Ενημέρωση
- 11 Ιουνίου 2014 // //
- Λοιπές Ειδήσεις
- Εμφανίσεις: 7105
Νέα εφαρμογή κινητού τηλεφώνου (Smartphone app) καθιστά ευκολότερη την αντιμετώπιση της διαδικτυακής βίας και τρομοκρατίας / παρενόχλησης (cyberbullying)
Βρυξέλλες, 11 Ιουνίου 2014 –
Ενάμιση έτος μετά την έναρξη του ερευνητικού έργου #DeleteCyberbullying, η Συνομοσπονδία των Οικογενειακών Οργανώσεων της ΕΕ (COFACE) οργάνωσε την τελική εκδήλωση του προγράμματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε το έργο # DeleteCyberbullying στο πλαίσιο του προγράμματος Daphne, η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο της βίας και τρομοκρατίας μέσω διαδικτύου (cyberbullying) στην Ευρώπη. Οι εταίροι συνεισέφεραν διαφορετικές απόψεις και εμπειρίες σχετικά με το έργο, αλλά όλοι συμφώνησαν, ότι η αποτελεσματική πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του cyberbullying είναι το κλειδί, και μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με την ενημέρωση των γονέων, των εκπαιδευτικών και των εφήβων σχετικά με τις διάφορες μορφές που μπορεί να πάρει, και πώς να αντιδράσουν.
Το έργο ήταν ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα, και, μεταξύ άλλων, οργάνωσε ένα επιτυχημένο ευρωπαϊκό συνέδριο στη Μαδρίτη Μάιος 2013, ένα πολύ δημοφιλές σύντομο εκπαιδευτικό βίντεο (με πάνω από 50.000 απόψεις σχετικά με το YouTube), καθώς και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες, προς το παρόν μόνο για το Android, με την έκδοση iOS αναμένεται τον Σεπτέμβριο.
Οι στόχοι της εφαρμογής επικεντρώνονται στην απάντηση των ερωτήσεων από εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς, σχετικά με αυτό το φαινόμενο μέσα από ένα διαδραστικό κουίζ όπου δοκιμάζουν τις γνώσεις τους, αλλά και μέσω ενός εργαλείου για αυτο-διάγνωση, η οποία κατευθύνει τα θύματα ή γονείς που ανησυχούν σε καθορισμένες τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας και γραμμές συνομιλίας, όπου μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους επαγγελματίες για τις συγκεκριμένες συμβουλές στη χώρα τους και τη δική τους γλώσσα.
Η εφαρμογή μπορεί να μεταφορτωθεί εδώ: goo.gl/9dLqhL
Το Cyberbullying είναι ένα φαινόμενα, που στις πιο δραματικές περιπτώσεις μπορεί να συμβάλει στην εφηβική αυτοκτονία. Μπορεί να έχει όμως πολύ διαφορετικές συνέπειες για τους νέους, καθώς και ενήλικες, ακόμα και με λιγότερο δραματικό αποτέλεσμα, μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής για πολλούς. Δυσάρεστα ή σαρκαστικά μηνύματα, ψεύτικα προφίλ, φρικτά σχόλια κλπ επιδιώκουν να «κυνηγήσουν» τα θύματα 24 Χ 7, και μπορεί να προκαλέσουν την απώλεια της αυτοπεποίθησης, την αποφυγή σχολικού περιβάλλοντος, μείωση των επιδόσεων, την απομόνωση, τον κοινωνικό αποκλεισμό, ακόμα και κατάθλιψη ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Συχνά τα θύματα ντρέπονται πολύ να μιλήσουν, και εσωτερικεύουν το πρόβλημα, το οποίο το κάνει μόνο να μεγαλώνει.
Μέσα από τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο έργο, βασικά μηνύματα είναι να κάνει κάποιον να μιλήσει για το πρόβλημα, και να πει σε έναν ενήλικο που εμπιστεύεται, για το cyberbullying. Είναι επίσης σημαντικό να αποθηκεύσει κάποιος στοιχεία / αποδείξεις με εικόνες, φωτογραφίες, e-mails, και αν η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο δεν έχει σταματήσει, πρέπει να επικοινωνήσει με την αστυνομία.
Το έργο αυξάνει επίσης την ευαισθητοποίηση για το θέμα και καλεί σε έκφραση αλληλεγγύης και θάρρους μέσα από την εικονική, online μεγάλη διαδήλωση (Big March) που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις 11 Ιουνίου.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με Ana Pérez,
Υπεύθυνη Επικοινωνίας Τηλ.: +322 500 56 93
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το Cyberbullying:
# DeleteCyberbullying
http://deletecyberbullying.eu/ @ dcyberbullying
Περισσότερες πληροφορίες για την τελική εκδήλωση: http://www.coface-eu.org/en/Events/Final-conference-DeleteCyberbullying/
Πηγή: Δελτίο Τύπου της Συνομοσπονδίας των Οικογενειακών Οργανώσεων της ΕΕ (COFACE)