Ενημέρωση
- 13 Μαϊος 2021 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 6505
Αθήνα, 13/5/2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 15/5/2021: ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ
Οικογένειες και νέες τεχνολογίες είναι το κεντρικό θέμα του ΟΗΕ, για την παγκόσμια ημέρα της οικογένειας φέτος, αφού η πανδημία που έπληξε τις περισσότερες χώρες του κόσμου, ανέδειξε την ανάγκη χρήσης της τεχνολογίας από όλες τις ηλικίες για την τηλεκπαίδευση, την τηλεργασία, αλλά και την τηλεσυναναστροφή.
Οι νέες αυτές συνθήκες ζωής μεγέθυναν το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στις οικογένειες, καθώς οι ανάγκες σε εξοπλισμό και τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις, διεύρυναν την ανισότητες ανάμεσα σε οικογένειες είτε λόγω οικονομικών δυνατοτήτων, είτε λόγω του πλήθους των παιδιών τους.
Η στέρηση ψηφιακών πόρων είναι μια σύγχρονη μορφή κοινωνικού αποκλεισμού του 21ου αιώνα και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα, διότι απειλεί σοβαρά την κοινωνική συνοχή.
Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, η «φωνή της οικογένειας» για ενενήντα (90) συνεχόμενα χρόνια, επισήμανε έγκαιρα την ανάγκη στήριξης της οικογένειας και τις ιδιαίτερες ανάγκες των πολύτεκνων, ζητώντας να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης για την επιχορήγηση παροχής εξοπλισμού και δεύτερης τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης δωρεάν, για τις πολύτεκνες οικογένειες. Αυτές θα ήταν όντως δημόσιες επενδύσεις για τη μείωση της ανισότητας που βιώνουν οι πολύτεκνοι, καθώς προχωρούμε στην ψηφιακή εποχή. Θα δημιουργούσε προϋποθέσεις ίσης πρόσβασης στην ψηφιακή κοινωνία της εργασίας και της εκπαίδευσης.
Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ο δημογραφικός κατήφορος της χώρας επιταχύνεται χρόνο με το χρόνο από το 2009 ως σήμερα, και το κλίμα αβεβαιότητας για τις οικογένειες και ακόμη περισσότερο, τις πολύτεκνες οικογένειες, εντείνεται. Η κατάργηση όλων των δημογραφικών και οικογενειακών πολιτικών που ίσχυαν ως το 2009 (και έφεραν αύξηση των γεννήσεων τη δεκαετία 1999-2009) «μικραίνει» συνεχώς τη χώρα.
Πότε θα αποκτήσει η Ελλάδα ένα Εθνικό Σχέδιο στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας; Πότε θα αποφασισθεί ένας νόμος – πλαίσιο για την οικογένεια πάνω στην οποίο θα αναπτυχθούν οι δημογραφικές και οικογενειακές πολιτικές;
Ο Διεθνής Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Οικογένειας αποτελεί σημείο αφύπνισης και κινητοποίησης για την επανεκκίνηση παραγωγής δημογραφικών και οικογενειακών πολιτικών και την αποτροπή του κινδύνου ψηφιακού αποκλεισμού των πολύτεκνων οικογενειών και των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών της χώρας, που δικαιούνται αντιμετώπισης με ίσους όρους στην ψηφιακή κοινωνία του 21ου αιώνα.
Ο φετινός εορτασμός ας γίνει αφορμή να ξανακάνουμε την οικογένεια "παράδειγμα" στην κοινωνία!
Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ