκνων που αιτούνται μετεγγραφής τελικά τους αποδίδεται, δεν εμφανίζουν την πραγματική εικόνα. Η πραγματική εικόνα είναι ότι, οι περισσότεροι πολύτεκνοι δεν δηλώνουν ΑΕΙ εκτός του Νομού του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους, φοβούμενοι ότι αν η απόφαση στην αίτηση μετεγγραφής είναι αρνητική, δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους. 

2. Τα κριτήρια μετεγγραφών που έχουν θεσπισθεί δίνουν μερικά επιπλέον μόρια για τις πολύτεκνες οικογένειες, υπό πολλές προϋποθέσεις (χαμηλό εισόδημα κ.λπ.), χωρίς να υπολογίζεται το σύνολο των παιδιών της πολύτεκνης οικογένειας, αφήνοντας έτσι εκτός αρκετές πολύτεκνες οικογένειες. 

3. Επειδή σύντομα οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ θα κληθούν να δηλώσουν τις Σχολές επιθυμίας τους, επιβάλλεται η Κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα και να θεσμοθετήσει εκ νέου τις ελεύθερες μετεγγραφές, κάτι που δέχθηκε και ο Πρωθυπουργός ως αναγκαίο στην συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ηγεσίας της ΑΣΠΕ περί τα τέλη Ιουνίου του περασμένου έτους,  λίγες μέρες πριν τις εκλογές. 

Κύριοι Υπουργοί,

μην αφήσετε άλλη μία χρονιά σε εκκρεμότητα τις μετεγγραφές των πολυτέκνων (γονέων και παιδιών), γιατί τα οφέλη για τη χώρα θα είναι σημαντικά, ενώ το κόστος μηδενικό.

Αναμένουμε άμεσα σχετική ενημέρωση. 

Οι πολύτεκνες οικογένειες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

Πρόσφατα άρθρα