Ενημέρωση
- 26 Αυγούστου 2011 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 5400
Η Επιστολή ΑΣΠΕ προς όλους τους Βουλευτές της ΔΕΠΕ για το ν/σ με τις ρυθμίσεις των αυθαιρέτων...
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Ο κ. Σηφουνάκης δήλωσε επίσης ανοιχτός στο διάλογο για μεγαλύτερο αριθμό δόσεων στα πρόστιμα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των ρυθμίσεων για τα αυθαίρετα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, παρά τις μειώσεις των προστίμων που ανακοίνωσε το πρωί ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχεδόν το σύνολο των κομμάτων -και αυτά που ψηφίζουν και αυτά που καταψηφίζουν- διαπιστώνει ότι τα πρόστιμα παραμένουν υψηλά για μικρά αυθαίρετα που ανήκουν σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και διατυπώνονται αμφιβολίες για το βαθμό που οι πολίτες θα ανταποκριθούν, με δεδομένη τη δημοσιονομική κρίση.
Η απόφαση του υπουργείου να εισάγει τον «κοινωνικό συντελεστή» για τον υπολογισμό του προστίμου σε αυθαίρετα που ανήκουν σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) που έχουν χαμηλά εισοδήματα, προκάλεσε ήδη προτάσεις από ορισμένους βουλευτές να υπάρξει κοινωνικός συντελεστής και για τους πολύτεκνους. Προς το παρόν η κυβέρνηση περιορίζει τον κοινωνικό συντελεστή μόνο στα ΑμεΑ.
Στις αιτιάσεις κάποιων βουλευτών ότι υπάρχει ακραία αντιμετώπιση με την εξαίρεση από τη ρύθμιση όλων των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δάση, παραδοσιακούς οικισμούς και αιγιαλούς, ο αναπληρωτής υπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί το Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί «νομικά βρισκόμαστε πάνω σε μία κλωστή».
Οι περισσότερες τροποποιήσεις, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο για τα αυθαίρετα, χαιρετίστηκαν από τον εισηγητή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όμως, προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει ο «κοινωνικός συντελεστής» να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» προκαλώντας διεκδικήσεις και από άλλες κοινωνικές ομάδες.
Γενναιότερες μειώσεις στα πρόστιμα ζήτησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.
Την αντίθεση τους στις ρυθμίσεις εξέφρασαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, με την τελευταία να κάνει ειδική αναφορά στο άρθρο του ίδιου νομοσχεδίου που αναφέρεται στη δημιουργία ισλαμικού τεμένους, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια, διότι η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία του εκτός αστικού ιστού και όχι μέσα στην πόλη, όπως θα έπρεπε, κατά την άποψη του κόμματος της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
===============
ΕΘΝΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΒΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ
Υπερψηφίζει η ΝΔ το νομοσχέδιο, στηρίζει και η Ντόρα
Ενα 24ωρο μετά την ιστορική συναίνεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στο μείζον θέμα της ανώτατης εκπαίδευσης, τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούν και στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την "τακτοποίηση" των αυθαιρέτων.
Ενα 24ωρο μετά την ιστορική συναίνεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στο μείζον θέμα της ανώτατης εκπαίδευσης, τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούν και στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την "τακτοποίηση" των αυθαιρέτων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γνωστοποίησε χθες, κατά τη συζήτηση του ν/ς στην αρμόδια επιτροπή, πως το κόμμα του θα ψηφίσει επί της αρχής τη νομοθετική ρύθμιση, μετά τις τροποποιήσεις που εισήγαγε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη να υλοποιηθεί το πρόγραμμα κατεδάφισης των αυθαιρέτων που δεν θα υπαχθούν στην "τακτοποίηση", ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για τον κοινωνικό συντελεστή που μπορεί, όπως είπε, να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.
Ο ΛΑΟΣ δήλωσε πως επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα - θεωρείται όμως πως διάκειται θετικά, αφού αν επρόκειτο να το καταψηφίσει, θα το είχε ήδη δηλώσει. Θετική και η Δημοκρατική Συμμαχία, της οποίας η πρόεδρος Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε την ικανοποίησή της ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις του κόμματός της.
Αντίθετοι με το προωθούμενο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ (Διαμ. Μανωλάκου) και του ΣΥΡΙΖΑ (Η. Διώτη).
ΜΕ «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΥΠΟ» ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Νόμος - σκούπα για τακτοποίηση αυθαιρέτων
Με ένα νέο σύστημα, που βασίζεται πρωτίστως στην τιμή ζώνης και επιφέρει εκπτώσεις στα πρόστιμα βάσει συγκεκριμένων συντελεστών, το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ευνοούνται τα ακίνητα μεγαλύτερης παλαιότητας και οι πρώτες και μοναδικές κατοικίες
Στη βάση κοινωνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων θα διαμορφωθούν τα πρόστιμα "τακτοποίησης" των αυθαιρέτων, όπως προέκυψε από τη χθεσινή δεύτερη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Τα παλαιά, προ του 1983 αυθαίρετα που δεν έχουν νομιμοποιηθεί, θα πληρώνουν σημαντικά χαμηλότερα πρόστιμα, ενώ ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όταν το αυθαίρετο αποτελεί την κύρια και μόνη κατοικία του ατόμου και όταν τα εισοδήματά του είναι ιδιαίτερα χαμηλά.
Το ύψος του προστίμου είναι ανάλογο με το μέγεθος της αυθαιρεσίας και θα αυξάνεται σημαντικά στις μεγάλες παραβάσεις άνω του 100% της επιτρεπόμενης δόμησης.
Η παντελής έλλειψη οικοδομικής άδειας, όπως και η θέση του αυθαιρέτου σε εκτός σχεδίου περιοχή επίσης ανεβάζουν το πρόστιμο. Ευνοϊκή πάντως θα είναι η αντιμετώπιση στις περιπτώσεις που το κτίσμα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του ιδιοκτήτη, όπως και για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Το πρόστιμο διατήρησης των αυθαιρέτων θα προκύπτει από έναν νέο μαθηματικό τύπο που θα βασίζεται πρωτίστως στην τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή, σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του υπουργείου Οικονομικών ενώ θα εισάγονται διάφοροι συντελεστές, όπως παλαιότητας, κοινωνικοί, είδους υπέρβασης κλπ.
Ο τρόπος υπολογισμού αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Πέμπτη. Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή, πολλοί βουλευτές έκριναν υψηλά τα πρόστιμα παρ΄ όλες τις μειώσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ζήτησαν ο κοινωνικός συντελεστής που θα ισχύσει για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, να επεκταθεί και σε άλλες κοινωνικές ομάδες όπως οι πολύτεκνοι.
Στο μεταξύ, αμφίβολο είναι αν θα ισχύσουν τα χρονικά όρια των 40 και 20 χρόνων για την ισχύ της "τακτοποίησης" σε εντός ή εκτός σχεδίου αυθαίρετα αντίστοιχα, όπως προβλεπόταν αρχικά.
Το Συμβούλιο Επικρατείας απορρίπτει οποιοδήποτε χρονικό προσδιορισμό και θέτει ως βασική προϋπόθεση για την "τακτοποίηση" (αναστολή από την κατεδάφιση, την ονομάζει), την ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού. Χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης δήλωσε πως το ΥΠΕΚΑ θα καταθέσει στην Ολομέλεια νέα βελτιωμένη πρόταση που θα σέβεται τις απόψεις του ανωτάτου δικαστηρίου.
Η κυβέρνηση, τόνισε, πρέπει να σεβαστεί το ΣτΕ γιατί "νομικά, βρισκόμαστε πάνω σε μία κλωστή". Ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε επίσης πως είναι ανοιχτός ο διάλογος για αύξηση του αριθμού των δόσεων των προστίμων. Στο σ/ ν προβλέπονται 8 διμηνιαίες δόσεις για χρήση κατοικίας και 14 για άλλες χρήσεις, η δε καταβολή του προστίμου πρέπει να ολοκληρωθεί σε 24 και 36 μήνες αντίστοιχα.
Ενα ακόμα θέμα που θα οριστικοποιηθεί στην Ολομέλεια είναι οι οικονομικές διεκδικήσεις του ΙΚΑ από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Τρόπος υπολογισμού του προστίμου
Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο για τη διατήρηση μιας αυθαίρετης κατασκευής (ή χρήσης) υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά της επιφάνειας επί την τιμή ζώνης, επί τον συντελεστή 15% και επί τους συντελεστές που ορίζονται στον ανωτέρω πίνακα. Κάθε αυθαίρετη κατασκευή υπολογίζεται ξεχωριστά και το τελικό πρόστιμο είναι το άθροισμα των επιμέρους - ανά ιδιοκτησία.
Στην περίπτωση βοηθητικών χώρων (υπογείων, παταριών κ.λπ.), εισάγεται μειωτικός συντελεστής 50% για το πρόστιμο. Οταν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, δεν λαμβάνονται υπόψη τα 5,6,7,8,9. Για αυθαίρετες κατασκευές/χρήσεις κάτω των 20 τετραγωνικών μέτρων προβλέπονται κατ΄ αποκοπή πρόστιμα ως εξής: Για τιμή ζώνης κάτω των 2.500 ευρώ σε εντός σχεδίου περιοχή, το πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ, ενώ για τιμή ζώνης ίση ή άνω των 2.500 ευρώ το πρόστιμο είναι 3.000 ευρώ. Στις εκτός σχεδίου περιοχές, το πρόστιμο ορίζεται στα 1.500 ευρώ. Τα ανωτέρω πρόστιμα καταβάλλονται εφάπαξ, χωρίς έκπτωση, μέχρι την 31.12.2011.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
Η αίτηση τακτοποίησης του αυθαιρέτου μαζί με τα δικαιολογητικά, υποβάλλονται είτε απευθείας είτε με συστημένη επιστολή στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία ή στο ΚΕΠ του δήμου το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Το ΚΕΠ υποχρεούται να διαβιβάσει τον φάκελο στην πολεοδομία εντός δεκαπενθημέρου. Η πολεοδομία ελέγχει μόνο την πληρότητα του φακέλου. Σε περίπτωση απευθείας υποβολής των δικαιολογητικών, ο έλεγχος γίνεται επιτόπου και ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται αμέσως. Αν γίνει μέσω ΚΕΠ ή με συστημένη επιστολή, ο έλεγχος γίνεται εντός 30 ημερών από την παραλαβή τους.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Πώς διαμορφώνονται τα παράβολα
Με την υποβολή της αίτησης για την "τακτοποίηση" του αυθαιρέτου, ο ιδιοκτήτης (ή ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του) καταθέτει παράβολο υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 500 και 4.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του κτίσματος. Το παράβολο δεν επιστρέφεται αλλά συμψηφίζεται με το ειδικό πρόστιμο που θα καταβληθεί στη συνέχεια. Η διαδικασία είσπραξης των ποσών θα οριστεί με υπουργική απόφαση και θα προβλέπεται η δυνατότητα κατάθεσής τους σε τράπεζες.
Πιο αναλυτικά, το παράβολο διαμορφώνεται: Στα 500 ευρώ για αυθαίρετα κτίσματα ή αυθαίρετη χρήση μέχρι 75 τετραγωνικά μέτρα ή όταν πρόκειται για κύρια και μοναδική κατοικία μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα, στα 1.000 ευρώ για κτίριο / χρήση μέχρι 1.000 τετραγωνικά μέτρα και στα 2.000 ευρώ για κτίριο / χρήση μέχρι 2.000 τ. μ. Σε περιπτώσεις κτιρίων άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων, το παράβολο φθάνει τα 4.000 ευρώ.
Ο φάκελος της "τακτοποίησης" περιλαμβάνει την αίτηση, υπεύθυνη δήλωση με τα ατομικά στοιχεία του δηλούντος, στοιχεία της οικοδομικής άδειας (όπου υπάρχει), καθώς και στοιχεία του ακινήτου (ημερομηνία ανέγερσης, ολοκλήρωσης κλπ.). Επισυνάπτεται υποχρεωτικά η τελευταία δήλωση του εντύπου Ε9 όπως υποβλήθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ. Επίσης τεχνική έκθεση μηχανικού και απόσπασμα ρυμοτομικού σχεδίου ή χάρτη όπου προσδιορίζεται η θέση του ακινήτου.
Για τις κατοικίες απαιτείται έλεγχος δομικής τρωτότητας του φέροντος οργανισμού του κτιρίου από μηχανικό. Σε κτίρια κοινωφελούς χρήσης, συνάθροισης κοινού, εμπορικά, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, εκκλησίες, τράπεζες, βιομηχανίες ή βιοτεχνίες, απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας από αρμόδιο μηχανικό.
Μανίνα Νικολοπούλου
==============
Ο Ροντούλης στη Βουλή για αυθαίρετα
«Να μειωθεί το πρόστιμο για ΑΜεΑ, πολυτέκνους, τριτέκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και ανέργους»
«Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά σε «τακτοποίηση» των αυθαίρετων κατασκευών, δείχνοντας ξεκάθαρα το κοινωνικά ανάλγητο πρόσωπό της προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», τόνισε στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας Αστέριος Ροντούλης.
Μεταξύ άλλων, ο Λαρισαίος βουλευτής, τόνισε τα παρακάτω:«Όσον αφορά την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους αυθαιρετούχους να συμπληρώσουν το φύλλο καταγραφής της αυθαίρετης κατασκευής. Στον συγκεκριμένο έντυπο καταγραφής, προβλέπεται ο λεγόμενος «κοινωνικός συντελεστής». Είναι δηλαδή ένας συντελεστής που μειώνει τα πρόστιμα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Όμως, ο κοινωνικός συντελεστής που σχεδιάζει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση, ισχύει μόνο για τα ΑμΕΑ που έχουν αναπηρία πάνω από 67% και μόνο αν το ατομικό τους εισόδημα είναι μέχρι 8.000 ευρώ και το οικογενειακό μέχρι 12.000 ευρώ. Αβίαστα μπορεί να χαρακτηριστεί, ότι το παραπάνω εισοδηματικό όριο, είναι εκτός πραγματικότητας. Για να αποκτήσετε επαφή με την πραγματικότητα, θα πρέπει το ατομικό εισόδημα να φθάσει 24.000 ευρώ και το οικογενειακό τουλάχιστον 30.000 ευρώ, για να λέμε ότι κάτι δίνουμε τουλάχιστον σε μία ευπαθή κοινωνική ομάδα, όπως είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Επίσης, στον παραπάνω σχεδιασμό, είναι πασιφανές ότι απουσιάζουν από τον περιβόητο «κοινωνικό συντελεστή» πολλές κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, που αδικαιολογήτως, δεν θεωρούνται από την Κυβέρνηση ως ευάλωτες ομάδες που χρίζουν ιδιαίτερο καθεστώς στην «τακτοποίηση» των αυθαίρετων κατασκευών. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι ο εμπλουτισμός του «κοινωνικού συντελεστή» και με άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και άνεργοι.
Άρα, ως ουσιαστική προστασία και ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, που κατέχουν μια αυθαίρετη κατασκευή, όχι για λόγους πολυτέλειας, αλλά λόγω αυξημένης ανάγκης στέγασης της οικογένειας τους, θα ήταν χρήσιμο η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην τακτοποίηση αυτών των εκκρεμοτήτων με αυξημένο το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και την κοινωνικής μέριμνας, δίδοντας ουσιαστικές μειώσεις στα πρόστιμα που αναφέρονται στις αυθαίρετες κατοικίες των εν λόγω ομάδων, που δεδομένης της οικονομικής πραγματικότητας μπορούν να φτάσουν το 50%».
«Λόγω της ιδιαζούσης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα, πρέπει η πολιτική της Κυβέρνησης να είναι γενναιότερη, όταν αφορά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του στη βουλή ο κ. Ροντούλης.