Ενημέρωση
- 08 Αυγούστου 2008 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 8899
Αρ. Πρωτ. 291 | Αθήνα, 6/08/2008 |
Αξιότιμο
Κύριο Ευριπίδη Στυλιανίδη
Υπουργό Εθνικής Παιδείας
& Θρησκευμάτων
Α. Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι
ΘΕΜΑ: «ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ»
Κύριε Υπουργέ,
η νέα Εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ (με βάση την Εγκ. Γ2/ 61723-13/6/2002) η οποία απαλλάσσει τους μαθητές από το μάθημα των Θρησκευτικών και το καθιστά πρακτικά προαιρετικό, δημιουργεί θλίψη, απορία και αγανάκτηση.
Α. Το Υπουργείο παραβιάζει ασύστολα την παρ. 2 του άρθρου 16 του Συντάγματος που αναφέρει κατά λέξη:
«Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.»
Πώς αναπτύσσεται η θρησκευτική συνείδηση, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, όταν το μάθημα των Θρησκευτικών γίνεται προαιρετικό και στην ουσία αχρηστεύεται;
Β. Το Υπουργείο παραβιάζει ασύστολα τον Ν. 1566/1985 (Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις) όπου στο άρθρο 1 ορίζεται ο σκοπός της παιδείας και ρητά αναφέρει ότι οι μαθητές πρέπει:
«α) Να γίνονται ελεύθεροι, υπεύθυνοι, δημοκρατικοί πολίτες, να υπερασπίζονται την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τη δημοκρατία, να εμπνέονται από αγάπη προς τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση και να διακατέχονται από πίστη προς την πατρίδα και τα γνήσια στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης. Η ελευθερία της θρησκευτικής τους συνείδησης είναι απαραβίαστη.»
Πως θα «διακατέχονται από ... τα γνήσια στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης» όταν η ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας φροντίζει να μην τα διδαχθούν ποτέ; Διότι νομίζετε ότι στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα της ήσσονος προσπαθείας, υπάρχει μαθητής που να θέλει να ταλαιπωρείται με εξετάσεις σε ένα ακόμη μάθημα, ενώ μπορεί να το αποφύγει;
Γ. Η απόφαση σας προήλθε, κατά δήλωση του Υπουργείου, «Ύστερα από την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών».
Δηλαδή, εάν άλλοι μαθητές ή γονείς θεωρήσουν ότι δεν τους αφορά η επανάσταση του 1821 ή τα άλλα μεγάλα γεγονότα της Πατρίδας μας και δεν επιθυμούν να την διδάσκονται λόγω αντίθετης ιδεολογίας, το Υπουργείο της λεγομένης Εθνικής Παιδείας θα σπεύσει «κατόπιν υποβολής σχετικών ερωτημάτων» να καταστήσει και το μάθημα της Ιστορίας προαιρετικό; Απ’ ό,τι φαίνεται εκεί πάμε. Το ίδιο θα συμβεί και για το μάθημα της Γεωγραφίας για όσους δεν τους ενδιαφέρουν τα βουνά και οι ποταμοί της Ελλάδος;
Δ. Το Υπουργείο διατυμπανίζει ως στόχο του την διαπολιτισμική εκπαίδευση και την αλληλοκατανόηση των Ελληνικής καταγωγής μαθητών με τους αλλοδαπούς. Πως συμβάλλει στον στόχο αυτό η περιθωριοποίηση του μαθήματος μέσω του οποίου οι αλλοδαποί μαθητές έρχονται σε επαφή και κατανοούν πολλά, αν όχι όλα, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της χώρας στην οποία διαμένουν ή πολύ περισσότερο θέλουν να γίνουν πολίτες της;
Επειδή η απόφαση του Υπουργείου παραβιάζει κατάφορα το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία αλλά και δεν αντέχει σε καμία σοβαρή κριτική, αναμένουμε την άμεση ανάκληση τόσο αυτής όσο και της προγενέστερης εγκυκλίου (Γ2/ 61723-13/6/2002).
Η εμμονή στην τήρησή της παρά την παντελή έλλειψη επιχειρημάτων στήριξής της και την προκλητική της παρανομία οδηγεί σε πολύ σοβαρά ερωτήματα για το ρόλο και το σκοπό της.
Για την ΑΣΠΕ,
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Βασίλειος Θεοτοκάτος Εμμανουήλ Χρυσόγελος