Αθήνα, 12/5/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

15η ΜΑΪΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΡΘΡΩΠΟ. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ

ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Η ετήσια επέτειος της παγκόσμιας ημέρας οικογένειας είναι μια σπουδαία ευκαιρία να θυμηθούμε τη σπουδαιότητα της οικογένειας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Κάθε παιδί χρειάζεται την παρουσία, την προστασία, την αγάπη και την υποστήριξη του πατέρα και της μητέρας για να αναπτυχθεί σωστά, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να ενδυναμωθεί ως προσωπικότητα, για να ανοίξει σιγά-σιγά τα φτερά του, δημιουργώντας το δικό του δρόμο ζωής, τη δική του προσωπική διαδρομή.

Χωρίς τον «διάδρομο απογείωσης» που διαμορφώνει η αρμονική σχέση του πατέρα και της μητέρας μέσα στο γάμο, μέσα στην οικογένεια, το ξεπέταγμα κάθε παιδιού στην εφηβεία, στη νεότητα και μετά γίνεται δύσκολο, αμφίβολο, ανασφαλές.

Προβάλλοντας την αξία της οικογένειας και στηρίζοντας έμπρακτα το θεσμό του γάμου, ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή, φροντίζουμε έμπρακτα τη διαγενεακή αλληλεγγύη, μειώνουμε τα προβλήματα των παιδιών, αυξάνουμε τη χαρά στην καθημερινή μας ζωή, δίνουμε προοπτική ευτυχίας στους γονείς και τα παιδιά.

Αυτή η οικογένεια, που κράτησε όρθια την κοινωνία στην περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης, που στήριξε το έθνος σε δύσκολες στιγμές, που παράγει τους αυριανούς πολίτες αυτής της χώρας, πρέπει να τιμήσουμε με λόγια και με πράξεις. Με δημογραφικές και οικογενειακές πολιτικές που νοιάζονται για την ποιότητα ζωής της οικογένειας και της δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσει όσα παιδιά θέλει και μπορεί, χωρίς το κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού να απειλεί καθημερινά τον πατέρα, την μητέρα και τα παιδιά. Τέτοιες πολιτικές δεν έχουμε ακόμη δει στην Ελλάδα.

Τα όσα καλά βήματα πολιτικής επέφεραν γεννήσεις από το 1990 ως το 2009 καταργήθηκαν σχεδόν όλα με αποτέλεσμα τη δημογραφική κατάρρευση της χώρας που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι πολύτεκνες οικογένειες που πρόσφεραν και προσφέρουν ανθρώπινο κεφάλαιο στην Ελλάδα, δεν αποτελούν πλέον αντικείμενο στήριξης σε μια γνήσια δημογραφική λογική όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά μόνο μια μικρή παράμετρος των προνοιακών πολιτικών με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια.

Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος έχει καταθέσει μια συγκροτημένη πρόταση δημογραφικών και οικογενειακών πολιτικών για την αναζωογόνηση της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, την οποία διένεμε σε όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Είναι κρίμα που στην προεκλογική περίοδο αυτά τα θέματα δεν κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο και στην πολιτική αντιπαράθεση!

Καλούμε την πολιτεία, τον πολιτικό κόσμο, τα ΜΜΕ, τον πνευματικό κόσμο της χώρας να βοηθήσει ο καθένας από τη δική του θέση, ώστε η οικογένεια την Ελλάδα να ευημερεί, τα νέα παιδιά να αποκτήσουν και πάλι όραμα και στόχο ζωής την ιδιότητα του πατέρα ή της μητέρας, τον υψηλότερο και σπουδαιότερο ρόλο που μπορεί να αναλάβει στη ζωή κάθε άνθρωπος.

Ας ξανακάνουμε την οικογένεια στόχο ζωής για κάθε νέο άνθρωπο και θεμέλιο για την κοινωνία.

Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ

Πρόσφατα άρθρα