Ενημέρωση
- 31 Οκτωβρίου 2024 // //
- Ανακοινώσεις Συλλόγων
- Εμφανίσεις: 388
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
<< Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ >>
Καβάλα 31/10/2024
Δελτίο Τύπου
Με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας της πολύτεκνης οικογένειας προς τιμήν των προστατών της Αγίων Τερεντίου και Νεονίλλης και των 7 τέκνων τους την Κυριακή 03/11/2024, κρίναμε σκόπιμο να αναφερθούμε στο οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα, δια του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Η δημογραφική κρίση που βιώνει ο τόπος μας είναι εξίσου σοβαρή, αν όχι και σοβαρότερη από την οικονομική, αφού πραγματικά “καίει τις ρίζες του Ελληνισμού”.
Η συρρίκνωση του ενεργού πληθυσμού είναι η βασική αιτία των προβλημάτων της οικονομίας και των ασφαλιστικών μας ταμείων.
Το δημογραφικό, που είναι το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό πρόβλημα, φρενάρει το ρυθμό ανάπτυξης και της οικονομίας μας, καθώς ένας γερασμένος πληθυσμός δεν έχει τη δύναμη που έχει ένας νεότερος σε ηλικία.
O δείκτης γεννήσεων έχει πάρει την κατρακύλα. Το 2023 οι συνολικές γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν 73.000, ενώ οι θάνατοι 130.000 περίπου. Μείωση του πληθυσμού κατά 57.000. Σε εθνικό επίπεδο το ποσοστό των 65 ετών και άνω υπερβαίνει πλέον το 22,5%. Το έτος 2050, το ποσοστό των κατοίκων άνω των 65 ετών θα φτάσει το 30 έως 31%. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πλέον “γερασμένες” χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Ιταλία, τη Φινλανδία και την Πορτογαλία. Οι πιο γερασμένοι νομοί της Ελλάδας είναι οι Θεσπρωτία, Γρεβενά, Τρίκαλα, Άρτα, Καρδίτσα, Πρέβεζα, Ευρυτανία, Φωκίδα, Αρκαδία και Λακωνία. Στους νομούς Άρτας και Ευρυτανίας το ποσοστό των κατοίκων άνω των 65 ετών υπερβαίνει το 30%.
Εξαίρεση του δημογραφικού κανόνα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, αποτελεί μια ομάδα μόλις έξι νομών, όπου το ποσοστό των άνω των 65 είναι χαμηλότερο του 20%, μεταξύ των οποίων η Ξάνθη, η Θεσσαλονίκη, η Αττική και η Βοιωτία.
Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για την οικονομική ανάπτυξη.
Υπήρξε το 1992 ένα κοινά αποδεκτό από όλα τα κόμματα πόρισμα της διακομματικής επιτροπής. Έκτοτε ουδείς από αυτούς που χαράσσουν πολιτική, το συμβουλεύεται και ουδείς φυσικά το ακολουθεί. Τώρα κουνήθηκε λίγο η πολιτεία!
Με τη συμπαράσταση του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου ήρθε το πρόβλημα στην επικαιρότητα.
Οι σύλλογοι πολυτέκνων με κεντρικό όργανο την ΑΣΠΕ, επί πολλά χρόνια αγωνίζονται να πείσουν τον λαό και τους κυβερνώντες για τον επερχόμενο κίνδυνο.
Αφυπνίστηκε η κοινή γνώμη, πάρθηκαν τα γνωστά υποτυπώδη μέτρα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους. Είναι η αρχή.
Θα χρειαστεί επίμονος αγώνας.
Ποια μέτρα θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί.
- Να υπάρξει αύξηση στο επίδομα των παιδιών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, να επανέλθει η τιμητική ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας.
- Οι μετεγγραφές των πολυτέκνων να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή τις ελεύθερες μετεγγραφές χωρίς κανένα κριτήριο, όπως ίσχυε επί δεκαετίες.
- Να επιτρέπεται η δωρεάν είσοδος των πολυτέκνων γονέων στα μουσεία αρχαιολογικούς χώρους, όπως ίσχυε.
- Να χορηγείται στα νέα ζευγάρια άτοκο δάνειο στο ύψος της αγοραζόμενης ή ανεγειρόμενης κατοικίας με ευνοϊκούς όρους.
- Εξαίρεση των πολυτέκνων από τα κριτήρια πολυτελούς διαβίωσης. Οι πολύτεκνες οικογένειες, εξαιτίας πολλών παιδιών, είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν αυτοκίνητα πολλών θέσεων.
Τέλος, πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μοναδικό κλειδί για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος είναι το εξής: Η μητέρα που θα αποκτά το έβδομο τέκνο της να θεωρείται “οιωνοί” δημόσιος υπάλληλος με μισθό 850€ το μήνα, με τα δώρα της κ.λπ. και να ασχολείται με την ανατροφή των παιδιών της.
Η μη ανανέωση των γενεών είναι ο αφανισμός του έθνους μας. Για την ανανέωση προϋποτίθεται δείκτης γονιμότητας 2,1 παιδιών ανά γυναίκα και όχι βέβαια 1,3 που είναι ο σημερινός δείκτης.
Τελικά όλοι μας έχουμε χρέος να ανησυχούμε, να στοχαστούμε σοβαρά, να δραστηριοποιηθούμε για την αποτροπή και πρόληψη των παραπάνω δυσάρεστων προβλέψεων.
Τα παιδιά είναι τα κύτταρα και η ελπίδα του έθνους.
Η άνοιξη της ζωής.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Ιωάννης Βοΐδης Γεώργιος Κόνσουλας