ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΕΓΑΣΗ 

Η στέγαση είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για τις πολύτεκνες οικογένειες και για το λόγο αυτό η ΑΣΠΕ από ετών ζητούσε και ζητά ολοκληρωμένη πολιτική κοινωνικής στέγασης από την Κυβέρνηση, με προτεραιότητα στις πολύτεκνες οικογένειες. Το θέμα αυτό θέσαμε με έμφαση την Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022 στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής [δείτε εδώ] όταν η ΑΣΠΕ εξέθεσε τις απόψεις της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις». 

Την 1η Ιουλίου 2002, με επιστολή μας στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη [δείτε εδώ] θέσαμε εκ νέου τα αιτήματα των πολύτεκνων οικογενειών και το στεγαστικό ζήτημα ανάμεσα σε αυτά, ζητώντας επιτέλους την εφαρμογή του άρθρου 52 του Ν. 2082/1992 περί άμεση στεγαστικής συνδρομής των πολυτέκνων που αποκτούν το έβδομο (7ο) παιδί.

Όταν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες το καλοκαίρι μιλούσαν για την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει επίδομα 150-250 ευρώ περίπου το μήνα για τη στέγαση, η ΑΣΠΕ με νέα επιστολή της στον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων – Δημογραφία και Οικογένεια κα Μαρία Συρεγγέλα [δείτε εδώ] ζήτησε: «Σε ό,τι αφορά το επίδομα στέγασης, που είναι όντως μια χρήσιμη πρωτοβουλία, είναι απολύτως αναγκαίο να δώσετε επιπλέον πενήντα (50) ευρώ στους γονείς που έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα, διότι είναι προφανώς ότι οι στεγαστικές τους ανάγκες είναι  πολύ μεγαλύτερες από όλων των υπόλοιπων οικογενειών και υποψήφιων γονέων. Άλλωστε οι πολύτεκνοι δικαιούνται ειδικής φροντίδας από το Κράτος σύμφωνα με το Σύνταγμα

Ο Πρόεδρος της ΑΣΠΕ Β. Θεοτοκάτος, με αρθρογραφία του στις εφημερίδες ‘Παρόν’ και ‘Κυριακάτικη Δημοκρατία’ φέτος το καλοκαίρι, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ πρωτοβουλία για το στεγαστικό των πολυτέκνων. Στην ΔΕΘ, έγιναν εξαγγελίες οι οποίες εξειδικεύθηκαν αργότερα από τους Υπουργούς, στις οποίες προβλέπεται ότι για τρίτεκνους και πολύτεκνους που πληρούν τις προϋποθέσεις το στεγαστικό δάνειο θα είναι άτοκο.Δείτε τις ανακοινώσεις των Υπουργών: https://www.e-nomothesia.gr/law-news/koinonike-stegase-anakoinoseis-tes-kybernisis-me-metra-giathinoteri-stegi.html

Σχετικό Ενημερωτικό Σημείωμα απέστειλε στην ΑΣΠΕ στην Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων – Δημογραφία και Οικογένεια κα Μαρία Συρεγγέλα, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ 

Η ΑΣΠΕ θεωρεί ότι η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης είναι θετική αλλά όχι επαρκής και σίγουρα δεν έχει λάβει ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους. Επικράτησε και πάλι η λογική του «τρία ή περισσότερα παιδιά». Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας που περιλαμβάνουν ηλιακά και εισοδηματικά κριτήρια, η ΑΣΠΕ συνεχίζει να διεκδιθεί την καθολικότητα (για ΟΛΟΥΣ τους πολύτεκνους) και την αναλογικότητα (βάσει πλήθους παιδιών) των μέτρων, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ εισοδηματικό, ηλιακό ή άλλο κριτήριο για τις πολύτεκνες οικογένειες, σύμφωνα και με την νομολογία του ΣτΕ.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μην τηρεί τις δικαστικές αποφάσεις, όπως πχ την πρόσφαση ΣτΕ Ολ. 430/2022 και δεν έχει ακόμη (7 μήνες μετά την έκδοσή της!) θεσμοθετήσει το ειδικό μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος πολυτέκνων, λαμβάνοντας ως μόνη απάντηση: «το ετοιμάζουμε». Για πότε, είναι το ερώτημα, αλλά απάντηση επί αυτού δεν υπάρχει.

Με τέτοιες προσεγγίσεις, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ σχέδιο στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι Ἡ Ἑλλάδα ἔχει τήν ὑψηλότερη ὑπογεννητικότητα στήν Εὐρώπη γιά τούς πρώτους 9 μῆνες τοῦ 2022!

Η ΑΣΠΕ ζητά συνεχώς και σταθερά το αυτονόητο: Εθνικό Σχέδιο στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας.

------------------

Σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο μπορείτε να δείτε π.χ.

https://www.cnn.gr/oikonomia/chrima/story/331490/oxi-sk

https://www.enikonomia.gr/economy/to-schedio-gia-fthini-stegi-atoka-danei/405246/

https://www.insider.gr/tax-labour/245467/fthini-stegi-gia-neoys-me-poia-kritiria-tha-epilegoyn-oi-protoi-10000-dikaioyhoi

 

_____________________________________________________

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

για την Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης της κυβέρνησης

Σε συνέχεια της χθεσινής αναλυτικής παρουσίασης της Στρατηγικής για την Κοινωνική Στέγαση την οποία είχε ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παραθέτουμε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

Οι δράσεις που παρουσιάστηκαν και θα υλοποιηθούν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αφορούν νέα ζευγάρια έως 39 ετών που θέλουν να αποκτήσουν ή να νοικιάσουν σπίτι με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Ενώ οι δράσεις έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και στοχεύουν στη στήριξη των νέων ζευγαριών αναλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό την κάλυψη μιας σημαντικής καθημερινής τους ανάγκης που αποτελεί προϋπόθεση για την συγκατοίκηση και τη δημιουργία νοικοκυριού και οικογένειας, δίνεται έμφαση στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες στα εξής σημεία:

  1. 1.Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια

Το μέτρο αφορά στη χορήγηση στεγαστικών δανείων με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ και επιτόκιο 1%, που θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, για αγορά πρώτης κατοικίας.

Το πρόγραμμα θα αφορά στην αγορά διαμερισμάτων έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως και το 2007. Οι ωφελούμενοι των ευνοϊκών στεγαστικών δανείων θα είναι 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25 έως 39 ετών (με σύμφωνο συμβίωσης ή θρησκευτικό/ πολιτικό γάμο), με ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Προκειμένου η δράση να βοηθήσει τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, υπάρχει ειδικός όρος κατά τον οποίο όταν ο αιτών είναι νέο ζευγάρι 25-39 ετών με τρία και πλέον παιδιά ή όταν ο αιτών είναι νέος ή νέο ζευγάρι το οποίο κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου αποκτήσει τρία παιδιά, τότε το επιτόκιο 1% θα καλύπτεται από πόρους της ΔΥΠΑ και το δάνειο θα είναι άτοκο.

  1. 2.Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ»

Μίσθωση, σε πρώτη φάση, άνω των 1.000 κενών ιδιωτικών κατοικιών του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και νέα ζευγάρια.

Ωφελούμενοι θα είναι 2.500 νέοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

  1. 3.Κοινωνική αντιπαροχή (1): Αξιοποίηση ακινήτων της ΔΥΠΑ

Θεσμοθετείται η κοινωνική αντιπαροχή για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του τέως ΟΕΚ. Παραχωρούνται κατόπιν διαγωνισμού ακίνητα της ΔΥΠΑ (διάδοχος του ΟΕΚ), και συνολικά του Δημοσίου, εντός και εκτός αστικών κέντρων, σε τεχνικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν με δικά τους έξοδα και με βάση τεχνικές προδιαγραφές της ΔΥΠΑ σύγχρονα κτίρια κατοικίας. Τα μισά από τα διαμερίσματα που θα κατασκευαστούν θα διατίθενται για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλά ενοίκια σε νέους έως 39 ετών βάσει οικονομικών κριτηρίων, με ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Τα υπόλοιπα μισά ακίνητα θα αξιοποιούνται εμπορικά.

Η υλοποίηση των παραπάνω δράσεων θα ξεκινήσει εντός του 2023.

Όσον αφορά τις δράσεις που παρουσιάστηκαν προς υλοποίηση από τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι οριζόντιας εφαρμογής και συμπεριλαμβάνουν τις κατηγορίες των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η στήριξη των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών αποτελεί πάντα ζητούμενο για την κυβέρνησή μας και το αρμόδιο χαρτοφυλάκιο στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πρόσφατα άρθρα