Αρ. Πρωτ. 1118

Αθήνα, 1/10/2019

Αξιότιμο

Κύριο Βασίλη Κικίλια

Υπουργό Υγείας

Αριστοτέλους 17, Τ.Κ. 101 87 Αθήνα

ΘΕΜΑ: Διευκόλυνση των πολυτέκνων μητέρων Νοσηλευτριών στο ωράριο εργασίας τους

Κύριε Υπουργέ.

1.         Τη στιγμή κατά την οποία η Χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα της δημογραφικής κατάρρευσης, αφού την τελευταία οκταετία (2011-2018) οι θάνατοι υπερτερούν σταθερά των γεννήσεων και το τρέχον έτος, ήτοι από 1/1/2019 έως 9/9/2019 οι θάνατοι εκτοξεύθηκαν στις 88.811 και οι γεννήσεις συρρικνώθηκαν στις 57.757, υπεροχή δηλαδή των θανάτων κατά 31.053!!! η προστασία της πολύτεκνη οικογένειας, συνιστά κατά τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, υποχρέωση του κράτους και η υποχρέωση αυτή κατοχυρώνει στην πολύτεκνη οικογένεια δικαίωμα ειδικής φροντίδας, στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους δικαίου.

            Περαιτέρω, επειδή κατά το Σύνταγμα (άρθρο 21 παρ. 5) η πολιτεία υποχρεούται να σχεδιάζει και να εφαρμόζει δημογραφική πολιτική, η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος που εκπροσωπεί Πανελλαδικά τις 208.000 πολύτεκνες οικογένειες, ζητάει την παρέμβασή σας, ώστε οι πολύτεκνες μητέρες που εργάζονται ως νοσηλεύτριες σε Δημόσιου Νοσοκομείου να μην ακολουθούν το «κυκλικό ωράριο» εργασίας (π.χ. 7 π.μ. έως 15 μ.μ. αλλά και την ίδια ημέρα 11 μ.μ. έως 7 π.μ. την επομένη), καθώς επίσης Σάββατο – Κυριακή, αργίες, Πάσχα, Χριστούγεννα.

2.         Είναι αδιανόητο σε περιπτώσεις βρεφών και νηπίων η πολύτεκνη μητέρα Νοσηλεύτρια να είναι υποχρεωμένη να βρίσκεται στην εργασία της νυκτερινές ώρες και να αναγκάζεται να αφήνει στο σπίτι της 4, 6, 8 ή και περισσότερα παιδιά απροστάτευτα , τη στιγμή μάλιστα που το κόστος για τη φύλαξη των παιδιών είναι απαγορευτικό για τις πολύτεκνες οικογένειες.

3.         Με την υιοθέτηση εκ μέρους σας της, επί του προκειμένου, προτάσεως της ΑΣΠΕ, να είσθε βέβαιος, Κύριε Υπουργέ, ότι λαμβάνετε ένα δημογραφικό κίνητρο, ασκείτε φιλοοικογενειακή πολιτική και ανακουφίζετε αισθητά τις πολύτεκνες μητέρες Νοσηλεύτριες, οι οποίες συνεπεία της δυσμενούς οικονομικής δυσχέρειας και του βεβαρυμένου οικογενειακού τους προϋπολογισμού πλήττονται ανελέητα.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

 Ο Πρόεδρος                          Η Γεν. Γραμματέας                    Ο Διευθυντής

Βασίλειος Θεοτοκάτος       Δήμητρα – Ινές Αγγελή      Χαράλαμπος Παύλος

Πρόσφατα άρθρα