Ενημέρωση
Πρόσκληση για ενημέρωση και συντονισμό ενεργειών μας-στην επίθεση που δεχόμαστε από την Κυβέρνηση!!!
- 03 Απριλίου 2011 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 5642
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος σας προσκαλεί το προσεχές Σάββατο στις 10πμ στην αίθουσα συνεδριάσεων - δίπλα από τα γραφεία της ΑΣΠΕ(Πλατεία Ελευθερίας 22 - πλατεία Κουμουνδούρου, στον 1ον όροφο) για: -
- ενημέρωση, τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί, αλλά κυρίως,
- για συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών όλων των πολύτεκνων οικογενειών,
ενόψει:
- μείωσης ή κατάργησης του πολυτεκνικού επιδόματος,
- μείωσης ή κατάργησης του δικαιώματος μετεγγραφών των παιδιών μας στα ΑΕΙ/ΤΕΙ.
Δυστυχώς, αναγκαζόμαστε να παλέψουμε για τα αυτονόητα !!!
Για όσα έχουν ΕΛΑΧΙΣΤΟ, αλλά και για όσα έχουν ΜΗΔΕΝΙΚΟ κόστος για το Κράτος!!!
Διαδώστε το και καλέστε κι άλλους πολυτέκνους ή/και καλοπροαίρετα σκεπτόμενους Έλληνες!
Σας περιμένουμε ΟΛΟΥΣ στην αίθουσα της ΑΣΠΕ στις 10πμ - θα έχουμε τελειώσει πριν τις 11:30πμ.
Η συμμετοχή ΟΛΩΝ μας είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ανάγκη.-
========================================
Ανακοινώνονται μέτρα 25 δισ. έως το Μάιο
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 5 Απριλίου 2011
Κατάλογο με... επώδυνα μέτρα κόστους 22 δισ. ευρώ, έως το 2015, αλλά και με πολλές αβεβαιότητες κοινοποιεί στο κλιμάκιο της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών, την ίδια ώρα που πυκνώνουν οι αντιδράσεις, μέσα και έξω από την κυβέρνηση.
Στις συναντήσεις που θα έχουν από σήμερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα παραδώσουν στην τρόικα τους βασικούς άξονες του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος και τα συγκεκριμένα μέτρα, από τα οποία θα προέλθουν τα 22 δισ. ευρώ, έως το 2015.
Το ύψος των μέτρων είναι 19 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012-2014 και 3 δισ. ευρώ, ή 1% του ΑΕΠ το έτος 2015. Αν συνυπολογιστούν και τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν φέτος για την κάλυψη των αποκλίσεων και τα οποία είχαν υπολογιστεί σε 1,74 δισ. ευρώ, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν πολύ περισσότερα, το συνολικό πακέτο των μέτρων που θα ανακοινωθεί μέχρι τον Μάιο, θα υπερβεί τα 25 δισ. ευρώ.
Με δεδομένες τις αποκλίσεις που καταγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2010 και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών και θεσμικών μέτρων, οι εκπρόσωποι των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα πιεστικοί, για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά και για την τοποθέτηση ποσοτικών στόχων υψηλότερων των αναγκαίων, ώστε να καλυφθεί ενδεχόμενη απόκλιση.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι κατά τις επαφές τόσο με τα τεχνικά κλιμάκια όσο και με τους επικεφαλής της τρόικας που θα είναι την Πέμπτη στην Αθήνα, θα συζητηθεί μόνο το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Ο τακτικός έλεγχος στην ελληνική οικονομία, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, από τα αποτελέσματα του οποίου θα κριθεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, με την οποία θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του Μαΐου, που μόνο για τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων ομολόγων και εντόκων φτάνουν σε 11 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα που θα περιέχει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα αφορούν κατά τα 2/3 στις δαπάνες και το 1/3 τα έσοδα, τα οποία θα έχουν κοινωνικό κόστος.
Το πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από την τρόικα, ενώ στις 15 Απριλίου θα ανακοινωθεί επισήμως. Θα ακολουθήσει «διαβούλευση» και εντός του Μαΐου θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή. Λόγω των αντιδράσεων που θα προκαλέσει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται τη διαδικασία ψήφισης από τη Βουλή, που μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, παρά την έγκριση της τρόικας.
Οι επικριτές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έχουν ένα ισχυρό επιχείρημα ότι μέχρι τώρα, παρά τα μέτρα, η κατάσταση στην οικονομία είναι πολύ χειρότερη από πριν και θεωρούν ότι και αυτά τα μέτρα δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
Μέτρα
Η πρόγευση των μέτρων, που έδωσε η έκθεση του ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα πικρή, δεδομένου σε αυτά περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
- Η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας κ.λπ.), για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από τα όρια της φτώχειας (δηλαδή 6.897 ευρώ για τον άγαμο και 14.485 για το ζευγάρι με τέσσερα παιδιά) και για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία. Από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1%-2% του ΑΕΠ ήτοι 2,3-4,6 δισ. ευρώ, έως το 2014.
- Η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται περίπου για περίπου 950 απαλλαγές, που θα αποδώσουν στα δημόσια ταμεία περίπου από 4,6 έως και 9 δισ. ευρώ.
- Οι αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποδώσουν περίπου 4,3 δισ. ευρώ, στην προσεχή τετραετία, που σημαίνει μείωση της δαπάνης για μισθούς κατά τουλαχιστον1 δισ. ευρώ, ευρώ το χρόνο.
- Στις ΔΕΚΟ έρχεται νέος γύρος περικοπών ύψους 1% του ΑΕΠ ήτοι 2,3 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει μείωση μισθών και μείωση του προσωπικού.
- Νέα μείωση των επενδυτικών δαπανών του ΠΔΕ.
- Μείωση των αμυντικών δαπανών.
Οι επιχειρησιακές
Πιέσεις από την τρόικα ασκούνται για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και το γεγονός ότι ο θεσμός δεν έχει αναπτυχθεί και το όποιο ενδιαφέρον -μέχρι στιγμής- εξαντλείται σε επίπεδο πληροφοριών που ζητούνται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θεωρεί ότι ο θεσμός θα λειτουργήσει και θα διαμορφώσει νέες συνθήκες, οι οποίες εκτιμάται ότι ήδη είναι υπαρκτές και επηρεάζουν το κόστος εργασίας.
Για το σκοπό αυτό η κα Κατσέλη θα προχωρήσει σε ρύθμιση για την καταγραφή και των ατομικών συμβάσεων και όλων των μισθολογικών μεταβολών των εργαζομένων.
Σκοπός, να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα -που η υπουργός θεωρεί ότι δεν υπάρχει σήμερα- στις εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα για το κόστος εργασίας και να υπάρξουν «απαντήσεις» στις πιέσεις της τρόικας.
===============
Το ξέσπασμα του Μίκη Θεοδωράκη
Απόσπασμα από τη συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1...
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Video&catid=3&show=11883
==============
Από Έθνος 4/4/2011
Με τεκμήρια η χορήγηση 5 επιδομάτωνΣτο στόχαστρο μπαίνουν τα επιδόματα ανεργίας, πολυτεκνικό, επίδομα τρίτου παιδιού, ισόβια σύνταξη για πολύτεκνες μητέρες, φοιτητικό. |
Ερχονται περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα με την άμεση σύνδεσή τους με εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια.
Οι δικαιούχοι των επιδομάτων θα προκύπτουν αφού συνυπολογιστεί το εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης (αυτοκίνητα, σπίτια κ.ά.), γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού τους.
Στην κυβέρνηση ψάχνουν κωδικό προς κωδικό τις δαπάνες για τα κοινωνικά επιδόματα (ανεργίας, πολυτεκνικό, επίδομα τρίτου παιδιού, ισόβια σύνταξη για πολύτεκνες μητέρες, φοιτητικό), προκειμένου να παρουσιάσουν στην τρόικα ένα αξιόπιστο σχέδιο δραστικής μείωσης.Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν νέο ψαλίδι στις πρόσθετες παροχές των υπαλλήλων σε υπουργεία και ΔΕΚΟ, και για να τονώσουν τα... ασθενικά φορολογικά έσοδα προσανατολίζονται μεταξύ άλλων σε αύξηση των τελών κυκλοφορίας και επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένο νερό και φυσικό αέριο.
Τα μέτρα αυτά θα συμπεριληφθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο για τη δημοσιονομική προσαρμογή του τρέχοντος έτους, η οποία έγινε πλέον εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της μεγάλης αναθεώρησης του ελλείμματος του 2010 και της υστέρησης των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του έτους άνω του 1 δισ. ευρώ.Οπως έγραψε το «Εθνος» το Σάββατο, το έλλειμμα της περσινής χρονιάς εξακοντίστηκε στο 10,6% του ΑΕΠ από 9,5% που ήταν η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου, γεγονός που σημαίνει ότι αυξήθηκε κατά 2,45 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ήδη αναζητούνται 1,72 δισ. ευρώ για να καλύψουν τα ρίσκα στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και κυρίως τις μέχρι στιγμής αστοχίες στα έσοδα.
Ετσι, το πακέτο των πρόσθετων μέτρων εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 4,2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί καθώς πολλά φορολογικά μέτρα του 2011 φαίνεται πως δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.Πιο αναλυτικά, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνδεθεί αμέσως η χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μέτρο που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2012.
Πώς θα γίνεται η χορήγηση
Η χορήγηση δηλαδή επιδομάτων σε ανέργους, τρίτεκνους, πολύτεκνους κ.ά. θα γίνεται αφού ληφθούν υπόψη κριτήρια που αφορούν το ύψος του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος και τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι σημερινοί δικαιούχοι των επιδομάτων.
Ετσι αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων για τα επιδόματα ανεργίας, οι οποίοι σήμερα φθάνουν τα 280 χιλιάδες άτομα, το πολυτεκνικό επίδομα, το επίδομα για το τρίτο παιδί, την ισόβια σύνταξη για πολύτεκνες μητέρες και το φοιτητικό επίδομα.
Για το φοιτητικό επίδομα έχουν κατατεθεί για φέτος οι αιτήσεις και οι αλλαγές στη χορήγησή του (θα χαμηλώσει ο πήχης του εισοδηματικού κριτηρίου που ήδη υπάρχει) θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη χρονιά.
Τα επιδόματα για άτομα με αναπηρία δεν αναμένεται να πειραχτούν, όπως έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ για την επιδότηση ενοικίου ισχύουν ήδη εισοδηματικά κριτήρια.
Από τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα στο μνημόνιο έχει υπολογιστεί εξοικονόμηση δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ για το 2012 και αν το μέτρο τεθεί σε εφαρμογή αμέσως το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι μπορεί να εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια του 2010 αλλά και φέτος δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη οι μειώσεις των πρόσθετων παροχών κυρίως στις ΔΕΚΟ και στους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης.Ετσι σχεδιάζουν νέα παρέμβαση για περικοπές σε πλασματικές υπερωρίες, μετακινήσεις εκτός έδρας, νυχτερινά, συμμετοχές σε επιτροπές, ομάδες εργασίας, συμβούλια κ.ά.
Επίσης, οι διοικήσεις πολλών οργανισμών βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν την εισοδηματική πολιτική μοιράζοντας επιδόματα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του ΟΣΕ, στον οποίον, όπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», θεσπίστηκε νέο επίδομα θέσης διοίκησης για διευθυντές και προϊσταμένους, από τη χορήγηση του οποίου προκύπτουν αυξήσεις έως και 25%.
Κώστας Τσαχάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
-------------------------
Οι εφημερίδες 4/4 γράφουν.... ΕΔΩ