ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ 

     Αρ. Πρωτ. 442

Αθήνα, 31/10/2014

 

 

Εξοχότατο                                                                                                                                          ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

Κύριο  Αντώνη Σαμαρά               

Πρωθυπουργό

Μέγαρο Μαξίμου, Ηρώδου Αττικού 19, Τ.Κ. 10674

 

Κύριε Πρωθυπουργέ. 

Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μας σε θέματα που απασχολούν και κρατούν σε αναβρασμό τον πολυτεκνικό κόσμο της χώρας, ένα από τα σοβαρότερα θέματα (που δεν έχει και κανένα οικονομικό κόστος) είναι και οι μετεγγραφές  των πολυτέκνων φοιτητών, μέτρο το οποίο ίσχυσε επί 32 συναπτά έτη,  χωρίς κανένα πρόβλημα για τις Σχολές όπως ομολογούσαν οι ίδιοι οι πρυτάνεις. 

Κύριε Πρωθυπουργέ, το περίεργο είναι ότι ενώ επανήλθαν φέτος  οι Μετεγγραφές των φοιτητών, τους πολύτεκνους συνεχίζουν και πάλι να τους εμπαίζουν, παρότι αυτοί είναι ελάχιστοι και πλησιάζουν μόλις το 14% των μετεγγραφόμενων φοιτητών!

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Από το Μάιο που ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας ο κ. Λοβέρδος, ζητήσαμε κατ’ επανάληψη συνάντηση μαζί του και ουδέποτε λάβαμε απάντηση.

            Οι αδικίες που έγιναν σε βάρος των πολυτέκνων και των παιδιών τους είναι οι ακόλουθες:

1)      Αυτές που αφορούν 723 περιπτώσεις που πέτυχαν τα έτη προ του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση για μετεγγραφή και των οποίων οι αιτήσεις παρότι ικανοποιούσαν το εισοδηματικό όριο δεν έγιναν δεκτές λόγω της γνωστής ποσόστωσης.

Συνεπώς πρέπει στους παραπάνω να επιτραπεί η μετεγγραφή τους. Σημειώνουμε ότι ο αριθμός των 723 θα πρέπει να είναι αρκετά μικρότερος, αφού είναι βέβαιο ότι ένας αριθμός από αυτούς θα είναι πλέον στο Πτυχίο.

2)  Φέτος  με τους πειραματισμούς του ο  Υπ. Παιδείας  κ. Λοβέρδος,  εκθέτει ολόκληρη την Κυβέρνηση και έχει φέρει σε απόγνωση ένα  σημαντικό αριθμό πολυτέκνων φοιτητών, τους οποίους εμπαίζει και τούτο γιατί, πολύτεκνοι  :

α)                    Που κατάγονται από νησιά όπως Κέα, Άνδρο,  Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο...… και θέλουν Παιδαγωγικό τμήμα, δεν μετεγγράφονται  στην Αθήνα (1,5 ώρα), αλλά τους στέλνουν στη Ρόδο (να έλθουν Πειραιά για να πάνε σε 12 ώρες στη Ρόδο), καθότι η τροπολογία λέει εντός της Περιφέρειας  μετεγγράφεσαι σε αντίστοιχη Σχολή εφόσον υπάρχει και αγνοεί την έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης!

β)         Που κατάγονται από Θεσσαλονίκη και θέλουν  να μετεγγραφούν εκεί, να τους στέλνουν στις  Σέρρες (π.χ ΤΕΦΑΑ) 

γ)        Που κατάγονται από Πάτρα και θέλουν  να μετεγγραφούν εκεί, να τους στέλνουν Αγρίνιο… κ.ο.κ

Για τις παραπάνω περιπτώσεις (α, β και γ) θα πρέπει να ορισθεί ότι η μετεγγραφή των πολυτέκνων και των τέκνων τους γίνεται στην αντίστοιχη Σχολή που είναι πλησιέστερη του τόπου κατοικίας τους ή εκεί που σπουδάζει αδελφός (ή) τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

υπενθυμίζουμε ότι η Ν.Δ το 1979  έδωσε  αποκλειστικά στους πολύτεκνους τις Μετεγγραφές για δημογραφικούς λόγους όταν οι γεννήσεις τότε στη χώρα μας ήταν 148.000, ίσχυσαν επί 32 συναπτά έτη, χωρίς προβλήματα, όπως ομολογούσαν οι ίδιοι οι πρυτάνεις και το 2010 τις κατήργησε η Υπουργός κ. Διαμαντοπούλου,  γιατί οι 3500 πολύτεκνοι (που ήταν το 30% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφόμενων) δημιουργούσαν συνωστισμό στις Σχολές! Τις κατήργησαν προσωρινά βεβαίως για να τις πάρουν από τους πολύτεκνους και να τις δίνουν όπου θέλουν με αδιαφανή κριτήρια…

Σήμερα, δε το 2014, με τις μισές περίπου γεννήσεις, ο Υπουργός Παιδείας είπε στη συνέντευξη του: «… όπου ορίσαμε ότι ο νόμος περί μετεγγραφών είναι για τους ταλαιπωρημένους οικονομικά. Δεν είναι για τα κέφια κανενός»!!!

Κύριε Πρωθυπουργέ, ζητάμε την παρέμβασή σας για να αρθούν οι παραπάνω αδικίες και να μπορέσουν έτσι τα παιδιά των πολυτέκνων να σπουδάσουν γιατί κάτι τέτοιο είναι αδύνατο με τη σημερινή δυσχερή οικονομική συγκυρία. 

Διατελούμε με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

       Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματέας 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                            Εμμανουήλ Χρυσόγελος

Πρόσφατα άρθρα