Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σοφία Ζαχαράκη απέστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογένειας: 

Ημέρα γιορτής, ημέρα τιμής, ημέρα έμπρακτης αναγνώρισης της μεγάλης συνεισφοράς στην χώρα, αλλά και ημέρα υπενθύμισης του δύσκολου ρόλου στον οποίο καλείται η πολύτεκνη οικογένεια να ανταποκριθεί.

Ο εορτασμός της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογένειας, την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, υπενθυμίζει το χρέος της Πολιτείας για τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας η οποία αποτελεί θεμέλιο της κοινωνίας μας και εχέγγυο για την συνέχεια της εξέλιξης και της προόδου. Ένα χρέος που πρέπει να πραγματώνεται στην πράξη και να διαπνέει το σύνολο των πολιτικών μας.

Σε αυτό το χρέος θέλησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να ανταποκριθεί, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά με τη σύσταση του νέου Υπουργείου που έχω την τιμή να προΐσταμαι την επομένη των εκλογών. Με το δημογραφικό να αποτελεί μία πραγματική ωρολογιακή βόμβα για την χώρα, η κυβέρνηση πήρε την γενναία απόφαση να συστήσει ένα νέο Υπουργείο με αποστολή τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την οικογένεια και την αναστροφή του προβλήματος. Αναμφίβολα, η προσπάθεια είναι τόσο φιλόδοξη όσο και δύσκολη, θα πρέπει όμως να αποτελέσει το κάλεσμα που θα ενεργοποιήσει και θα ενώσει όλους τους Έλληνες, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Για αυτό θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ως πλέον πολύτιμη την προσφορά της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος από το 1931 έως σήμερα, και τους αγώνες που έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει για την πολύτεκνη οικογένεια επί 93 συναπτά χρόνια.

Ένα εξαιρετικό δείγμα των αποτελεσμάτων που μπορούμε και πρέπει να έχει η συνεργασία μας ήταν και η πολύ πρόσφατη δυνατότητα έκδοσης μέσω της ψηφιακής πύλης gov του πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας. Μαζί με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και ύστερα από την πολύτιμη συνεισφορά της ΑΣΠΕ, υπογράψαμε την απόφαση χάριν στην οποία οι πολύτεκνες οικογένειες θα έχουν πλέον ηλεκτρονικά τη δυνατότητα πρόσβασης σε διευκολύνσεις και παροχές, μέσα από μια απλή και φιλική προς το χρήστη διαδικασία..

Από την άλλη, οι προσπάθειές μας συνεχίζονται για τη στεγαστική διευκόλυνση των νέων πολύτεκνων ζευγαριών αφού μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» προβλέψαμε την κάλυψη κατά 100% του επιτοκίου του δανείου για όλη την διάρκεια του.

Δεν σταματάμε όμως εκεί. Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προχωρά με την υλοποίηση του προγράμματος οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» διπλασιάζοντας το πόσο της επιχορήγησης των δικαιούχων, ενώ διασφαλίσαμε με χρηματοδότηση του Υπουργείου την ένταξη όλων των αιτήσεων που είχαν πλήρη φάκελο για πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, και δομές για περιπτώσεις ΑμεΑ, αναγνωρίζοντας την υποχρέωσή μας να στηρίξουμε την σύγχρονη οικογένεια και να απαλύνουμε όσο μπορούμε το άγχος της καθημερινότητας και της ανάγκης εξισορρόπησης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Το βασικό μας στοίχημα και καρδιά της αποστολής μας ως Υπουργείου είναι η απασφάλιση της νάρκης του δημογραφικού, τόσο με πολιτικές που θα αποδώσουν καρπούς σε βάθος χρόνου, όσο και με δράσεις που μπορεί να ανακουφίσουν την σύγχρονη οικογένεια στο πιο κοντινό μέλλον.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την έμπρακτη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας, θεσπίζοντας από την πρώτη στιγμή μέτρα, όπως: η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών στην οικογένεια, η μείωση του Φ.Π.Α. στα βρεφικά είδη από το 24 στο 13%, η χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται με πολύ διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να καλύπτουν το 90% των οικογενειών, η εξαίρεση των πολυτέκνων από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού.

Στην ίδια κατεύθυνση συνεχίζουμε και εντείνουμε την προσπάθειά μας, για την στήριξη της μητέρας με την επέκταση της άδειας μητρότητας από τους 6 μήνες αυξήθηκε στους 9 μήνες για τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσές, αλλά και τη θέσπιση άδειας για τον πατέρα.

Αλλά και μόλις πρόσφατα υπήρξε η πολύ σημαντική εξέλιξη της ένταξης των πολυτέκνων οικογενειών στο νέο ειδικό τιμολόγιο στο οποίο δεν εφαρμόζονται περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη των δικαιούχων ενώ εκτιμάται ότι περίπου το 95% των πολύτεκνων οικογενειών καθίστανται δικαιούχοι. Συνεχίζουμε λοιπόν με συνέπεια και επιμονή.

Σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων το κράτος έχει την θεμελιώδη υποχρέωση να μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και να εμπνεύσει την αισιοδοξία στο κοινωνικό σύνολο. Να στέκεται στην πράξη δίπλα στον πολίτη, σε ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο μαζί του.  Εμείς στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα είμαστε εκεί έχοντας ανοιχτά τα αυτιά μας στις προτάσεις των πολιτών που αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα και την ανάγκη μαζί να αντιμετωπίσουμε μια εθνική κοινωνική πρόκληση και να προχωρήσουμε με τόλμη στο μέλλον.

Πρόσφατα άρθρα