Ενημέρωση
Φτάνει πια ο εμπαιγμός με τις Μετεγγραφές Υπουργέ/ Ο ν.4186/2013/Οι εξαιρούμενοι της διαθεσ επιστρέφ
- 13 Σεπτεμβρίου 2013 // //
- Νόμοι - Αποφάσεις
- Εμφανίσεις: 8409
Ο νέος νόμος 4186/2013 για την αναδιάρθρωση του Λυκείου, από το ΦΕΚ... ΕΔΩ
Το μόνο θετικό στο νόμο, αφορά τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς που εξαιρέθηκαν της διαθεσιμότητας...
Άρθρο 46...
6. Το εξαιρούμενο της διαθεσιμότητας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 82 του ν. 4172/2013, εκπαιδευτικό προσωπικό των εκεί καταργούμενων ειδικοτήτων διατίθεται για παροχή εκπαιδευτικού έργου στα ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. εντός της ίδιας Διεύθυνσης στην οποία έχουν μεταταχθεί για το σχολικό έτος 2013−2014. Η τοποθέτηση πραγματοποιείται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή.
---
Δυστυχώς καμία αλλαγή δεν έγινε στις Μετεγγραφές για τους πολύτεκνους, όπως υποσχέθηκε στην Ε.Ε της ΑΣΠΕ ο Υπουργός κατά τη συνάντηση που είχαν. Σε βουλευτές που μας στήριξαν, ειπώθηκε ότι θα κάνει πρόταξη των πολυτέκνων,το ίδιο μας διαβεβαίωναν και Κομματικά στελέχη της Ν.Δ...
Σε Βουλευτές δόθηκε το ακόλουθο απόσπασμα ομιλίας:
ΘΕΣΕΙΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ...
Ένα σχόλιο θα ήθελα να κάνω για τις μετεγγραφές. Έχετε δίκιο για μετεγγραφές, αλλά ήδη φέραμε το θέμα την περασμένη χρονιά. Το επεκτείνουμε φέτος, το διευρύνουμε φέτος, δηλαδή, δίνουμε δικαίωμα και στους εισακτέους των τελευταίων ετών να μεταφέρουν τη θέση εισαγωγής τους. Αυξήσαμε το όριο του κατά κεφαλήν εισοδήματος -και επαναλαμβάνω ότι είναι κατά κεφαλήν εισόδημα αυτό- και έτσι οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες θα μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτό το μέτρο. Επίσης, αυξήσαμε το ποσοστό στα πανεπιστήμια από 10% σε 15%, ούτως ώστε περισσότερα παιδιά να έχουν το δικαίωμα στις μετεγγραφές.
Τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους τους βάλαμε σε αυτές τις κατηγορίες που να έχουν προτεραιότητα και επίσης, ρυθμίσαμε ότι οι φοιτητές με σοβαρά προβλήματα υγείας, που με το ποσοστό του 5% εισέρχονται χωρίς εξετάσεις, θα μπορούν να φοιτούν δίπλα στο σπίτι τους, ελεύθερα και θα μετεγγράφονται, ανεξάρτητα από το πού περνούν, κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο καλύπτουμε σοβαρά προβλήματα που πράγματι οι ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίζουν σήμερα.
Ας μας πούνε λοιπόν, από που προκύπτει αυτή η πρόταξη, στο άρθρο που ψήφισαν;;;
Το άρθρο 34 για τις Μετεγγραφές των Φοιτητών, αναφέρει:
Άρθρο 34
Μεταφορά θέσεων εισαγωγής σε Α.Ε.Ι.
1. Όλοι οι επιτυχόντες που είτε έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 είτε έκαναν χρήση της βεβαίωσης πρόσβασης των δύο προηγούμενων, της εισαγωγής τους, ετών και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τεκμαίρουν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, εφόσον το ετήσιο κατά το έτος 2012 εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του δεν ξεπερνά το ποσό των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους επιτυχόντες που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ.151/122732/Β6 (Β΄ 1612/2010) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α΄ ή β΄ βαθμού ή οι γονείς ή κηδεμόνες αυτών, ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά, έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει οχτώ (8) μήνες ανεργίας εντός του έτους 2013, το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο ήτοι δεκαοκτώ χιλιάδες (18.000) ευρώ κατά κεφαλήν και το, κατά τα ανωτέρω, δικαίωμα μεταφοράς θέσης αφορά και στους επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2009-2010.
2. Η κατά τα ανωτέρω μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνο από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι.. Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα που εδρεύει στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων στις υπόλοιπες Σχολές ή Τμήματα. Από τις διατιθέμενες θέσεις το 10% θα διατεθεί στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2009-2010, το 30% θα διατεθεί στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2010-2011, το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2011-2012 και το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2012-2013.
3. Οι δικαιούχοι μεταφοράς δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για αντίστοιχα Τμήματα έως δύο διαφορετικών Πανεπιστημίων __________ή Τ.Ε.Ι..
4. Κριτήρια κατάταξης των δυνητικά δικαιούχων ανά Σχολή ή Τμήμα είναι με σειρά προτεραιότητας τα κάτωθι:
α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του κατά το έτος 2012, κατά αύξουσα κατανομή,
β) Ο δικαιούχος να πάσχει από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ151/122732/Β6 (Β΄ 1612/2010) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχει πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α΄ ή β΄ βαθμού
γ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν. 4009/2011 (Α΄195), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑ.ΙΤ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
δ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας, κατά τις κείμενες διατάξεις.
ε) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια, ή σύζυγο που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ151/122732/Β6 (Β΄ 1612/2010) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α΄ή β΄ βαθμού ή ο δικαιούχος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς.
στ) Ο δικαιούχος να είναι τέκνο των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α΄ 120).
ζ) Τα μόρια εισαγωγής των δυνητικά δικαιούχων, κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.
5. Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων, τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησης της μεταφοράς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
6. Η αντιστοιχία των Σχολών και των Τμημάτων των Α.Ε.Ι. καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, λαμβάνοντας __________υπόψιν τους τίτλους των αντίστοιχων Σχολών, Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων αυτών, καθώς και τα παρεχόμενα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου αυτά υφίστανται. Η απόφαση εκδίδεται μετά από γνώμη της Α.ΔΙ.Π. η οποία περιέρχεται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των δέκα (10) ημερών από την περιέλευση σε αυτή του ερωτήματος του Υπουργού.
7. Κατ’ εξαίρεση των όσων ανωτέρω, οι επιτυχόντες των αναφερομένων στην παράγραφο 1 σχολικών ετών οι οποίοι κατέλαβαν θέση εισαγωγής με την κατηγορία του 5%, δύνανται με αίτησή τους να μεταφέρουν τη θέση τους σε όποιο Πανεπιστήμιο, εφόσον πέτυχαν σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι., εφόσον πέτυχαν σε ΤΕΙ, δηλώσουν. Οι θέσεις που θα καταληφθούν από τους ανήκοντες στην κατηγορία αυτή επιτυχόντες, δεν θα υπάγονται στα ποσοστά που αναφέρονται στην παράγραφο 2 και κατά συνέπεια οι επιτυχόντες αυτοί θα καταλάβουν θέσεις φοίτησης καθ’ υπέρβασιν. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων θα καθορισθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των ανωτέρω, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
8. Φοιτητές που εισήχθησαν οποιαδήποτε σχολική χρονιά σε Α.Ε.Ι., και διαρκούσης της φοίτησής τους ασθένησαν οι ίδιοι από τις ασθένειες που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3794 (Α΄ 156) και η ασθένειά τους αυτή έχει διαπιστωθεί ιατρικά σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Φ.151/19785/Β6/12.2.2013, δύνανται να μεταφέρουν τη θέση φοίτησής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα του Πανεπιστημίου, εάν τυγχάνουν πανεπιστημιακοί φοιτητές ή του Τ.Ε.Ι. εάν φοιτούν σε Τ.Ε.Ι. που ευρίσκεται στην πόλη της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει
εκεί Α.Ε.Ι., στην εγγύτερη πόλη αυτής.
Φτάνει πια, ο εμπαιγμός των…
Δώσανε με την προηγούμενη διαδικασία της Μεταφοράς θέσης Φοιτητή, περίπου 7.699 θέσεις(καλύφθηκαν οι 2.654, εκ των οποίων πολύτεκνοι ήσαν οι 349), έκαναν συνολικά αίτηση για Μεταφορά θέσης: 3.864 εκ των οποίων πολύτεκνοι μόλις 582, τώρα ξαναδίνουν άλλες 10.000 τουλάχιστον(και πολλές άλλες θέσεις σε διάφορες κατηγορίες εκτός ποσοστού και αναδρομικά…) και αρνούνται πεισματικά να δώσουν στους πολύτεκνους που πλησιάζουν μόλις το 15% των υποψηφίων!!!
Σχετικά έγγραφα:
Ο εμπαιγμός από το Υπ. Παιδείας για τις Μετεγγραφές συνεχίζεται! Πάρτε όλοι.. πλην πολύτεκνων!!!