19/7/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ 2021 ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα της γενικής απογραφής πληθυσμού του 2021. Οι αριθμοί είναι γνωστοί. Είμαστε περίπου 400.000 χιλιάδες λιγότεροι κάτοικοι στην Ελλάδα σε σχέση με το 2011. Και ενώ όλοι μιλούν για το δημογραφικό πρόβλημα, προτάσεις ουσιαστικά δεν υπάρχουν στο δημόσιο διάλογο. Οποιαδήποτε προσπάθεια έκανε η ΑΣΠΕ να αναδείξει την ανάγκη άμεσης λήψης αποφάσεων για τη στήριξη της οικογένειας και ειδικά της ευπαθέστερης ομάδας της, των πολυτέκνων, δεν βρήκε συνομιλητές στις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας. Σαν να μην αφορά την Ελλάδα το πρόβλημα. Οι πολιτικοί αρέσκονται να αναφέρουν απλώς ότι και σε άλλα κράτη στην Ευρώπη έχουν δημογραφικό πρόβλημα, οπότε γιατί όχι και η Ελλάδα. Είναι σκεπτικό αυτό; Στην κρίση σας!

Το αποτέλεσμα της απογραφής δεν ήρθε τυχαία. Είναι απολύτως αναμενόμενο μετά την κατάργηση μέσα σε μια δεκαετία κρίσιμων δημογραφικών και οικογενειακών πολιτικών που ίσχυαν ως το 2009.

Οι Κυβερνήσεις από το 2009 ως σήμερα έχουν καταργήσει:

-                  Το αφορολόγητο ποσό για τους πολύτεκνους και τις οικογένειες με παιδιά, εξισώνοντας τον άγαμο με τον πολύτεκνο

-                  Το επίδομα των πολυτέκνων και των τριτέκνων

-                  Το μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος των πολυτέκνων

-                  Την πρόταξη των πολυτέκνων εκπαιδευτικών στους διορισμούς μονίμων και αναπληρωτών

-                  Τη μείωση των προσλήψεων των πολυτέκνων από το 20% στο 15% (και μετά στο 16% συμπεριλαμβάνοντας τα ποσοστά του Ν. 2643)

Ενώ παράλληλα έχουν επιβάλλει:

-                  ΕΝΦΙΑ, ίδιο στον άγαμο και στον πολύτεκνο, σαν να είχαν ίδιες στεγαστικές ανάγκες

-                  Κριτήρια αποκλεισμού από τα κοινωνικά / προνοιακά επιδόματα, ίδια για τους άγαμους και τους πολύτεκνους.

Η λίστα είναι πολύ μακρυά, το αποτέλεσμα αναμενόμενο. Η κατάρρευση θα συνεχίσει ακάθεκτη, αφού η Eurostat προβλέπει περίπου 7 εκατ. κατοίκους στην Ελλάδα το 2050.

Η αβεβαιότητα που προκάλεσαν διαχρονικά στα νέα ζευγάρια οι κυβερνήσεις με την σταδιακή καταστροφή του πλέγματος πολιτικών για την προστασία της οικογένειας και τη στήριξη των πολυτέκνων είναι πλέον χαραγμένη βαθιά στη σκέψη της Ελληνικής οικογένειας. Οι πολίτες εξακολουθούν να δίνουν υψηλή προτεραιότητα στο θεσμό της οικογένειας, αλλά το Κράτος διαφωνεί έμπρακτα, ανασύροντας περιπτωσιολογικά επιχειρήματα για την συμβολή των μεταναστευτικών ροών στη διαχείριση της δημογραφικής κατάρρευσης της χώρας.

Όμως, το μεταναστευτικό ζήτημα δεν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των δημόσιων πολιτικών για την οικογένεια και την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων. Είναι ένα άλλο θέμα, δεν επιλύει το ένα το άλλο, όπως πολλοί έχουν επισημάνει σε όλη την Ευρώπη. Γιατί δεν αναφέρει κανείς στο δημόσιο διάλογο ότι οι γεννήσεις αυξάνονταν συνεχώς από το 1999 ως το 2009 στην Ελλάδα; Γιατί δεν αναλύουν τους παράγοντες που ώθησαν τους Έλληνες να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά την περίοδο αυτή;

Την τελευταία πενταετία, η ΑΣΠΕ έχει καταθέσει μία σειρά τεκμηριωμένων εισηγήσεων για την δημογραφική αναζωογόνηση της Ελληνικής κοινωνίας, με πλέον εμβληματική την ίδρυση του Υπουργείου Οικογένειας που θα αναλάβει να συντονίσει οριζόντια όλες τις πολιτικές που έχουν αποτύπωμα στην οικογένεια. Ως τώρα, οι εισηγήσεις της δεν έχουν αξιοποιηθεί. Θα αποτελέσει η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αφορμή και αιτία για αλλαγή πορείας της Κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου της χώρας ή θα αποδεχθούμε μοιρολατρικά την συνεχιζόμενη «σμίκρυνση» της Ελλάδας;

Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ

Πρόσφατα άρθρα