Ενημέρωση
- 06 Απριλίου 2009 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 7516
Παρατίθενται
1) το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΑΣΠΕ για την φορολογία των πολυτέκνων και
2) το έγγραφο της ΑΣΠΕ προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με τα αυτοκίνητα των πολυτέκνων και την φορολόγηση του εισοδήματος τους.
1) Αθήνα, 7/4/2009
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Ο νέος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ακολουθώντας τα ίχνη του προκατόχου του, με τα εξαγγελλόμενα μέτρα, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει στο στόχαστρο τις πολύτεκνες οικογένειες, θεωρώντας προφανώς «τεκμήριο πλουτισμού», όσους έχουν τέσσερα τέκνα και άνω και ακολουθεί σαφώς μια αντιδημογραφική και αντιπολυτεκνική τακτική.
Ενώ το Σύνταγμα με το άρθρο 4 παρ. 5 ορίζει ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους», ο κ. Υπουργός με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς καμία απολύτως διάκριση δεν κάνει, αλλά επιβάλει την ίδια εισφορά και επιβαρύνει τους πολυτέκνους με τα ίδια ποσά, που επιβαρύνει τους αγάμους και τους ατέκνους!!!
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και πάλι για το Ε.Τ.Α.Κ. θέτει στην ίδια μοίρα όσους έχουν τρία τέκνα με τους πολυτέκνους, που έχουν τέσσερα τέκνα και άνω, δηλ. θα έχει το ίδιο αφορολόγητο ποσό των 230.000 ευρώ αυτός που έχει 3 τέκνα και αυτός που έχει 13 τέκνα!!!
Εξακολουθεί δε στη φορολογία εισοδήματος να διατηρεί την αδίστακτη φορολόγηση των πολυτέκνων, αφού αυτός που έχει τρία προστατευόμενα τέκνα έχει αφορολόγητο ποσό 22.000 ευρώ, ενώ ο πολύτεκνος, που έχει τέσσερα και πλέον προστατευόμενα τέκνα έχει φορολογική απαλλαγή μόνο 1.000 ευρώ επί πλέον για κάθε τέκνο του από το 4ο και άνω!!!
Για ποιά προστασία της οικογένειας, λοιπόν, μπορεί να γίνει λόγος και ποιά ειδική φροντίδα για τις πολύτεκνες οικογένειες υπάρχει από το Κράτος, όπως επιτάσσει η διάταξη του άρθρου 21 του Συντάγματος;
Καταγγέλλουμε αυτή την τακτική και πολιτική του νέου Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και ζητούμε από τους Έλληνες βουλευτές να ανατρέψουν στη Βουλή αυτή την αντισυνταγματική φορολόγηση των πολυτέκνων, τη στιγμή κατά την οποία η υπογεννητικότητα προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις και με ταχύτατους ρυθμούς οι Έλληνες οδηγούνται στο να αποτελέσουν μια μειοψηφία μέσα στην ίδια τους την πατρίδα!
Είναι προφανές ότι οι κατέχοντες την εξουσία, αφού κατάφεραν με την τακτική και την πολιτική τους το ακατόρθωτο, μάλλον επείγονται να εγκαταλείψουν την εξουσία πριν την ώρα τους, με αυτή την αντιπολυτεκνική τακτική και του νέου Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
Για την ΑΣΠΕ
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Βασίλειος Θεοτοκάτος Εμμανουήλ Χρυσόγελος
Αθήνα, 7/4/2009
Αξιότιμο Κύριο Γιάννη Παπαθανασίου Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και ΟικονομικώνΑξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
σε συνέχεια προηγούμενων εγγράφων μας για θέματα που μας απασχολούν, παρακαλούμε για τη δρομολόγηση των ακολούθων:
-Α-
1.α Στην παρ. 11 του άρθρου 2 του Ν. 3583/2007 (ΦΕΚ 142/Α/ 28-6-2007): «Αναμόρφωση Τελωνειακού Κώδικα» προβλέπεται σχετικά με το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων ότι:
«Η ανωτέρω απαλλαγή παρέχεται για δεύτερη και τελευταία φορά μετά την πάροδο πέντε (5) ετών από την ημερομηνία χρήσης του δικαιώματος αυτού, εφόσον από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι πολύτεκνοι γονείς έχουν κατά τον τελωνισμό του αυτοκινήτου τουλάχιστον τέσσερα (4) ανήλικα τέκνα».
Ζητούμε όπως η φράση: «τέσσερα (4) ανήλικα» αντικατασταθεί από τη φράση: «τέσσερα (4) προστατευόμενα μέλη» (όπως ίσχυε), «και να ισχύει και για τους χήρους/-ες με τουλάχιστον τρία ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα, οι οποίοι έχουν χαρακτηρισθεί ως πολύτεκνοι».
β. Επίσης παρακαλούμε όπως προχωρήσετε στη μείωση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων πολυτέκνων κατά 50% βάσει της παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 1910/44.
2. Η απόκτηση του 4ου παιδιού από μια οικογένεια συνεπάγεται και την άμεση ανάγκη αγοράς αυτοκινήτου μεγαλύτερου από τα συνήθη 5-θέσια αυτοκίνητα. Το οικονομικό βάρος που προκύπτει για την πολύτεκνη οικογένεια είναι άνω των 22.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.
Ζητούμε την καθιέρωση δυνατότητος απόκτησης αυτοκινήτων με περισσότερες από 5-θέσεις, μέσω χρηματοδοτικής μισθώσεως. Το μηνιαίο μίσθωμα να εκπίπτει κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα, να μπορεί δε ο πολύτεκνος μισθωτής του αυτοκινήτου να το αγοράζει με συμβολικό τίμημα, χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση, στο τέλος της συμβάσεως της χρηματοδοτικής μισθώσεως.
Οι εταιρίες χρηματοδοτικής μισθώσεως που θα αγοράζουν τέτοια αυτοκίνητα για τα οποία έχει υπογραφεί μίσθωση σε πολύτεκνο δεν θα καταβάλλουν τα τέλη ταξινόμησης όπως και τώρα ισχύει για τα αυτοκίνητα με «κόκκινες» πινακίδες.
-Β-
– Ι –
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
Η Κυβέρνηση έχει καθιερώσει φορολογική απαλλαγή για όσους έχουν τρία προστατευόμενα τέκνα 22.000 ευρώ, ενώ για τους πολυτέκνους, που έχουν τέσσερα και πλέον προστατευόμενα τέκνα, χορηγεί μόνο 1.000 ευρώ (!!!) επί πλέον για κάθε ένα από το 3ο και άνω τέκνο, διατηρώντας στο ακέραιο το απαράδεκτο φορολογικό καθεστώς των προηγουμένων Κυβερνήσεων, θεωρώντας προφανώς ως τεκμήριο πλουτισμού το 4ο και πλέον τέκνο!! Ως εάν η χώρα να μην έχει ανάγκη πολυτέκνων οικογενειών…
Συμβαίνουν δε αυτά όταν η Συνταγματική διάταξη (άρθρο 4 παρ. 5) ρητώς ορίζει ότι: « Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους» και συνεπώς δεν μπορεί να θεσπίζεται φορολογική απαλλαγή για όσους έχουν τρία προστατευόμενα τέκνα το ποσόν των 22.000 και για όσους έχουν 4 και άνω, μόνο 1.000 ευρώ για κάθε ένα επί πλέον τέκνο!.
Παραθέτουμε ακολούθως πίνακα, με τα ποσά φορολογίας εισοδήματος που εισέπραξε το Ελληνικό Κράτος από τους φορολογουμένους, βάσει του αριθμού των μελών της οικογενείας, για το οικονομικό έτος 2007, που έχουμε στοιχεία. Αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση μπορεί να θεσπίσει γενναία φορολογικά μέτρα για τους πολυτέκνους με ελάχιστο κόστος:
ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2007 | ΠΛΗΘΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥ-ΜΕΝΩΝ | ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ | ΦΟΡΟΣ |
ΣΥΝΟΛΟ | 1.324.382 | 29.047.359.831 | 3.027.865.570 |
ΕΓΓΑΜΟΣ ΜΕ: |
|
|
|
4 ΤΕΚΝΑ | 24.666 | 505.144.979 | 31.466.440 |
5 ΤΕΚΝΑ | 4.320 | 73.297.158 | 4.308.352 |
6 ΤΕΚΝΑ (και άνω) | 1.784 | 29.123.941 | 1.641.295 |
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ | 30.770 | 607.566.078 | 37.416.087 |
% πολυτέκνων | 2,3% | 2,1% | 1,23% |
Τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω έχει μόνον το 2,3% των φορολογούμενων πολιτών της χώρας! Ο δε φόρος που εισπράττει το Κράτος από τους πολυτέκνους δηλ. αυτούς που έχουν 4 προστατευόμενα τέκνα είναι μόλις 37,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,23% επί της συνολικής φορολογίας.
Ζητούμε να θεσπισθεί φορολογική απαλλαγή 20.000 ευρώ για το 4ο προστατευόμενο τέκνο και 30.000 ευρώ για κάθε ένα από το 5ο και επί πλέον τέκνα από την φορολογία εισοδήματος, καθώς, όπως προκύπτει από τα ανωτέρω στοιχεία, το κόστος για το κράτος είναι ελάχιστο, η δε απαλλαγή αυτή θα επιτρέψει στις πολύτεκνες οικογένειες να ξεφύγουν από τον κίνδυνο της μόνιμης φτώχειας και του εν δυνάμει κοινωνικού αποκλεισμού στον οποίο περιέρχονται από την οικονομική κρίση και την κάθετη αύξηση του κόστους ζωής.
Εάν λάβετε υπ΄ όψει σας ότι το Κράτος δαπανά 10.000.000 ευρώ για τη συμμετοχή της Ελλάδος στη Διεθνή έκθεση βιβλίου και άλλα 70.000.000 για κρατική διαφήμιση, έχετε αμέσως τη δυνατότητα να υλοποιήσετε την πρότασή μας και να αλλάξετε την μέχρι σήμερα απαράδεκτη τακτική του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έναντι των πολυτέκνων.
- ΙΙ -
Αύξηση ποσού πολυτεκνικού επιδόματος και σύνταξης της πολύτεκνης μάνας
Είναι άμεση η ανάγκη να υπάρξει σημαντική αύξηση στο ποσόν του επιδόματος και της σύνταξης που χορηγείται στην πολύτεκνη μητέρα, έτσι ώστε σύντομα να συγκλίνουν προς τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οικογένεια με 4 παιδιά, μηνιαίο επίδομα:
§ Στην Ελλάδα (πολυτεκνικό) € 168
§ Ευρώπη των 27 – μέσος όρος € 383
è Διαφορά από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο 56% !
Επίσης πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμισθεί η χορήγηση των αναδρομικών, που δικαιούνται οι μητέρες στις οποίες είχε διακοπεί η καταβολή του επιδόματος ή της συντάξεως, μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 1095/2001 αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την διάταξη του άρθρου 39 του Ν. 2439/1997 με την οποία είχαν θεσπισθεί όρια εισοδήματος για την καταβολή τους, και όχι ο ΟΓΑ να φθάνει τις υποθέσεις στο ΣτΕ για να ταλαιπωρούνται οι Πολύτεκνοι. Μετά μάλιστα και την απόφαση του ΣτΕ που αποτελεί κόλαφο στη δυσλειτουργία του Δημοσίου !
-ΙΙI -
Πλήρης απαλλαγή από το ΕΤΑΚ
Να υπάρξει πλήρης απαλλαγή από το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ) για όλα τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά και στα ακίνητα που εκμισθώνονται σε πολυτέκνους (ώστε να έχουν κίνητρο οι ιδιοκτήτες κατοικιών να νοικιάζουν τα σπίτια τους σε πολυτέκνους).
-ΙV -
Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε παιδικά προϊόντα
Η τελευταία σύνοδος του ECOFIN (4.11.2008) ενέκρινε εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την δυνατότητα κάθε κράτους – μέλους να μειώσει το συντελεστή ΦΠΑ για τις παιδικές πάνες, που αποτελούν σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού για όλες τις οικογένειες, πολύτεκνες και μη, όταν υπάρχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Από χρόνια, πολλά κράτη όπως Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λουξεμβούργο και Μάλτα έχουν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ (0%) και άλλα κράτη έχουν πολύ χαμηλό (5%), όπως Πορτογαλία, Εσθονία, Τσεχία κ.ά.
Τα έσοδα του Ελληνικού Κράτους από τον ΦΠΑ στις παιδικές πάνες υπολογίζονται σε 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, το οποίο, βάσει του προϋπολογισθέντος ΦΠΑ για το 2008 (21.920 εκατ. ευρώ) αποτελεί ποσοστό 0,000476 μόνον!
Συνεπώς, με σχεδόν μηδενική επίπτωση στα δημόσια έσοδα, η Κυβέρνηση εφαρμόζοντας άμεσα την απόφαση του ECOFIN, μπορεί να απαλλάξει πλήρως τις παιδικές πάνες από τον ΦΠΑ αίροντας ένα βάρος περίπου 500 ευρώ ετησίως από τις πολύτεκνες και μη οικογένειες. Το ποσό των 500 ευρώ είναι πολύ σημαντικό για την συντριπτική πλειοψηφία των πολύτεκνων οικογενειών στην Ελλάδα.
Επιπρόσθετα δε, η μείωση αυτή πρέπει να εφαρμοσθεί και σε άλλα είδη βρεφικών και παιδικών ειδών, όπως της παιδικής ένδυσης και υπόδησης, σε κούνιες, βρεφικά γάλατα, μπιμπερό, καρότσια, κ.ά.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ.
Με την πεποίθηση ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της χώρας, προσβλέπουμε στην άμεση, θετική ανταπόκρισή σας στα δίκαια αιτήματα των πολύτεκνων οικογενειών που στηρίζουν με τις προσωπικές τους θυσίες την Ελληνική οικονομία και την Ελληνική κοινωνία γενικότερα.
Για την ΑΣΠΕ
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Βασίλειος Θεοτοκάτος Εμμανουήλ Χρυσόγελος