Η ΑΣΠΕ απέστειλε το παρακάτω έγγραφο στον κ. Πρωθυπουργό για την κατάργηση του φόρου πολυτελείας των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων των πολυτέκνων οικογενειών:

 

 

Αρ. Πρωτ. 995

Αθήνα, 4/9/2019

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

Εξοχότατο                                                               
Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη                                                   
Πρωθυπουργό
Μέγαρο Μαξίμου, Ηρώδου Αττικού 19, Τ.Κ. 10674

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ.

1.         Οι πολύτεκνες οικογένειες, με 4, 6 ή περισσότερα παιδιά αναγκάστηκαν με θυσία να αγοράσουν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών τους, αφού τα συμβατικά αυτοκίνητα δεν προσφέρονται προς τούτο και η επιβίβαση επ’ αυτών περισσοτέρων ατόμων πέραν του προβλεπομένου αριθμού, προσκρούει στις διατάξεις του Κ.Ο.Κ.
2.         Με τις διατάξεις του άρθρου 44 του Νόμου 4111/2013 επιβλήθηκε φόρος πολυτελούς διαβίωσης για όσους κατέχουν αυτοκίνητο 1.928 κ.ε. και άνω, ο οποίος επιβαρύνει και τις πολύτεκνες οικογένειες, όσα παιδιά και αν αυτές έχουν.
3.         Επί του προκειμένου, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης (μιλώντας στη Βουλή στις 11/1/2016 απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επιβολή φόρου πολυτελείας στα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα των πολυτέκνων), αναγνώρισε ότι η φορολόγηση των πολυτέκνων είναι ένα παράδειγμα αδικίας, σημειώνοντας ότι το 2014, υποβλήθηκαν 2.101 δηλώσεις που απέδωσαν έσοδα 1,67 εκατ. ευρώ.
4.         Επειδή ο παραπάνω φόρος πολυτελείας στα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα των πολυτέκνων οικογενειών λειτούργησε ως κίνητρο αντιδημογραφικό και επειδή η κατάργησή του δεν ανατρέπει τον προϋπολογισμό του Κράτους, η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος που εκπροσωπεί Πανελλαδικά τις 208.000 πολύτεκνες οικογένειες θεωρεί ότι είναι καιρός να καταργηθεί ο φόρος αυτός και σας παρακαλεί, Κύριε Πρωθυπουργέ, να εξαγγείλετε την κατάργησή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση 

Για την ΑΣΠΕ

   Ο Πρόεδρος                                                                   Η Γεν. Γραμματέας

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                                 Δήμητρα-Ινές Αγγελή

Πρόσφατα άρθρα