Αρ. Πρωτ.107      Αθήνα, 8/4/2010

 

  

Αξιότιμη

Κυρία Τίνα Μπιρμπίλη

Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Αμαλιάδος 17, Τ.Κ. 115 23 Αμπελόκηποι

 Αξιότιμο

Κύριο Δημήτριο Ρέππα

Υπουργό Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων

Χαριλάου Τρικούπη 182, Τ.Κ. 101 78 Αθήνα

 

 

Αξιότιμοι  Κύριοι  Υπουργοί,  

 

 

    

Νόμος για ημιυπαίθριους χώρους κ.λπ.  διατάξεις  Πολεοδομίας

-Α-

 
Όπως γνωρίζετε, στο νόμο  3775/ΦΕΚ122Α/21.7.2009 του ΥΠΕΧΩΔΕ που αφορούσε  την αλλαγή χρήσης  των ημιυπαίθριων αλλά και όλων των χώρων που άλλαξαν χρήση, περιλαμβανόταν  ευνοϊκή  διάταξη για την εισφορά που καταβάλλεται από τους πολύτεκνους ιδιοκτήτες υπολογιζόμενη στο 5% της τιμής ζώνης επί του εμβαδού του χώρου.
Επειδή, κύριοι Υπουργοί , προχωρείτε στην αναμόρφωση του ανωτέρου νόμου, παρακαλούμε όπως η ανωτέρω εισφορά για τους πολύτεκνους μειωθεί ακόμη περαιτέρω  στο 1% και στους υπερπολύτεκνους με 6 τέκνα  και άνω, δοθεί πλήρης ατέλεια. Για το αίτημά μας αυτό στηριζόμαστε:
            α. Στην  παρ.1 του άρθρου 6 του ν.1910/44, ως ισχύει σήμερα, που αναφέρει:
«Πρὸς ἀνέγερσιν λαϊκῆς κατοικίας διὰ τοὺς ἀπόρους καὶ ἀστέγους πολυτέκνους παρέχεται ἐκ μέρους τοῦ Κράτους ἢ οἱουδήποτε Νομικοῦ Προσώπου Δημοσίου ἢ Ἰδιωτικοῦ Δικαίου, ἀναλόγως τῆς ἁρμοδιότητος ἑκάστου, πᾶσα σχετικὴ εὐκολία, ἤτοι ἀτέλεια ὑλικῶν, ἀπαλλαγὴ ἐκ φόρων. Αἱ ἄνω εὐκολίαι παρέχονται καὶ εἰς οἰκοδομικοὺς Συνεταιρισμοὺς πολυτέκνων»
           β. Στη Συνταγματική επιταγή του άρθρου 21, που προβλέπει ειδική μεταχείριση για τις πολύτεκνες οικογένειες και

           γ.  Στη γνωστή ευαισθησία του Πρωθυπουργού μας  για τις πολύτεκνες οικογένειες,  που φάνηκε  τελευταία και με το θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό που μας απηύθυνε  κατά την ημέρα εορτασμού της πολύτεκνης οικογένειας ότι: «…Η νέα κυβέρνηση δεν θα αρκεσθεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν, αλλά όσα παιδιά θέλουν

       

-Β-

Εν όψει  επίσης της αλλαγής του νόμου για την έκδοση των οικοδομικών  αδειών που σχεδιάζετε, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των πολυτέκνων. Τέτοιες μπορεί να αναφερθούν:
α.  Η μείωση του κόστους της Άδειας Οικοδομής.
Οι πολύτεκνοι  εκ των πραγμάτων χρειάζονται περισσότερα τετραγωνικά για να στεγάσουν την πολυμελή οικογένειά τους και πληρώνουν πανάκριβα την άδεια Οικοδομής, αφού αναγκάζονται να υπερβούν το όριο των 120 τ.μ.  Στηριζόμενοι στον ανωτέρω νόμο του 1910/44, παρακαλούμε όπως υπάρξει μείωση του κόστους εκδόσεως της άδειας οικοδομής για  τις πολύτεκνες οικογένειες.
β. Επίσης πρέπει στο νέο νόμο να προβλεφθεί διάταξη: «περί πολεοδομικών και χωροταξικών ρυθμίσεων» για τους Πολύτεκνους ιδιοκτήτες μικρών αγροτεμαχίων σε Περιοχές εκτός σχεδίου πόλης, ώστε να μπορούν να τα οικοδομήσουν και να τα μεταβιβάσουν αυτοτελώς στα παιδιά τους.. 
Βέβαιοι όντες ότι με ευαισθησία θα δείτε τα ανωτέρω αιτήματά μας, διατελούμε
 

με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

      Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γεν. Γραμματέας                 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                               Εμμανουήλ Χρυσόγελος    

 
 
Κοινοποίηση:
1.  Υφυπουργό κ. Γ. Μανιάτη
2.  Υφυπουργό κ.  Θ. Μωραϊτη 
3.   Υφυπουργό κ.  Ν. Σηφουνάκη
4.  Υφυπουργό κ.  Ι. Μαγκριώτη

Πρόσφατα άρθρα