ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

Ομιλία από την Εκδήλωση της 9 Σεπτεμβρίου 2019

για τα «Πρωτάκια»

στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορυδαλλού

Αγαπητοί γονείς, αγαπητά παιδιά, Καλή και Ευλογημένη Σχολική Χρονιά

Ο μεγάλος Πατέρας και Παιδαγωγός Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος στις Παιδαγωγικές του Αρχές συγκρίνει τον νέον άνθρωπο που μένει χωρίς διδασκαλία με το σπίτι εκείνο που μένει χωρίς φως τις βραδινές ώρες. Δηλαδή, το παιδί που δεν πηγαίνει σχολείο να μάθει γράμματα και αγωγή είναι σα να ζει και να κινείται στο απόλυτο σκοτάδι. Σε λίγες μέρες ανοίγουν οι πόρτες των Σχολείων όλων των βαθμίδων, των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων των Γυμνασίων και των Λυκείων. Τα Πανεπιστήμια έχουν ήδη ξεκινήσει με την Εξεταστική Περίοδο. Η έναρξη των μαθημάτων ξεκινά με τον Αγιασμό της Εκκλησίας μας. Είναι άραγε αυτό μια τυπική διαδικασία; Όχι βέβαια, ζητάμε τη χάρη του Θεού πρώτα πρώτα να μας φωτίζει τους δασκάλους, τους μαθητές αλλα και τους γονείς που συμπορεύονται δίπλα δίπλα για τις ψηλές κορυφές της Γνώσης – Μόρφωσης και της Αγωγής – Αρετής.

Η κορυφή της γνώσης είναι επίπονη διαδικασία, η προσπάθεια για τη μελέτη στηρίζεται στη μεθοδικότητα και στο χρόνο, δηλαδή στη σωστή χρήση του. Γιατί η ύλη των μαθημάτων θα πρέπει να γίνει κτήμα και βίωμα κάθε μαθητή χωρίς κενά και ασάφειες που μπορεί να εξελιχθούν σε ανυπέρβλητα προβλήματα στο μέλλον. «Φείδου χρόνου» έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες, να μην σπαταλάς το χρόνο σου.

Για τα πρωτάκια ιδιαίτερα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα αφού θα πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του Σύγχρονου Σχολείου μιας και από τώρα βαπτίζονται «Μαθητές».

Παράλληλα όμως με την κατάκτηση της Γνώσης αγωνιζόμαστε και για τη κορυφή της Αρετής, στοχεύουμε δηλαδή σε Αξίες και Ιδανικά, γιατί τον σωστό άνθρωπο δεν τον κάνει μόνο η μόρφωση χρειάζεται και η σωστή Αρετή, η Αρετή.

Τότε μόνο ο Άνθρωπος ισορροπεί και ο ίδιος αλλά και ο κόσμος. Άνθρωποι χωρίς Αρετή γίνονται πολλές φορές επικίνδυνοι για τις κοινωνίες. Γι’ αυτό, αγαπητοί γονείς, το έργο τόσο των Δασκάλων όσο και των Γονιών είναι έργο δύσκολο, υπεύθυνο, επίπονο και πολλές φορές μαρτυρικό. Θα θυμίσω τα λόγια του Αριστοτέλη, του δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Της παιδείας οι ρίζες είναι πικρές, μα οι καρποί γλυκοί». Το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά όσοι έχουν παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. «Δεν ξέρω τίποτα άλλο, για το οποίο κάθε λογικός άνθρωπος θα έπρεπε να νοιάζεται περισσότερο παρά, το πώς το παιδί του θα γίνει ο πιο καλός Άνθρωπος» αναφέρει ο Πλάτωνας. Ο Αδαμάντιος Κοραής θα μας υπενθυμίσει πως «Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση την Παιδεία είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Είναι γνωστό και κοινώς παραδεκτό ότι τη βάση της Πολιτείας την αποτελεί η Οικογένεια, ιδιαίτερα Πολύτεκνοι με τις σωστές οικογένειες τους, γιατί ΠΑΙΔΕΙΑ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ χωρίς παιδιά δεν υφίστανται.

Καλό κουράγιο, Καλή υπομονή

Καλή Σχολική χρονιά για μικρούς και μεγάλους με Υγεία και Πρόοδο.

            Και μην ξεχνάτε: «Τα πρωτάκια θέλουν:

                                             Και τον έπαινο μας

                                             Και την κατανόηση μας

                                             Και περισσότερο χρόνο»

                                             Γιατί κάθε αρχή και δύσκολη

                                                                                                        Κυριακή Μάγκουρα

                                                                                                            Έφορος Γραφείων της Π.Ε.Π.

 

Δείτε σχετικές φωτογραφίες ΕΔΩ

Πρόσφατα άρθρα