Ενημέρωση
Σε δημόσια διαβούλευση το άρθρο 12 των Μετεγγραφών έως29/6.ΠΡΟΣΟΧΗ βάλτε τα σχόλια σας.Επιστολή ΑΣΠΕ
- 18 Ιουνίου 2015 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 6851
ΠΡΟΣΟΧΗ: Καλούνται όλοι οι πολύτεκνοι και τα παιδιά τους να συμμετάσχουν στη διαβούλευση για θέματα(Μετεγγραφών, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί για αναπληρωτές, Μεταθέσεις εκπαιδευτικών) μέχρι Δευτέρα πρωί( 29/6 και έως 9.00) και να βάλουν τα ΔΙΚΑ τους σχόλια…
-
Προσοχή βάλτε τα σχόλια σας μέχρι 29/6 (και ώρα 09.00)... ΕΔΩ
«γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».
Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, θεωρεί πως η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρθηκε παραπάνω και δείχνει επί του προκειμένου την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη...
----
Ενδιαφέρουν επίσης:
Α. Το άρθρο 14… η παρ.12.ε, που αναφέρεται στους φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών που δεν μετεγγράφηκαν πέρυσι… Θα πρέπει στα σχόλια μας να ζητήσουμε, έτσι ώστε στις εξαιρέσεις της ε. περιπτώσεως της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου, να ενταχθούν και οι 15 πολύτεκνοι φοιτητές του ΕΜΠ και οι 5 του ΑΠΘ και να τύχουν Ελεύθερης Μετεγγραφής καθώς ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ - άρθρο 21, καθώς έχασαν ένα ολόκληρο χρόνο από τη ζωή τους, πρέπει να ταλαιπωρηθούν και 2ο χρόνο περιμένοντας την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου;
Β. Τους αδιόριστους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς… το άρθρο 47, για τους Αναπληρωτές. Έτσι ώστε: Η πρόταξη των πολυτέκνων εκπαιδευτικών στους πίνακες Αναπληρωτών, να εφαρμόζεται ανεξάρτητα ύπαρξης προϋπηρεσίας ή όχι...
Γ. Το άρθρο 51: Για τις Μεταθέσεις εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης...
======
Σχόλιο άρθρου 12 - Μ. Χρυσόγελος: Η μοριοδότηση των 2 μορίων για τους πολύτεκνους είναι κοροϊδία - εμπαιγμός και εκτός της προβλεπόμενης συνταγματικής προστασίας... Κάποιοι μας λένε μα γιατί δεν δέχεστε τα εισοδηματικά όρια των 9.000€ που τίθενται; ΑΠΑΝΤΩ ως παθών: παρότι ο 6ος γιος μου(από 7 παιδιά) ικανοποιούσε το 2013 το τότε εισοδηματικό όριο (και ήταν κοντά στο μισό... 4.800)ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΙ μέχρι σήμερα(και μαζί του.. άλλα 723 παιδιά πολυτέκνων οικογενειών που δεν μετεγγράφηκαν, παρότι ικανοποιούσαν τα εισοδηματικά όρια), γιατί βρέθηκαν άλλα παιδιά(ακόμη και από οικογένειες με 1 παιδί και με πολύ χαμηλότερα μόρια εισαγωγής..) που ακόμη και για 1 ευρώ προηγήθηκαν, αφού υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό Μετεγγραφόμενων. Μακάρι να είχαμε το τέλειο φορολογικό σύστημα, όμως στο δικό μας υπάρχουν πολλοί που έχουν τον τρόπο τους και φοροδιαφεύγουν! Για αυτό οι πολύτεκνοι ζητούν να συνεχίσουν να έχουν Ελεύθερη Μετεγγραφή(όπως είχαν επί 32 συναπτά έτη - μέχρι της υπουργίας δηλαδή της διώκτρας των πολυτέκνων: Διαμαντοπούλου), όπως δηλαδή δόθηκε και σε άλλους Ελεύθερη Μετεγγραφή - που ούτε καν αναφέρονται στο παρόν νομοσχέδιο, αφού φρόντισαν να τους εξαιρέσουν πριν μόλις 2 μήνες και να έχουν ελεύθερη μετεγγραφή και μάλιστα και αναδρομικά!... Φτάνει πια η υποκρισία και ο διωγμός των πολυτέκνων.
======================
Η επιστολή της ΑΣΠΕ αναλυτικά - που στάλθηκε στους βουλευτές είναι η ακόλουθη:
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Αρ. Πρωτ. 484 | Αθήνα, 12/6/2015 |
Προς ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ
τους Αξιοτίμους. κ.κ. Βουλευτές
Ενταύθα
Θέμα: Σχέδιο Νόμου ΥΠΠΘ «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση την έρευνα και άλλες διατάξεις»
Αξιότιμε/η Κύριε/α Βουλευτά.
- Α –
Προτεινόμενη τροπολογία στο παραπάνω σχέδιο νόμου:
Στο παραπάνω σχέδιο νόμου είναι ανάγκη να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
«γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».
Σημειώνουμε ότι η παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014, ορίζει τα εξής:
«9. Για την εφαρμογή των διατάξεων περί προσλήψεων προσωπικού του ν. 2690/1994, του ν. 2643/1998 ως και οποιασδήποτε άλλης διάταξης που αναφέρεται στην ιδιότητα του πολυτέκνου, ως πολύτεκνος γονέας (και τέκνου πολυτέκνου) νοείται ο κατά τις οικείες διατάξεις του νόμου περί πολυτέκνων οριζόμενος, της πολυτεκνικής ιδιότητας αποδεικνυόμενης από πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου Δήμου ή Κοινότητας, στα Δημοτολόγια των οποίων είναι γραμμένοι συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων, ως ορίζει η διάταξη του άρθρου 6 του ν.3454/2006. Κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου, προεδρικού διατάγματος, υπουργικής απόφασης κ.λπ. καταργείται»
Η παραπάνω προσθήκη – τροπολογία επιβάλλεται για τους ακολούθους λόγους:
- Β -
1 α. Σας είναι ασφαλώς γνωστό, ότι συνεπεία της παρατηρουμένης και συνεχώς επιδεινουμένης υπογεννητικότητας η χώρα μας υπέστη δημογραφική καθίζηση και βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφανίσεώς της.
Για πρώτη φορά από το 1921 οι γεννήσεις το έτος 2013 κατήλθαν κάτω από το όριο των 100.000 και ήσαν μόλις 94.134, οι δε θάνατοι το ίδιο έτος ανήλθαν στις 111.794, δηλαδή οι θάνατοι υπερείχαν των γεννήσεων κατά 17.660!!!
Η κατάσταση το 2014 ήταν ακόμη χειρότερη με τους θανάτους (114.31) να υπερέχουν των γεννήσεων (93.452) κατά 20.779!!
Για το τ. έτος η δημογραφική καθίζηση διαφαίνεται περισσότερο εφιαλτική, αφού (από 1/1/2015 έως 8/6/2015, σε πέντε μήνες περίπου) οι θάνατοι ανήλθαν στις 56.606 και οι γεννήσεις μόλις στις 37.410, υπεροχή δηλαδή των θανάτων κατά 19.196!!! Τέτοια δημογραφική κατάρρευση δεν έχει ξανασυμβεί.
β. Η μόνη τάξη που αντιστέκεται σθεναρά στον ξέφρενο κατήφορο της υπογεννητικότητας, είναι η τάξη των πολυτέκνων οικογενειών.
2 α. Ο Συνταγματικός νομοθέτης αναγνωρίζοντας τη συμβολή των πολυτέκνων οικογενειών στην άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος, παρέχει άμεση προστασία στις οικογένειες αυτές, αφού στην παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, ορίζεται:
«Οι πολύτεκνες οικογένειες … έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος»
β. Περαιτέρω το Σύνταγμα, με την παρ. 5 του ίδιου άρθρου 21, υποχρεώνει το κράτος να ασκεί και να εφαρμόζει δημογραφική πολιτική, αφού στην παρακάτω διάταξη προβλέπει ρητά:
«Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους»
γ. Το Σ.τ.Ε και τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας με σειρά αποφάσεών τους έχουν αποφανθεί πως:
«Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικοτέρου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας».
3. Στην παρ. 7 του άρθρου 12 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση την έρευνα και άλλες διατάξεις» αναφέρεται πως η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από ορισμένα κριτήρια (κατά κεφαλή εισόδημα, πολυτεκνία, τριτεκνία, αναπηρία κ.ά), ενώ στην περίπτωση ε’ της παραγράφου αυτής ορίζεται:
«ε) ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2)»
4 α. Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, που εκπροσωπεί τον πολυτεκνικό κόσμο της χώρας, θεωρεί πως η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρθηκε παραπάνω και δείχνει επί του προκειμένου την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη.
β. Οι μετεγγραφές των πολυτέκνων (γονέων και παιδιών)θεσμοθετήθηκαν με το Ν.860/1979, ίσχυσαν επί 32 και πλέον έτη χωρίς να δημιουργήσουν κανένα απολύτως πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των Σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως έχουν ομολογήσει άλλωστε και οι ίδιοι οι πρυτάνεις των ΑΕΙ.
γ. Ο συνολικός αριθμός των πολυτέκνων (γονέων και παιδιών) που έκαναν χρήση του δικαιώματος μετεγγραφής τους δεν ξεπέρασε ποτέ το ποσοστό 30% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφομένων φοιτητών – σπουδαστών στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ πέρυσι, όπως παραδέχτηκε δημόσια ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος, ο αριθμός των μετεγγραφέντων πολυτέκνων (γονέων και παιδιών), μόλις και πλησίασε το ποσοστό του 14% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφέντων φοιτητών – σπουδαστών.
- Γ -
Προς απόδειξη του παραπάνω γεγονότος, ότι δηλαδή το ποσοστό των πολυτέκνων φοιτητών (γονέων και παιδιών) ήταν ελάχιστο επί του συνολικού αριθμού των μετεγγραφέντων, σάς παραθέτουμε τα παρακάτω ενδεικτικά στοιχεία.
· .Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πολυτεχνική Σχολή), με το υπ΄ αριθμ. 527/19-12-2014 έγγραφό τους προς την ΑΣΠΕ, της εγνώρισε ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014 – 2015 υπέβαλαν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών πέντε (5) φοιτητές αίτηση με την αιτιολογία «μέλος πολύτεκνης οικογένειας» και αυτούς ακόμη δεν τους έχει εγγράψει η Σχολή αυτή.
· Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο(Αρχιτεκτονική Σχολή) με το υπ΄ αριθμ. 1817/17-12-2014 έγγραφό του προς την ΑΣΠΕ, της εγνώρισε ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014 – 2015 υπέβαλαν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών δέκα - πέντε (15) φοιτητές αίτηση με την αιτιολογία «μέλος πολύτεκνης οικογένειας» και αυτούς ακόμη δεν τους έχει εγγράψει η Σχολή αυτή.
· Το Πανεπιστήμιο Πατρών, με το υπ΄ αριθμ. 370/6431/28-11-2014 έγγραφό του προς την ΑΣΠΕ, της γνωστοποίησε πως για το ακαδημαϊκό έτος 2014 – 2015 ο αριθμός των φοιτητών που υπέβαλαν αίτηση για μετεγγραφή στην κατηγορία των πολυτέκνων, ανά Σχολή και Τμήματα αυτής, έχει ως κατωτέρω:
Σχολή Θετικών Επιστημών Πολυτεκνική Σχολή
Τμήμα Βιολογίας 0 Τμήμα Αρχιτεκτόνων 1
Τμήμα Γεωολογίας 1 Τμήμα Περιβάλλοντος 0
Τμήμα Επιστήμης & υλικών 1 Τμήμα Ηλεκτρολόγων 3
Τμήμα Μαθηματικών 6 Τμήμα Η/Υ 21
Τμήμα Φυσικής 0 Τμήμα Μηχανολόγων 1
Τμήμα Χημείας 0 Τμήμα Πολ. Μηχανικών 3
Τμήμα Χημ. Μηχανικών 0
Σύνολο : 8 Σύνολο: 29
Σχολή Επιστημών Υγείας Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοιν. Επιστημών
Τμήμα Ιατρικής 3 Τμήμα Παιδαγωγικής 13
Τμήμα Φαρμακευτικής 0 Τμήμα Επιστημών 24
Σύνολο: 3 Τμήμα Θεατρικών Σπουδών 0
Τμήμα Φιλολογίας 0
Τμήμα Φιλοσοφίας 0
Σύνολο: 37
Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Τμήμα Διοίκησης Επιχ. 2
Τμήμα Αγροτ. Προϊόντων 0
Τμήμα Περιβάλλοντος 0
Τμήμα Οικονομικών Επιστ. 4
Σύνολο: 6
· Το Α.Τ.Ε.Ι Θεσ/κης με το υπ΄ αριθμ. ΔΦ 19.2/5063/20-11-2014 έγγραφό του προς την ΑΣΠΕ, την πληροφόρησε πως το ακαδημαϊκό έτος 2014 – 2015, οι πολύτεκνοι που έκαναν μετεγγραφή, κατά Σχολή και Τμήμα, έχουν ως κατωτέρω:
Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας κ.λπ
Τμήμα Φυσικοθεραπείας 11 Τμήμα διατροφής 14
Τμήμα Αισθητικής 1 Τμήμα Τεχν. Γεωπόνων 21
Τμήμα Ιατρικών Εργαστ. 1 Τμήμα Τεχ. Τροφίμων 14
Τμήμα Νοσηλευτικής 16 Σύνολο: 49
Τμήμα Μαιευτικής 2
Τμήμα Προσχ. Αγωγής 5
Σύνολο: 36
Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας
Τμήμα Ηλεκτρ. Μηχανικών 3 Τμήμα Λογιστ. & Χρηματ/κής 12
Τμήμα Πολ. Μηχανικών 3 Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας 0
Τμήμα Μηχαν. Αυτοματισμού 2 Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων 10
Τμήμα Μηχαν. Πληροφορικής 12
Σύνολο: 20 Σύνολο: 22
Στα ίδια ποσοστά εκινήθηκαν και οι μετεγγραφές των πολυτέκνων και στις άλλες Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το ακαδημαϊκό έτος 2014 – 2015.
ε. Αλλά και στα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη οι μετεγγραφές των πολυτέκνων εκινήθησαν στα ίδια χαμηλά ποσοστά, σε σύγκριση με το συνολικό αριθμό των φοιτητών που μετεγγράφησαν στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που γνωστοποίησαν στην ΑΣΠΕτο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το υπ’ αριθμ. 1009/6-9-2010 έγγραφό του και το Πανεπιστήμιο Πατρών με το υπ’ αριθμ. 1234/11889/22-7-2010 έγγραφό του και τα οποία στοιχεία παρατίθενται στη συνέχεια:
-Α-
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ)
ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
2000-2001 77 11
2001-2002 91 16
2002-2003 64 11
2003-2004 78 9
2004-2005 60 7
2005-2006 28 4
2006-2007 41 7
2007-2008 43 4
2008-2009 52 16
2009-2010 45 10
-Β-
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
2000-2001 419 53
2001-2002 488 62
2002-2003 472 68
2003-2004 496 61
Σύνολο: 1.875 244
Οι παραπάνω μετεγγραφές έγιναν με βάση το νόμο 1966/1991.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
2004-2005 277 64
2005-2006 168 67
2006-2007 180 70
2007-2008 240 76
2008-2009 243 97
2009-2010 179 94
Σύνολο: 1.284 468
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 3.162 712
Οι παραπάνω μετεγγραφές έγιναν με βάση το νόμο 3282/2004.
Τέτοια στοιχεία για άλλες Σχολές, με αριθμό μεταγγραφόμενων πολυτέκνων, πριν το 2010 μπορείτε να δείτε:
Και
- Δ -
Η ψήφιση της παραπάνω διατάξεως, εντάσσεται στην προσπάθεια όχι μόνο να εναρμονισθεί αυτή με την επιταγή του Συντάγματος, που παρέχει ρητή προστασία στις πολύτεκνες οικογένειες αλλά και να αποτελέσει ένα δημογραφικό κίνητρο και παρότρυνση στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν πολλά παιδιά με την ελπίδα να ανατραπεί η εφιαλτική κατάσταση της υπογεννητικότητας στην Πατρίδα μας.
- Ε -
Επιπροσθέτως, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.) Ελλάδος, στη βαρυσήμαντη γνωμοδότησή της με τίτλο: « ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» (Μάρτιος 2014), στο Κεφάλαιο 4 με θέμα: «Το θεσμικό πλαίσιο και οι πολιτικές κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα», και στις παρεμβάσεις που προτείνει αναφέρει χαρακτηριστικά:
«(στ) Διευκόλυνση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά των πολυτέκνων οικογενειών, καθώς η κατάργηση της δυνατότητας μετεγγραφής για τα τέκνα πολύτεκνων οικογενειών έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στις πολύτεκνες οικογένειες, πολλές από τις οποίες αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες των παιδιών τους, που εισήχθησαν σε Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και βρίσκονται μακράν του τόπου κατοικίας τους. Θα πρέπει, αφού εισάγονται με τα ίδια κριτήρια στις Σχολές με Πανελλήνιες εξετάσεις, με τους άλλους φοιτητές, να μπορούν να μετεγγράφονται στις Σχολές που είναι πλησιέστερες στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους».
Για την ΑΣΠΕ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας Ο Διευθυντής
Βασίλειος Θεοτοκάτος Εμμανουήλ Χρυσόγελος Χαράλαμπος Παύλος