Δείτε τις εφημερίδες ΕΣΤΙΑ ΕΔΩ και ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΔΩ.

Αθήνα 2 Μαΐου 2023

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΌ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ: ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Μία ακόμη Ευρωπαϊκή κυβέρνηση η Ιταλική Κυβέρνηση, μετά από αυτές της Γαλλίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, αναγγέλλει δραστικό σχέδιο με φοροαπαλλαγές, για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και με στόχο «να μην παραδοθεί η Ιταλία στην εθνοτική αντικατάσταση».

Στην Ιταλία το δημογραφικό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αισθητό, και μαζί με το μεταναστευτικό βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπ. Οικ. Τζιανκάρλο Τζορτζέτι παρεμβαίνει δυναμικά στο θέμα καταθέτοντας πρόταση «να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του έτους ένα οικογενειακό επίδομα για τους γονείς με παιδιά», δηλαδή «τα νοικοκυριά με τουλάχιστον δύο παιδιά δεν θα πληρώνουν φόρους».Η μείωση της φορολογίας για τις οικογένειες με τέκνα θα αποτελούσε ένα ουσιαστικό κίνητρο για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, ιδέα την οποία συμμερίζεται ο Μάσιμο Μπιτόντσι, υφυπουργός Επιχειρήσεων.Όπως μεταδίδει η Corriere della Sera, σύμφωνα με τον Μπιτόντσι, «για να ενθαρρυνθεί η γεννητικότητα καθίσταται αναγκαία η μείωση της φορολογίας για τις οικογένειες με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά. Αυτό δεν σημαίνει εγκατάλειψη του ενιαίου επιδόματος, αλλά, επιπλέον, θα πρέπει να επανέλθει η έκπτωση των 10.000 ευρώ ετησίως για κάθε παιδί (τώρα 950 ευρώ μέχρι την ηλικία των 21 ετών) μέχρι το τέλος των σπουδών, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημιακών σπουδών, για όλα τα νοικοκυριά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια».

Δυστυχώς η φορολογική πολιτική της Ελλάδας έχει χαρακτηρισθεί ως μη φιλική προς την οικογένεια με παιδιά, όπως επιβεβαιώθηκε από μελέτη του διεθνούς ιδρύματος Tax Foundation, από την οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει την 4η υψηλότερη φορολόγηση εργαζομένων με παιδιά ανάμεσα στις 36 χώρες του ΟΟΣΑ.

Η μη φιλική προς την οικογένεια φορολογική πολιτική έχει ως αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο φτώχειας για τις πολύτεκνες και τις τρίτεκνες οικογένειες, όπως αποτυπώνεται και στα Δελτία Τύπου της ΕΛ.ΣΤΑΤ, και συγκεκριμένα της 27ης Ιουλίου 2022, «ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23,7% σημειώνοντας αύξηση κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019» και επιπλέον «το βάθος (χάσμα) κινδύνου το έτος 2005 ήταν 23,9%, ενώ, σημειώνοντας αυξητική πορεία στη διάρκεια της δεκαετίας».

Το ισχύον σύστημα μειώσεων φόρου είναι ευνοϊκό προς τα χαμηλά εισοδήματα (ως 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα) αλλά αφενός μεν είναι εντελώς ανεπαρκές σε ό,τι αφορά την στήριξη οικογενειών με παιδιά, αφετέρου δεν κλιμακώνεται με ικανοποιητικό ποσό για καθένα από τα παιδιά μιας οικογένειας, δημιουργώντας αρνητική διάκριση σε βάρος των οικογενειών με περισσότερα παιδιά.

Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, εντοπίζοντας το οξύ και επιδεινούμενο δημογραφικό πρόβλημα, προχωρά σε σειρά ενεργειών στην κατεύθυνση της αντιμετωπίσεως του δημογραφικού προβλήματος, όπως η πρόσφατη κατάθεση των κάτωθι κοινών προτάσεων ΑΣΠΕ – ΟΕΕ προς το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με φορολογική και οικονομική πολιτική με δημογραφική διάσταση.

  1. 1)Να ορισθεί το όριο φτώχειας ως αφορολόγητο ποσό εισοδήματος για τις οικογένειες με παιδιά
  2. 2)Να ορισθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) σε συνάρτηση με τις πραγματικές ανάγκες στέγασης μιας οικογένειας με παιδιά.
  3. 3)Να ορισθεί αφορολόγητο εισόδημα με βάση το πλήθος των παιδιών και επιπλέον bonusγια τις πολύτεκνες οικογένειες (που έχουν πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας)
  4. 4)Να καταργηθεί το τεκμαρτό εισόδημα για προστατευόμενα τέκνα ως και το 25ο έτος της ηλικίας τους.
  5. 5)Άρση κριτηρίων πολυτελούς διαβίωσης για τις πολύτεκνες οικογένειες σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα (θέρμανσης, στεγαστικού, ενοικίου κ.α.).
  6. 6)Επαναδραστηριοποίηση Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων
  7. 7)Κοινωνικό μέρισμα – να λαμβάνεται πρόνοια για τις πολύτεκνες οικογένειες

Η ΑΣΠΕ συγχαίρει την πρόθεση της Ιταλικής Κυβερνήσεως να λάβει γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού και ελπίζει η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας για να ξεφύγει η χώρα από την δημογραφική κατάρρευση που είναι σε εξέλιξη.

Πρόσφατα άρθρα