Ενημέρωση
- 24 Νοεμβρίου 2008 // //
- Δημογραφικό
- Εμφανίσεις: 11166
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2008
2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τη Δημογραφία: Καλύτερες κοινωνίες για τις οικογένειες και τα ηλικιωμένα άτομα.
Εναρκτήρια συνεδρία υπό τη διεύθυνση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.
Με αφορμή τη δημοσίευση από την Ευρ. Επιτροπή της "2ης Έκθεσης για τη Δημογραφία: Κάλυψη κοινωνικών αναγκών σε μια γηράσκουσα κοινωνία", συγκλήθηκε το από καιρό αναμενόμενο 2ο Φόρουμ για τη Δημογραφία, στις 24-25 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή 440 και πλέον εκπροσώπων, φορέων και οργανώσεων.Τις εργασίες, κατά την εναρκτήρια συνεδρία, διηύθυνε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" του Ευρωκοινοβουλίου, προσκεκλημένη του αρμόδιου για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και Ίσες ευκαιρίες Επιτρόπου, κ. Vl. Spidla, και του Γάλλου Υπουργού Εργασίας, κ. X. Bertrand.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πρόκληση των δημογραφικών εξελίξεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στη μείωση του ενεργού πληθυσμού της Ευρώπης - με κατακόρυφη αύξηση έως το 2014 των ατόμων άνω των 60 ετών - και θα προκαλέσουν ποικίλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης. Ανέπτυξαν, επίσης, προτάσεις για παραμονή στην εργασία και στην εθελοντική προσφορά των υπό συνταξιοδότηση εργαζομένων, για βελτίωση της κατάρτισης και των όρων εργασίας, για ενσωμάτωση των μεταναστών αλλά κυρίως για στήριξη των οικογενειών και παροχή εγγυήσεων, ώστε οι Ευρωπαίοι να αποκτούν τον αριθμό των τέκνων που επιθυμούν. Η βελτίωση των όρων μητρικών και γονικών αδειών, η εξασφάλιση υψηλής ποιότητος εκπαίδευσης και κοινωνικών υπηρεσιών με πρώτες εκείνες της παροχής φροντίδας σε παιδιά και ηλικιωμένους θεωρήθηκαν απαραίτητες κοινές επιδιώξεις, για τις οποίες τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταλλάξουν καλές πρακτικές. Η βιωσιμότητα των οικονομικών συστημάτων, η ευελιξία των εργασιακών σχέσεων προς το συμφέρον των εργαζομένων και η αειφόρος ανάπτυξη εγγυώνται την εξασφάλιση επενδύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό και συνιστούν αποτελεσματική απάντηση στις μόνο κατά προσέγγιση προβλέψιμες δημογραφικές εξελίξεις.
Η 2η Έκθεση για τη Δημογραφία διορθώνει τα στατιστικά στοιχεία και τις προβλέψεις του 2004 ώστε να αξιολογηθούν οι δράσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη για την κάλυψη των αναγκών των οικογενειών μέσω του εκσυγχρονισμού των οικογενειακών πολιτικών και την προώθηση των ευκαιριών για στήριξη των ηλικιωμένων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και τη διεξαγωγή των συμπερασμάτων, η Μ.Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει την αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την αναγκαιότητα προγραμματισμού φιλικών προς την οικογένεια πολιτικών. Ζήτησε, επίσης, την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Οικογένεια ως πλατφόρμας συντονισμού ολοκληρωμένων δράσεων για τις διαγενεακές σχέσεις, την ισότητα ευκαιριών και την εξασφάλιση καλύτερων προοπτικών για τη νεολαία ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Στρατηγικής της Λισαβόνας και να διατηρηθεί η Ευρώπη στον παγκόσμιο χώρο.