ΑΝΥΠΑΝΤΡΟΣ Ή ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ;

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ.

 
        Ανύπαντρος ή πολύτεκνος; Το Υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατάρτισε δεν άφησε κανένα περιθώριο επιλογής, σε όποιον θα έμπαινε στο δίλημμα να αποφασίσει.
          Τι και αν το δημογραφικό αναγνωρίζεται κοινά ότι είναι το οξύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας;
          Τι κι αν στο άρθρο 21 το Σύνταγμά μας ορίζει ότι είναι αναγκαίο για την Πολιτεία να λαμβάνει ειδική φροντίδα για τους πολύτεκνους γονείς;
          Τι κι αν στο άρθρο 4 ορίζεται επίσης ότι : «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους»;
          Τα παραπάνω ερωτήματα, όπως και πολλά άλλα, που αφορούν τη βιωσιμότητα εκατοντάδων χιλιάδων πολυτέκνων νοικοκυριών, δεν απασχόλησαν προφανώς κανένα παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών, αφού διαβάζοντας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο νομίζει κανείς ότι αφορά την Κίνα ή την Ινδία, όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα τους είναι ο υπερπληθυσμός.
          Και πώς να μην καταλήξουμε εύκολα σ’ αυτό το συμπέρασμα, όταν διαπιστώνουμε ότι καθιερώνεται το ποσό των 12.000 ευρώ, ως αφορολόγητο για τον ανύπαντρο πολίτη, ενώ 25.500 ευρώ αφορολόγητο δηλ. 11.500 ευρώ επιπλέον για το τρίτο παιδί και μόλις 2.000 ευρώ!!! για τον οικογενειάρχη που έχει τέσσερα προστατευόμενα τέκνα.
          Ζούμε αναμφίβολα σε περίοδο οικονομικής κρίσης και όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε ανάλογα με τις δυνατότητες μας για να ξεπεραστεί.
          Είναι όμως ίδια η συνεισφορά ενός ανύπαντρου συμπολίτη μας, ο οποίος σίγουρα δεν απολαμβάνει υψηλής μηνιαίας αμοιβής όταν συγκεντρώνει 12.000 ευρώ ετησίως και ίδια ενός πολύτεκνου οικογενειάρχη με τουλάχιστον εξαμελή οικογένεια, όταν αμείβετε με τις κατώτερες αποδοχές που έχουν καθοριστεί για την οικογενειακή του κατάσταση και θα πρέπει εξαιτίας αυτού να ενταχθεί στη φορολογική κλίμακα που θεσπίζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο;
          Αυτό όχι μόνο είναι αδικία, όχι μόνο δεν έχει προηγούμενο, αλλά είναι ύψιστος παραλογισμός!! Δεν είναι δυνατό μια Πολιτεία με κοινωνικές ευαισθησίες, όπως επαγγέλλεται, και διαπιστωμένο δημογραφικό πρόβλημα να απαλλάσσει, και ορθώς, τους χαμηλόμισθους ανύπαντρους πολίτες και να φορολογεί ως υψηλόμισθη την πολύτεκνη οικογένεια. Άλλωστε σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία οι φορολογικές δηλώσεις των πολυτέκνων οικογενειών αντιστοιχούν στο 0,5% του συνολικού αριθμού των οικογενειών που υποβάλλουν ετησίως φορολογική δήλωση.
          Ας λύσει λοιπόν το 0,5 % του πληθυσμού το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, μήπως ανασάνει το υπόλοιπο 99,5%.
       Πρέπει επιτέλους οι ιθύνοντες να καταλάβουν ότι άλλο συνεισφορά των πολιτών στην κοινή προσπάθεια για την υπέρβαση των οικονομικών αδιεξόδων και άλλο εξουθένωση μιας συγκεκριμένης μερίδας πολιτών – οικογενειαρχών, οι οποίοι όχι μόνο δεν ευθύνονται για το οικονομικό κατάντημα και τον κατήφορο, αλλά έχουν μέχρι σήμερα προσφέρει τα μέγιστα στον κοινωνικό ιστό προσπαθώντας να αναθρέψουν Έλληνες πολίτες ενεργούς και χρήσιμους, ώστε να ανταποκριθούν στις αυριανές ανάγκες της χώρας μας.

 

                     ΘΩΜΑΣ Ε. ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ

Αναπλ. Γραμματέας Ε.Ο.Π.Α
του Νίκου Κεσκίνη  (από Ν.  Δράμας)

Καλημέρα / καλησπέρα.

Αξιότιμοι Κυρία και Κύριοι βουλευτές νομού Δράμας.

(1) Σας γνωστοποιώ (στο συνημμένο έγγραφο) τις προτάσεις της Α.Σ.Π.Ε., ενόψει ψήφισης τροπολογιών στο φορολογικό νομοσχέδιο.

 

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Α.Σ.Π.Ε.)

ΠΡΟΣ τα μέλη της Επιτροπής ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

η Α.Σ.Π.Ε. σας υποβάλλει τροπολογίες στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα συζητήσετε τις προσεχείς ημέρες κατ΄αρχήν στην Επιτροπή, διότι η οικονομική κρίση πλήττει τις πολύτεκνες οικογένειες αναλογικά περισσότερο από κάθε άλλον.

Με την ελπίδα ότι θα τύχουν της στήριξή σας, για να ανταποκρίνεται το περιεχόμενο στον τίτλο περί αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης, και θα ψηφισθούν,
                                                       
                   Διατελούμε μετά τιμής,
                       Για την Α.Σ.Π.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣ. ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΣ                                         ΕΜΜ.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ

 

(2) Σας παραθέτω ακόμη τις παρακάτω σκέψεις.

                  (Α)        

            Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο μεγάλη (πιο πολύτεκνη) είναι μια οικογένεια, τόσο και πιο αυξημένες δυσκολίες (υποχρεώσεις και κούραση) έχει, οπότε αυτονόητα είναι απαραίτητη η θέσπιση και λειτουργία ευεργετικών διατάξεων που αναλογικά εναρμονισμένα να μεριμνούν δικαιότερα για έναν εμφανέστατα πιο πιεσμένο Έλληνα οικογενειάρχη. Έναν Έλληνα οικογενειάρχη που μέσα από τον αγώνα του, να γεννήσει και να αναθρέψει περισσότερα παιδιά, από έναν άλλον, προσφέρει αναμφισβήτητα και στη συγκράτηση της ελληνικής ταυτότητας και στην ενότητα της πατρίδας. Δεν οφείλει και το κράτος αυτήν την προσφορά να την στηρίζει;

              (Β)

Ο άνθρωπος είναι ένα πλάσμα που ποθεί την τελειότητα.

Η τελειότητα όμως για τον καθένα είναι σχετική, αφού εξαρτάται από τη διαφορετικότητα ……..πολλών παραγόντων.

Κι όμως η αγνή τελειότητα ήταν, είναι και θα είναι για όλους ίδια.

Αφού αγνή τελειότητα είναι ο σταθερά συνεχής και συνεπής αγώνας του καθένα μας, να προσπαθεί να εφαρμόσει ότι είναι αληθινά καλό οικουμενικά, μέσα από ειλικρινή τιμιότητα και λογική ανθρώπινη δικαιοσύνη, από όποια θέση κι αν βρίσκεται.

(3)        Σας υπενθυμίζω ακόμη  το μήνυμα του Πρωθυπουργού μας, κ. Γεωργίου Παπανδρέου κατά την ημέρα της πολύτεκνης οικογένειας την 1η  Νοεμβρίου 2009.

          Μήνυμα που περιείχε σοφία για τη μελλοντική συνοχή της πατρίδας, αγάπη στις μεγάλες (πολύτεκνες) ελληνικές οικογένειες, ελπίδα ότι στοχεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη και κυρίως πίστη ότι θα πετύχει να εφαρμόσει το αληθινά σωστό.

            Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογένειας, απευθύνω θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλες τις πολύτεκνες οικογένειες της πατρίδας μας και στην Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας που εδώ και δεκαετίες, μάχεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Μπροστά στον κίνδυνο της γήρανσης του πληθυσμού εξαιτίας της σοβαρής υπογεννητικότητας. ο ρόλος των πολύτεκνων οικογενειών αποτελεί εθνική προσφορά. Με την επιλογή σας να φέρνετε στον κόσμο και να μεγαλώνετε πολλά παιδιά αποτελείτε το κύτταρο ανανέωσης της κοινωνίας μας και συμβάλετε καθοριστικά στη συνοχή της. Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τους πολίτες, η Πολιτεία οφείλει να σας δείξει και θα σας δείξει στην πράξη αποτελεσματική μέριμνα.

Η νέα κυβέρνηση δε θα αρκεσθεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν, αλλά όσα παιδιά θέλουν.

Σας διαβεβαιώνω ότι οι προσπάθειες σας για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής της πολύτεκνης οικογένειας με βρίσκουν στο πλευρό σας, αρωγό και συμπαραστάτη.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

http://www.aspe.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=871&Itemid=2#5#5

Βέβαια ο αξιότιμος κ. πρωθυπουργός δε δεσμεύεται να εφαρμόσει απόλυτα ότι είπε. Είναι ελεύθερος, όπως και όλη η κυβέρνηση, να πράξουν κατά συνείδηση. Αλλά πραγματικά ελεύθερος είναι αυτός που εφαρμόζει το αληθινά σωστό.

Ο συνειδητοποιημένα Έλληνας πολύτεκνος δείχνει πάντα αγάπη, σεβασμό και φιλότιμο προς την εκάστοτε νόμιμα εκλεγμένη ελληνική εξουσία γιατί τους ενώνει η αγωνία για την προκοπή της Ελλάδος. Μακάρι και η ελληνική κυβέρνηση με αντίστοιχη σωφροσύνη να λειτουργεί προς αυτούς.

Στην τελική όμως εύχομαι ότι είναι πανανθρώπινα καλό, αυτό να επιτυγχάνεται και όχι τα ατομικά μας συμφέροντα. Ο εκούσια Έλληνας πολύτεκνος ούτε το καυχιέται, ούτε το ντρέπεται, ούτε επιδιώκει να το εκμεταλλευτεί. Ζητά μόνο αληθινή κοινωνική δικαιοσύνη.

 

 

Σας ευχαριστώ που με προσέξατε.

Σας ζητώ συγνώμη εάν σας προβλημάτισα κι άλλο μέσα στην πληθώρα των τόσων δυσκολιών σας και μάλιστα τέτοιες μέρες.

Σας εύχομαι να έχετε υγεία και φώτιση, ώστε με αφοσίωση και σθένος να υπηρετείτε ακόμη πιο αξιότερα την αγνή τελειότητα, ειδικά αυτά τα χρόνια της ζωής σας που μας εκπροσωπείτε στη βουλή.

Τέλος, γιατί και πάλι ένας Δραμινός βουλευτής να μην καταφέρει κάποια στιγμή σε κάτι, καλύτερα ή ισάξια και μ’ άλλους, τα σωστότερα;

Από καρδιάς, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Σε όλους όσους το έστειλα και το διάβασαν.

Με σεβασμό, φιλότιμο και τιμή

Κεσκίνης Νικόλαος.

 
 
Εξοχότατο κ. Γιώργο Παπανδρέου
Πρωθυπουργό   Μέγαρο Μαξίμου
 
ΘΕΜΑ: Νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο 

κ. Πρωθυπουργέ, 

Αναφορικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, διαμαρτύρομαι έντονα ζητώντας την παρέμβασή σας για ένα δίκαιο και κοινωνικό φορολογικό νομοσχέδιο.  Πιο συγκεκριμένα, είναι αδιανόητο να φορολογούνται το ίδιο οικογένειες με δυο παιδιά και οικογένειες με τέσσερα παιδιά και πάνω.
Προσωπικά έχω έξι παιδιά, φροντίζω για αυτά με θυσίες και τα ανατρέφω για να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στη ζωή και την κοινωνία. 
Οι παρεμβάσεις που γίνονται από την Κυβέρνησή σας και σε πολλά άλλα θέματα είναι τουλάχιστον επιθετικές προς τους πολύτεκνους. 

Αναμένω την παρέμβαση σας,

Παναγιώτης Γεωργίου Βέρροιος
Από: Ιωάννης Σαμψάκης
Ημερομηνία: 17 Μαρτίου 2010 11:11 π.μ.
Θέμα: Γιατί κύριε Υπουργέ;
Προς:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                                                                                                            
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ των Οικονομικών,                                                                    Χαίρετε!!!                                                                                                                       Ενώ ψήφιζα ΠΑΣΟΚ από πολλών δεκαετιών, αδράνησα κάποια στιγμή, διότι κατάλαβα κοροϊδία εκ μέρους του συστήματος και δεν ψήφιζα. Ξαναψήφισα τώρα ΠΑΣΟΚ, διότι κατάλαβα ότι κάτι καινούργιο και πρωτοποριακό πάει να γίνει. Άκουσα και τις υποσχέσεις του προέδρου προς τους πολυτέκνους και συγκινήθηκα, καθώς και αυτός είναι γόνος οικογενείας πολυτέκνων. Ωστόσο: 1. Με πίκρανε η απάντηση που δώσατε στην ΑΣΠΕ, διότι δεν απαντάτε στο τι πρόκειται να γίνει, λέτε απλώς ότι δεν αντιμετωπίζεται η αύξηση του αφορολόγητου μέσα στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης.
ΘΕΜΑ: Αιτήματα Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος Σε απάντηση των με αριθ. πρωτ. 6203/17.2.10, 6316/18.2.10 ερωτήσεων και
1301/18.2.10, 1304/18.2.10 αναφορών
   που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ._Φώτης
Κουβέλης, Αγγελος
Κολοκοτρώνης,  Γεώργιος Βλάχος και Γεώργιος  Καρασμάνης,
σχετικά
με το ανωτέρω θέμα σας γνωρίζουμε τα εξής: Α. Το θέμα της χορήγησης φορολογικής απαλλαγής στους πολυτέκνους στο φόρο
Εισοδήματος
ίση με το αφορολόγητο του άγαμου επί τον αριθμό των μελών της
οικογένειας
    δεν    αντιμετωπίζεται    μέσα    στα    πλαίσια    της    Φορολογικής μεταρρύθμισης. Β. Η διαδικασία τροποποίησης του φορολογικού καθεστώτος που διέπει την
ακίνητη
περιουσία έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Η επικείμενη
αναμόρφωση
προκύψει αφού ληφθούν υπόψη παράγοντες οι οποίοι άπτονται
των
αναγκών και επιταγών της κοινωνίας και της οικονομίας. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΘΕΜΑ: Αιτήματα Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος Σε απάντηση των με αριθ. πρωτ. 6203/17.2.10, 6316/18.2.10 ερωτήσεων και
1301/18.2.10, 1304/18.2.10 αναφορών
   που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ._Φώτης
Κουβέλης, Αγγελος
Κολοκοτρώνης,  Γεώργιος Βλάχος και Γεώργιος  Καρασμάνης,
σχετικά
με το ανωτέρω θέμα σας γνωρίζουμε τα εξής: Α. Το θέμα της χορήγησης φορολογικής απαλλαγής στους πολυτέκνους στο φόρο
Εισοδήματος
ίση με το αφορολόγητο του άγαμου επί τον αριθμό των μελών της
οικογένειας
    δεν    αντιμετωπίζεται    μέσα    στα    πλαίσια    της    Φορολογικής μεταρρύθμισης. Β. Η διαδικασία τροποποίησης του φορολογικού καθεστώτος που διέπει την
ακίνητη
περιουσία έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Η επικείμενη
αναμόρφωση
προκύψει αφού ληφθούν υπόψη παράγοντες οι οποίοι άπτονται
των
αναγκών και επιταγών της κοινωνίας και της οικονομίας. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Μα αυτό το ξέραμε. Μα επειδή “δεν αντιμετωπίζεται μέσα στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης”, έγινε η ερώτηση αυτή. Απαντάτε, λοιπόν, στην τεθείσα ερώτηση με το ίδιο το θέμα της ερώτησης. Αυτό δεν είναι απάντηση. Απάντηση θα ήταν να λέγατε τι θα γίνει με τους πολυτέκνους, μιας και ζημιώνονται από τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Ποια θα είναι η μέριμνα της Πολιτείας για τους πολυτέκνους; Ποιας φοροαπαλλαγής θα τύχουν; Η συνήθης ελληνική οικογένεια έχει 2 παιδιά. Εγώ που έχω 5 – είναι σαν να μεγαλώνω και τα δικά σας παιδιά συν ένα ακόμη, εάν υποτεθεί ότι είχα και εγώ 2 – δεν θα έπρεπε να απαλύνομαι αναλόγως; Φαντασθείτε άλλους με 8, 12 18 ή και παραπάνω παιδιά. Τι να πουν; Μπορείτε να φαντασθείτε τη σωματική, ψυχική και πνευματική μας καταπόνηση για να τα ζήσουμε, για να τα σπουδάσουμε και να τα μεγαλώσουμε; Νομίζετε ότι μας μένει ελεύθερος χρόνος; Θα μπορούσαμε να τα αφήσουμε να ζητιανεύουν στο δρόμο, όπως κάνουν άλλες “ευπαθείς” ομάδες πληθυσμού, οι οποίες τυγχάνουν φοροαπαλλαγών και εμπλέκονται σε παραβατικές πράξεις και εγκλήματα. Εμείς, όμως, “σκιζόμαστε” για τα παιδιά μας και τρέχουμε σαν τον Βέγγο, που είχε τις πολλές αδελφές. Θέλετε, ίσως, να μας τιμωρήσετε, που έχουμε πολλά παιδιά και θεωρούμαστε κορόιδα. Αν κάνω λάθος, ζητώ συγγνώμη.
  1. Ζητώ δικαιότερη φορολόγηση στα τέλη κυκλοφορίας. Είπατε ότι θα το ρυθμίζατε. Μέχρις στιγμής τα τέλη κυκλοφορίας μόνο κυκλοφορίας δεν είναι, αφού επιβάλλονται είτε κυκλοφορεί είτε όχι το αυτοκίνητο. Εμείς με αυτοκίνητο και δύο μηχανάκια (ένα για μένα και ένα για τη σύζυγό μου) κυκλοφορούμε, συνήθως με τα μηχανάκια, ενώ το αυτοκίνητο, όταν πρόκειται να πάμε με τα παιδιά κάπου. Ετησίως το αυτοκίνητό μας διανύει περίπου 8 - 10000 χιλιόμετρα. Θα ήταν φρονιμότερο, λοιπόν, να επιβάλλεται φόρος στη βενζίνη, ώστε αυτός που κυκλοφορεί να πληρώνει κιόλας. Εννοείται ότι θα πρέπει να καταργηθούν τα τέλη κυκλοφορίας, αφού θα ενταχθούν στην τιμή της βενζίνης. Πηγαίνετε στην Κηφισίας το πρωί να δείτε χιλιάδες ακριβά αυτοκίνητα με έναν οδηγό μέσα να πηγαινοέρχονται στις δουλειές τους. Εάν το κάναμε εμείς αυτό, θα έπρεπε το αυτοκίνητό μας να κάνει περί τα 30000 χιλιόμετρα ετησίως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ατμόσφαιρα και την τσέπη μας. Εάν, λοιπόν, φορολογούσατε με 10 – 20 λεπτά το λίτρο της βενζίνης, τότε ένα αυτοκίνητο με 10000 χιλιόμετρα ετησίως θα ήταν σαν να πλήρωνε 100 – 200 Ευρώ. Στο χέρι σας είναι να βρείτε την επιβάρυνση που πρέπει να βάλετε σε κάθε λίτρο. Σκεφθείτε ότι τα αυτοκίνητα διανύουν από 15000 χιλιόμετρα και πάνω ετησίως. Έτσι θα απεδίδετο, νομίζω, δικαιοσύνη. Μια άλλη άποψη είναι η εξής: Θα μπορούσατε να φορολογούσατε με ένα ελάχιστο ποσόν το κάθε αυτοκίνητο και να επιβάλλετε επιπλέον φόρο στη βενζίνη. Άλλο λάθος που υπάρχει και δημιουργήθηκε από το νομοσχέδιο Σουφλιά, είναι όσον αφορά την παλαιότητα – βλέπε 5ετία – του αυτοκινήτου. Το δικό μου, μέσα στα 4,5 χρόνια, που το έχω έχει κάνει 42000 χιλιόμετρα και σε λίγους μήνες θα θεωρείται παλιό, ενώ τα περισσότερα χιλιόμετρα τα έχει διανύσει σε μεγάλους δρόμους του εξωτερικού και της Ελλάδος. Θα πρέπει, λοιπόν, να φορολογείται η παθολογία του αυτοκινήτου και όχι η παλαιότητά του, καθώς είναι τέλειο ως προς τις παραμέτρους που πρέπει να πληροί. Υπάρχουν πλείστες όσες περιπτώσεις καινούργιων αυτοκινήτων, που είναι κακομεταχειρισμένα και “παλαιών” πού είναι άψογα. Γιατί, λοιπόν, να φορολογούνται; Στην Αγγλία, όπου ζούσα, για να αποκτήσει κάποιος τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να έχει περάσει ΚΤΕΟ (το λένε ΜΟΤ, όπως γνωρίζετε, υποθέτω). ΚΤΕΟ, λοιπόν, περνούν κάθε χρόνο.
  2. Βοηθείστε τους πολυτέκνους να ζήσουν. Ακόμη και χρήματα να έχουν, τα διαθέτουν όχι για διασκεδάσεις, αλλά για να ζήσουν. ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΖΗΝ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΥ ΖΗΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ. Συνεπώς, η φορολογία θα έπρεπε να είναι διαφορετική. Χρειαζόμαστε τα παιδιά για να επιβιώσουμε ως χώρα. Δεν έχουμε τον υπερπληθυσμό της Κίνας ή του Μπαγκλαντές.
  3. Σας γράφω ένα απόσπασμα από τη σελίδα της ΑΣΠΕ http://www.aspe.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1037&Itemid=2
Το περίεργο είναι ότι ενώ από τις περικοπές εξαιρούνται οι υπάλληλοι της Βουλής για τους Πολυτέκνους δεν υπάρχει ουδεμία εξαίρεση!!!
 
Ας ακούσουν τουλάχιστον την έκκληση που περιέχει το φετινό μήνυμα του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek για την ημέρα της γυναίκας, την Κυριακή 7/3, δύο ημέρες μετά την ψήφιση του νέου αντιδημογραφικού και αντιπολυτεκνικού νόμου:
 
«Στηρίζω σθεναρά ένα φορολογικό σύστημα στο οποίο τα περισσότερα παιδιά σε μια οικογένεια θα συνιστούν αναλόγως λιγότερους φόρους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό από τη σκοπιά της δημογραφικής κατάστασης στην Ευρώπη».

 

Θέλω να με πείσετε κύριε Πρωθυπουργέ………

Του πολύτεκνου εκπαιδευτικού
Γκουντελάκη Παναγιώτη
 
Θα ήθελα κ. Πρωθυπουργέ να σας απευθύνω ορισμένες σκέψεις, τις οποίες αν τις υιοθετούσατε θα με πείθατε να συμβάλλω κι εγώ στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
  1. Έπρεπε να περικοπεί κατά το ήμισυ η χρηματοδότηση των Κομμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  1. Τα κόμματα πήρανε τις χρηματοδοτήσεις τους μέχρι το 2016,νομίζω.Γιατί; τόση μεγάλη ανάγκη τα έχουν; Να επιστραφούν.
  1. Έπρεπε να περικοπεί πολύ περισσότερο ο μισθός και οι συντάξεις όλων των Βουλευτών.
  1. Έπρεπε να  αλλάξει η νομοθεσία περί της συνταξιοδότησης  των Βουλευτών.Γιατί άραγε πρέπει να πάρει σύνταξη ένας  Βουλευτής, ο οποίος μετέσχε στο Κοινοβούλιο για μια ή δύο κοινοβουλευτικές περιόδους και πολλές φορές δεν τις ολοκληρώνει; Ο Έλληνας πολίτης εργάζεται και φορολογείται επί 35 χρόνια και μόνον τότε θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
  1. Έπρεπε να  περιορισθούν αρκετά (στο κάτω-κάτω ημέτερα τοποθετημένα άτομα είναι) οι μισθοί των λεγόμενων <<χρυσών παιδιών>> των γνωστών Golden Boys όλων των Κρατικών υπηρεσιών ,των τραπεζών, των ΔΕΚΟ κ.λ.π. Αυτών που για να ανεβάσουν τις μετοχές των ΔΕΚΟ και να γίνουν πιο δελεαστικές για την πώλησή τους, <<λήστεψαν>> τα ταμεία.
  1. Έπρεπε να  περιορισθούν στο ελάχιστο ο αριθμός των ειδικών συμβούλων σε κάθε υπουργείο, διότι με τον τρόπο αυτό τακτοποιούνται και καλοπληρώνονται κάποιοι <<ημέτεροι>>, κάποιοι παρατρεχάμενοι ,κάποιοι <<χαραμοφάηδες>>.
  1. Έπρεπε να περιορισθούν στο ελάχιστο οι δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου για διαφήμιση! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να πληρώνει το τάδε υπουργείο ολοσέλιδες  διαφημίσεις προκειμένου να μας γνωστοποιήσει κάποιο γεγονός. Ένα απλό δελτίο τύπου και τίποτε περισσότερο.
  1. Έπρεπε να περιορισθούν στα μόλις αναγκαία έξοδα οι δαπάνες του Κράτους για δεξιώσεις γεύματα πολυτελείας, πολυμελείς αποστολές στο Εξωτερικό, άσκοπες μετακινήσεις.
  1. Έπρεπε να πιέσετε όλους εκείνους που δεν αποδίδουν τον Φ.Π.Α (ενώ εμείς τον προπληρώνουμε).Κλείσιμο της εταιρείας του για ελάχιστο χρονικό διάστημα ή και τελείως.
Κ. Πρωθυπουργέ,
Δεν αισθάνομαι καθόλου ότι συνέβαλα στην οικονομική αυτή κατάντια και δηλώνω ότι αν μπορούσα να μην τα πληρώσω δεν θα τα πλήρωνα. Ανακουφίστηκαν από τα μέτρα η Ε.Ε και οι αγορές και η πλειονότητα των Ελλήνων υποφέρει-εξαθλιώνεται.  Και τώρα μπορούμε πλέον να αντιδανειστούμε!!; Έτσι θα γίνει προκοπή;
Προβείτε λοιπόν σε αυτά  και πολλά άλλα ακόμη κ. Πρωθυπουργέ, για να πεισθώ ότι η πατρίδα μας διέρχεται μεγάλη οικονομική κρίση  και τότε να συνεισφέρω κι εγώ. Ας μας απαντήσετε κ. Πρωθυπουργέ (γιατί γνωρίζετε), που πήγαν τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων;
Έτσι ,για να ξέρουμε.
Ευχαριστώ.
 
                                                                                                                                                                                    23-11-2009 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Σας απευθύνω την παρούσα επιστολή-κραυγή αγωνίας ως  πολύτεκνος πατέρας 6 ανήλικων παιδιών. Δεν ξέρω βέβαια αν ποτέ θα φτάσει στα χέρια σας λόγω του εξαιρετικά γεμάτου προγράμματός σας.  Στην Ελλάδα σήμερα οι πολύτεκνες οικογένειες αποτελούν μια ισχνή μοειψηφία. Ως κυβέρνηση έχετε θεσπίσει κάποιους ευνοϊκούς όρους μεταχείρισης των πολυτέκνων έναντι των υπολοίπων πολιτών. Αν όμως τις συγκρίνετε με τις αντίστοιχες των λοιπών εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαπιστώσετε την ανεπάρκεια των μέτρων σας. Κι  όλα αυτά παρά την ρητή θέση του Ελλ. Συντάγματος περί της προστασίας που πρέπει να τυγχάνουν οι οικογένειες αυτές από το κράτος. Για παράδειγμα συγκρίνετε τα επιδόματα στη Γερμανία με αυτά της Ελλάδας. Αν το πλήθος των πολύτεκνων οικογενειών αυτών ήταν αριθμητικά σημαντικό θα καταλάβαινα τη πρακτική σας. Απλά διερωτώμαι εσείς ως πολύτεκνος πώς θα ενεργούσατε; Πραγματικά οι πολύτεκνοι έχουμε "γονατίσει" και η πολιτεία δεν στέκει αρωγός στους αγώνες μας όσο θα έπρεπε. Έστω κι αν αντιμετωπίσετε το θέμα των πολυτέκνων καθαρά  ωφελιμιστικά-οικονομικά, μακροπρόθεσμα ως κράτος θα έχετε περισσότερες εισφορές και ωφέλειες από ότι αντιστοιχεί σε έναν μέσο πολίτη. Κι όχι μόνο οικονομικά αλλά και συνταξιοδοτικά και αφαλιστικά και και ...Π.χ.  τα τέλη κυκλοφορίας πώς μπορεί να είναι ίδια για όλες τις κατηγορίες πολιτών;

 

Με εκτίμηση

Ιωάννης Κωτσαλάς

Εκπαιδευτικός

Δρ. Φυσικής                                                                                                 

 ----------------------                                                                                                                                                  10-3-2010 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, είμαι εκπαιδευτικός και πατέρας έξι ανήλικων παιδιών. Σας εκφράζω τη βαθύτατη λύπη και αγωνία μου για την οικονομική εξίσωση των αφορολόγητων ορίων των αγάμων με του έχοντες παιδιά και μάλιστα πολλά. Πώς μπορούμε οι έχοντες οικογένεια να ταυτιζόμαστε και να φορολογούμαστε όπως και οι άγαμοι. Πού πήγε το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ; Είστε ή όχι ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ; Χάθηκε τελειώς η κοινή λογική;  Τα ίδια έξοδα έχει ο ένας με τους οκτώ ενώ ο μισθός τους είναι της ίδιας τάξης;;; Λυπάμαι είναι δύσκολο πλέον να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου ως πολύτεκνος. Αν ο αδελφός σας, ο φίλος σας, ο γιό σας βρισκόταν στη δική μας θέση θα μας αντιμετωπίζατε το ίδιο όπως τώρα; Δεν είμαστε ανώνυμες μονάδες κύριε Υπουργέ. Είμαστε πολίτες φορολογούμενοι, υπεύθυνοι και κυρίως επώνυμες προσωπικότητες. Για την οικονομική μας εξαθλίωση σε μεγάλο βαθμό ευθύνεστε κι εσείς. Ελπίζω να συναισθανθείτε τι πράτετε. Μας καταστρέφετε κύριε Υπουργέ.  

Με τιμή

Ιωάννης Κωτσαλάς

Εκπαιδευτικός, Δρ. Έθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου    

Ιωάννης Κωτσαλάς

--------------------------------                                                                                                                                                  15-3-2010 

Εκπαιδευτικός

Δρ. Ε.Μ.Π.

Πατέρας έξι ανήλικων παιδιών

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, δόθηκε στη δημοσιότητα το φορολογικό νομοσχέδιο. Κι ο πολύτεκνος θα φορολογείται όπως ο άγαμος. Για μια ακόμα φορά σας παρακαλούμε θερμά επενεξετάστε το θέμα αυτό. Πώς θα επιβιώσουμε κύριε Υπουργέ; Φροντιστήρια, παπούτσια, ρούχα, σουπερμάρκετ, βενζίνες, δάνεια κ.τ.λ. Αν εφαρμοστούν τα παραπάνω θα εξοντωθούμε οικονομικά. Και θα είστε υπεύθυνοι εσείς οι νομοθετούντες. Και να ξέρετε ότι κάποια στιγμή όλοι κρίνονται κι όλοι αποδίδουν λόγο για τα έργα τους. Όλα τα φορολογικά μέτρα θα γίνονταν πιστευτά ως προς την αναγκαιότητά τους αν και οι κοινοβουλευτικοί και δικαστικοί είχαν αντίστοιχες μειώσεις των εισφορών τους κάτι που ξέρετε ότι δεν συμβαίνει. Όταν το πλοίο βουλιάζει θυσιάζεται πρώτα ο καπετάνιος  και δεν θυσιάζει τους επιβαίνοντες στο πλοίο. Ο κόσμο όσο κι αν τα μέσα μαζ. ενημέρωσης ωραιοποιούν τα μέτρα αντιλαμβάνεται τη συμβαίνει ακριβώς γιατί στερείται και φυσικά ως συνέπεια γογγύζει.

Παρακαλούμε επενεξετάστε το θέμα του αφορολογήτου των πολυτέκνων. Παρακαλούμε θερμά. 

Με τιμή

Ι. Κωτσαλάς 

                                                                                                                                                     e-ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ  ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας.                                                                       Είμαι πολύτεκνος εκπαιδευτικός, Δρ. Εθν. Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Επανειλλημένως διαμαρτυρήθηκα  στον κ. Υπουργό Οικονομικών σχeτικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει ίση φορολογική μεταχείριση-αφορολόγητο όριο για τον άγαμο και για τον πολύτεκνο. Πώς ο άγαμος θα φορολογείται όμοια με τον πολύτεκνο; Τις ίδιες ανάγκες διεκπαιρεώνουν; Θεωρώ ότι αν υλοποιηθεί αυτό θα αποτελεί καίριο πλήγμα στην πολύτεκνη οικογένεια.  Ήδη κ. Πρόεδρε με τα δάνεια, τα φροντιστήρια και τα είδη ένδυσης και διατροφής υπάρχουν στιγμές που δυσκολευόμαστε για τα χρειώδη. Τι έχει να γίνει αν ο ετήσιος φόρος πολλαπλασιαστει;  Κ. Πρόεδρε τα νέα οικονομικά μέτρα που προωθεί η Κυβερνηση είναι εξοντωτικά. Θα γινόταν πιο πιστευτός ο κ. Υπουργός ως προς την αναγκαιότητά τους αν μείωνε τον δικό του μισθό, όλων των κοινοβουλευτικών και όλων των δικαστικών. Απλά ελάτε στη θέση μας. Σας απευθύνω κραυγή αγωνίας εκ μέρους όλων των πολυτέκνων οικογενειών.

Ευεπλιστώ στην ανταπόκρισή σας με όποιον τρόπο εσείς κρίνετε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Με τιμή

 Ι. Κωτσαλάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΣΠΕ

 
 
Ψηφίστηκε τελικά, από τη Βουλή στις 5 Μαρτίου, το σχέδιο νόμου για τις μειώσεις των αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την εισοδηματική πολιτική του 2010. Η Ελλάδα απέκτησε ένα ακόμη αντιδημογραφικό και αντι-πολυτεκνικό νόμο.
 
Καμία διαφοροποίηση για τους πολυτέκνους! Ότι ισχύει για τον άγαμο, ισχύει και για τον πολύτεκνο!
 
 Η μείωση των αποδοχών δεν λαμβάνει υπόψη τα προστατευόμενα τέκνα κάθε οικογένειας και ισοπεδώνει κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο Νόμο, κατά παράβαση του Συντάγματος που  αναφέρει ρητά ότι: «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους», εκτός  και εάν τα παιδιά δεν θεωρούνται Έλληνες πολίτες!
 
Ακόμη πλήττονται ανελέητα οι Πολύτεκνοι Δημόσιοι υπάλληλοι, αφού με την ψηφισθείσα διάταξη τους απαγορεύεται ουσιαστικά η δεύτερη εργασία, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα το σύνολο των αποδοχών τους δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 3/5 (για τους έχοντες 4 τέκνα) και τα 4/5 (για τους έχοντες 5 τέκνα και άνω) των αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ενώ τώρα κατεβαίνει στο όριο των αποδοχών του Γεν. Γραμματέα – Υπουργείου, με αποτέλεσμα, εάν οι Πολύτεκνοι Δ.Υ. εργάζονται σε δεύτερη εργασία θα πρέπει να μην πληρώνονται!
 
Απέραντη θλίψη προκαλεί πλέον η πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών.
 
Αναμένουμε  και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για να δούμε εάν θα συνεχισθεί η φορολογική επιδρομή κατά των πολυτέκνων με στόχο την τελική οικονομική εξόντωσή τους.
 
Το περίεργο είναι ότι ενώ από τις περικοπές εξαιρούνται οι υπάλληλοι της Βουλής για τους Πολυτέκνους δεν υπάρχει ουδεμία εξαίρεση!!!
 
Ας ακούσουν τουλάχιστον την έκκληση που περιέχει το φετινό μήνυμα του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek για την ημέρα της γυναίκας, την Κυριακή 7/3, δύο ημέρες μετά την ψήφιση του νέου αντιδημογραφικού και αντιπολυτεκνικού νόμου:
 
«Στηρίζω σθεναρά ένα φορολογικό σύστημα στο οποίο τα περισσότερα παιδιά σε μια οικογένεια θα συνιστούν αναλόγως λιγότερους φόρους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό από τη σκοπιά της δημογραφικής κατάστασης στην Ευρώπη».

 

Ακούει κανείς;

 
Αρ. Πρωτ. 72                                      Αθήνα, 8/3/2010
Εξοχότατο
Κύριο  Γιώργο Παπανδρέου                     
Πρωθυπουργό
Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19, Τ.Κ. 10674
 
         Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,
 
         γνωρίζοντες την ευαισθησία σας για τις πολύτεκνες οικογένειες, μετά και το θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό που μας απευθύνατε πριν λίγο καιρό κατά την ημέρα εορτασμού της πολύτεκνης οικογένειας ότι: «…Η νέα κυβέρνηση δεν θα αρκεσθεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν, αλλά όσα παιδιά θέλουν

        Αναγκαζόμαστε να προσφύγουμε σε εσάς και να ζητήσουμε τη παρέμβασή σας, καθότι:

      1.     Με το νέο φορολογικό νόμο πλήττεται η πολύτεκνη οικογένεια.
        Ενώ το Σύνταγμα αναφέρει ρητά ότι: «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους», οι πολύτεκνοι, χρόνια τώρα, φορολογούνται βαρύτατα, αφού το κατά κεφαλή φορολογητέο τους εισόδημα είναι πολλές φορές κάτω από τα όρια της φτώχειας!  
        Και στο κατεπείγον φορολογικό νομοσχέδιο πλήττονται ανελέητα οι πολύτεκνοι, αφού με τις περικοπές του δώρου Πάσχα, επιδόματος αδείας, δώρου Χριστουγέννων προβλέπεται περικοπή κατά 30% για τον άγαμο και η ίδια περικοπή κατά 30% για τον πολύτεκνο με 4, 5, 6, 10 κ.λπ. παιδιά!
        Το ίδιο γίνεται επίσης και στη μείωση κατά 12% στα επιδόματα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Πάλι στην ίδια μοίρα ο άγαμος και ο πολύτεκνος! Τα παιδιά είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Δεν έχουν ανάγκες για τροφή, ένδυση, βιβλία, ….
        Ακόμα, στην ίδια μοίρα τίθενται άγαμοι και πολύτεκνοι και στα μεγάλα εισοδήματα της έκτακτης εισφοράς!
        Έτσι συνεισφέρουν όλοι ανάλογα με τις δυνάμεις τους;
         Και μόνο η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% σε όλα τα είδη θα επιφέρει μεγάλο κόστος στους πολυτέκνους, αφού έχει υπολογισθεί ότι μια 4-μελής οικογένεια (δηλαδή με 2 παιδιά μόνο) θα έχει επίπτωση 600 ευρώ ετησίως.  Η σημαντική αυτή αύξηση του ΦΠΑ σε ένδυση – υπόδηση κ.λπ παιδικά προϊόντα πλήττει κυρίως τους πολυτέκνους.
         Εάν συνυπολογίσουμε και τις περικοπές στα επιδόματα και στα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων κ.λπ, είναι προφανές ότι η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη και αναλογικά μεγαλύτερη για τις πολύτεκνες οικογένειες, περισσότερο από δύο – τρεις μηνιαίους μισθούς ενός μέσου δημοσίου υπαλλήλου!
         Είναι δυνατό να επιβιώσει έτσι μια πολύτεκνη οικογένεια;  Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οικογένειες με πολλά παιδιά στηρίζονται από την Πολιτεία, μέσω των ισχυρών κοινωνικών υποδομών αλλά και των πλουσιοπάροχων επιδομάτων τέκνων, στην Ελλάδα δυστυχώς οι πολύτεκνοι με τα εξαγγελθέντα μέτρα, οδηγούνται στη φτώχια και την εξαθλίωση!
         Πού είναι η ειδική μέριμνα του Κράτους για την πολύτεκνη οικογένεια όπως επιτάσσει το Σύνταγμα;  
         Κύριε Πρόεδρε, ζητούμε: 
         §         να εξαιρεθούν οι πολύτεκνοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, από αυτά τα μέτρα λιτότητας και εξαθλίωσης, γιατί   οι πολύτεκνοι είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για την κατάντια του τόπου και κάνουν τα πάντα για την πραγματική ανάπτυξη και ουσιαστική αναγέννηση της Χώρας μας. Είναι γνωστό ότι η μείωση του πληθυσμού μιας χώρας, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι δείκτης οικονομικής ύφεσης και όχι ανάπτυξης.
         §         να στηριχθούν οι πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες με τα οικονομικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ωθούνται στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό! Είναι επείγον να υπάρξει μεγαλύτερη φορολογική απαλλαγή από το γελοίο ποσό των 1000 ευρώ που προβλεπόταν έως τώρα για κάθε παιδί από το 4ο και για κάθε επόμενο, διότι εάν η Ελλάδα μείνει χωρίς πολύτεκνες οικογένειες, τότε θα έχει η ίδια επιλέξει την αυτό-εξαφάνισή της!  
 

       2.   Με τα εξαγγελθέντα μέτρα της Υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου για την Παιδεία, ισχύουσες  νομοθετικές διατάξεις για το διορισμό των  πολυτέκνων εκπαιδευτικών, βαδίζουν προς κατάργηση.

         Ειδικότερα για τους πολύτεκνους η υποχρέωση επιτυχίας στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, με δεδομένη την αντικειμενική τους στενότητα σε χρόνο και χρήμα, που είναι απαραίτητα για την προετοιμασία και τα φροντιστήρια, ισοδυναμεί με αποκλεισμό. Δεν είναι δυνατόν αυτοί που έχουν κάνει τα πάντα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, να τιμωρηθούν χάνοντας νόμιμα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους διότι κάποιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν τις αιτίες ύπαρξης του προβλήματος. Οι εκπαιδευτικοί  που βασίστηκαν σε νομοθετημένες διαδικασίες της Πολιτείας,  προγραμμάτισαν την οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή και από 2 και 3 παιδιά, που είχαν, είτε ήδη απέκτησαν - χωρίς όμως να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία της προηγούμενης εγκυκλίου διορισμού πολυτέκνων εκπαιδευτικών - είτε περιμένουν  το 4ο τέκνο τους - οι  μητέρες βρίσκονται σήμερα στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης τους - και αναμένουν το καλοκαίρι που μας έρχεται να τύχουν των όποιων ευεργετημάτων έχει μέχρι σήμερα νομοθετήσει γι’ αυτούς η Πολιτεία.
       Και αναρωτιούνται:
       Ι.       Ποιά η συνέχεια και η αξιοπιστία της Πολιτείας;
       ΙΙ.     Είναι δυνατόν να καταργούνται οι νόμοι και οι αποφάσεις, που αποσκοπούν στη ενθάρρυνση των γεννήσεων και  που λαμβάνονται στα πλαίσια του άρθρου 21 παρ. 2 και 5 του Συντάγματος για την προστασία των πολυτέκνων και την άσκηση δημογραφικής πολιτικής;
       ΙΙΙ.    Τι παράδειγμα δίνει η ίδια η Πολιτεία  όταν δεν σέβεται τις αποφάσεις που λαμβάνει και μεταβάλει συνεχώς το εργασιακό περιβάλλον και τις λοιπές συνθήκες που ζουν οι πολίτες;

       IV.     Ξεχάστηκε η απόφαση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό του 1993;

       Κύριε Πρόεδρε, ο  νόμος 3255/2004  λειτούργησε  με καθαρά δημογραφικά κίνητρα. Ένας νόμος που δίνει στον πολύτεκνο εκπαιδευτικό το διορισμό του κοντά στην οικογένειά του μόλις αποκτήσει το 4ο του παιδί, έτσι ώστε να έχουμε οικογένειες ενωμένες και αγαπημένες! Συγχρόνως ο διορισμός αυτός έφερε αφενός Εκπαιδευτικούς με αρχές και αξίες στα σχολεία  και αφετέρου έδωσε  νέες γεννήσεις στην πατρίδα μας.  Έτσι φθάσαμε να έχουν διορισθεί μέχρι τώρα στην εκπαίδευση με αυτό το νόμο, πάνω από 3.500 πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί,  που σε ποσοστό άνω του 80% είναι νέοι πολύτεκνοι.

       Σημειώνουμε επίσης ότι κατ΄ επανάληψη έχει κριθεί από το ΣτΕ ότι: «δεν είναι συνταγματικά ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχομένης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας, άνευ αποχρώντος λόγου».  Τέτοιος λόγος δεν υπάρχει, όταν μάλιστα σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε τροχιά δημογραφικής κατάρρευσης και οι πολύτεκνες οικογένειες αποτελούν εστία αντιστάσεως. Το δε μέτρο αυτό, που σωστά το ΠΑΣΟΚ είχε  πρώτο νομοθετήσει με το νόμο  3027/2002,  δεν έχει κανένα κόστος για το Κράτος και είναι αποτελεσματικός, αποτελεί δε δημογραφικό κίνητρο και κτυπά την ανεργία των πολυτέκνων. 

        Η ΑΣΠΕ, στηρίζει τη ρήση της κ. Υπουργού Παιδείας: «πρώτα ο Μαθητής»,  όμως  παράλληλα πρέπει  να ληφθούν και μέτρα για να υπάρξουν αυτοί οι Μαθητές και ένα τέτοιο μέτρο, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, είναι η διατήρηση της πρόνοιας του ν.3255/2004 για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών, καθότι για πρώτη φορά μετά το 1981 η μεταβολή του αριθμού των παιδιών κάτω των 5 ετών είχε θετικό πρόσημο το 2004(έτος που εφαρμόσθηκε το μέτρο διορισμού του ν.3255/2004) και συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμό 2% κατά το 2007,  1,64% το 2008 και  2,48%  το 2009.

        Κύριε Πρόεδρε, το κοινωνικό Κράτος αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Συντάγματός μας και του ΠΑΣΟΚ, προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ η απασχόληση κοινωνικά ευπαθών ομάδων όπως οι πολύτεκνοι αποτελεί πρόκληση τόσο για τη φύση όσο και για την ποιότητα της Δημοκρατίας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

 

          Ο Πρόεδρος                                            Ο Γεν. Γραμματέας          

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                        Εμμανουήλ Χρυσόγελος  

 Όμοιο στάλθηκε και στον Αξιότιμο κ. Θεόδωρο Πάγκαλο  -  Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης 

   ==========================

   Σύσκεψη με Πολύτεκνους Βουλευτές στην ΑΣΠΕ

                                 ... εδώ

                        ==================

 

Παρέμβαση προς το Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημ. Κουσελά, του Προέδρου του Συλλόγου Πολυτέκνων Κυπαρισσίας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου  Κώστας Κωνσταντόπουλος, μπροστά στην επερχόμενη δύσκολη χρονιά ειδικά για τους πολύτεκνους και με τις φημολογούμενες παρεμβάσεις που πρώτα και κύρια θα πλήξουν τους πολύτςεκνους, όπως ακούγεται και γράφεται στον τύπο, έστειλε το πάρα κάτω κείμενο στο βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Αγαπητέ Δημήτρη,
Στη λαίλαπα που πρόκειται να πλήξει τους πολύτεκνους της χώρας τούτης χρειάζεται να βρεθούνε και να σταθούμε οι αρωγοί που στις δύσκολες τούτες στιγμές ειναι περισσότερο αναγκαίοι παρά ποτέ άλλοτε. Τη φτώχεια και την ανέχεια δεν ειμαι εγώ αυτός που θα στην συστήσω, την γνωρίζεις εσύ καλύτερα και απο μένα.
Ειναι λοιπόν άδικο να πληρώνουν αυτοί που δε φταίνε - εκτός και άν φταίνε που πήγαν και ψήφισαν ό,τι ψήφισαν -. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταθείς και εσυ προσωπικά στο ύψος των περιστάσεων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ακόμα και σήμερα "πίνουν στην υγειά των κορόιδων" (βλέπε λαός).
"ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ" ΒΡΗΤΕ ΤΑ λοιπόν. Αποδώστε δικαιοσύνη.
Τα εγκλήματα δεν παραγράφονται. Η πολιτική δεν είναι μόνο η τέχνη του εφικτού είναι οι μεγάλες αποφάσεις που κάποιος θα πάρει, είναι όταν έρχεται η στιγμή για ν' αποφασίσει με ποιους θα παει και ποιους θ' αφήσει.
Εκείνο που έχει σήμερα περισσότερο ανάγκη η χώρα, ειναι η πολυτεκνη οικογένεια, (χρειάζεται να στο εξηγήσω; αρθ.21 Συνταγ.) Η υπογεννητικότητα ειναι ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος. Πώς θα λυθούν τα μεγάλα προβλήματα; ποιός  νέος θα δουλέψει; οι ξένοι; Ξέρεις πολύ καλά ούτε ρατσιστής είμαι, ούτε ξενόφοβος, αλλά τα μέχρι σήμερα δεδομένα - διάβασα πρίν λίγες μέρες - αποδεικνύουν οτι οι ξένοι εργάτες δεν συνεισφέρουν στην οικονομία, την παροικονομία οφελούν περισσότερο.


Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό. Αυτά τα λίγα, για να μη σε κουράζω.

Φιλικά
Κώστας Κωνσταντόπουλος
 Πρόεδρος Συλλόγου Πολυτέκνων Κυπαρισσίας

Υ.Γ.
Νομίζω ότι είναι καιρός ό,τι πριν λίγο και είχες δημοσιεύσει, να γίνει πράξη.
Ιωάννης Κωτσαλάς, 
Φυσικός Εκπαιδευτικός Β βάθμιας Εκπαίδευσης
 και Ελένη Μπάκα
Δασκάλα Α βάθμιας Εκπαίδευσης
 
 
Γονείς έξι ανήλικων παιδιών
 
Αξιότιμε κύριε,  
 
μεταξύ των θεμελιωδών αρχών του ΠΑΣΟΚ είναι  α) η στήριξη των ασθενέστερων,  β) ο σεβασμός των μειονοτήτων και γ) η κατάργηση των διακρίσεων .
 
Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που  παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την αναβάθμιση του ρόλου του Εκαπιδευτικού θεωρούμε ότι γίνεται καταστρατήγηση και των τριών παραπάνω αρχών του κινήματος όσον αφορά τους πολυτέκνους.
 
Πιο συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο προτείνεται η κατάργηση του νόμου σχετικά με τις προσλήψεις των πολυτέκνων γονέων καθώς και η κατάργηση των μεταγραφών των τέκνων των πολυτέκνων.
 
Οι πολύτεκνοι αποτελούμε μειονότητα  στη Ελλάδα. Είμαστε αριθμητικά λιγότεροι ακόμα και από τους οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.
 
Και μάλιστα ομάδα ευπαθής και οικονομικά ασθενής.
Προς επιβεβαίωση της προηγούμενης πρότασης μπορείτε να ελέγξετε τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας που μας αφορούν. Αλλά αυτό δεν χρειάζεται και ιδιάιτερη σκέψη καθώς καλούμαστε να μοιραστούμε σε κάθε πολύτεκνη οικογένεια σχεδόν τις ίδιες οικονομικές απολαβές που έχει και μια μέση οικογένεια με 1 ή δύο παιδιά.  Δηλαδή εξι, επτά, οκτώ, εννιά, δέκα ή και παραπάνω μέλη της οικογένειας καλούνται να επιμεριστούν περίπου τά ίδια χρήματα με  τρία ή τέσσερα άτομα μιας μέσης οικογένειας. Με δική μας απόφαση αποφασίσαμε την πολυτεκνεία ουσιαστικά θυσιαζόμενοι και στερούμενοι για να δουν το φως της ζωής περισσσότερες ανθρώπινες υπάρξεις.
 
Αν υλοποιηθούν οι παραπάνω θέσεις του νομοσχεδίου τότε ως κυβέρνηση καταστρατηγείτε την αρχή του κινήματος σχετικά με τη στήριξη των ασθενεστέρων τάξεων και την αρχή του σεβασμού των μειονοτήτων. Και ενώ είναι υπό συζήτηση το νομοσχέδιο με την παροχή ιθαγένειας στους μετανάστες ως μειονοτική και ασθενή ομάδα από την άλλη παίρνετε τα δικαιώματα από μια άλλη εξίσου μειονοτική και ασθενή ομάδα , τους πολυτέκνους. Δηλαδή παραβιάζεται και τη τρίτη αρχή του κινήματος την αρχή των μη διακρίσεων  καθώς γίνονται διακρίσεις μεταξύ δύο μειονοτήτων, της μειόνοτητας των μεταναστών και της μειονότητας των πολυτέκνων.
 
Δεν ζητούμε τίποτε παραπάνω από την εφαρμογή των αρχών του κινήματος του ΠΑΣΟΚ.
 
Με τιμή, σεβασμό κι ελπίδα να κατανοήσετε των αγώνα μας
Ι. Κωτσαλάς και Ε. Μπάκα

=================================================

Τζώγας Στέφανος, εκπ/κος ΠΕ11, πρόεδρος συλλόγου πολυτέκνων Ν.  Ροδόπης

 
Αξιότιμη κ. Άννα  Διαμαντοπούλου Υπουργέ Παιδείας και δια βίου μάθησης,
 
Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα πρώτον να συμφωνήσω και να προσυπογράψω των επιστολών –υπομνημάτων, διαμαρτυριών- των ΑΣΠΕ, ΠΕνΕΠ (ΑΣΠΕ αρ. πρ. 72/8-2-2010 προς τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου Πρωθυπουργό της Ελλάδος, ΑΣΠΕ αρ. πρ. 32/12-2-2010 προς τη κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου Υφυπουργό Παιδείας και δια βίου μάθησης και ΠΕνΕΠ 37/22-2-2010 προς τη κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου Υφυπουργό Παιδείας και δια βίου μάθησης) και δεύτερον  να σας μεταφέρω κι εγώ την προσωπική μου αγωνία και άγχος ενός πολύτεκνου εκπαιδευτικού (ΠΕ11) καθώς και του συλλόγου πολυτέκνων Ν. Ροδόπης του οποίου τυγχάνω πρόεδρος.
Αγωνία για το που τελικά θέλουμε να οδηγήσουμε τον τόπο με το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που μας ταλανίζει και άγχος, γιατί κάθε φορά που αλλάζει μια κυβέρνηση αγωνιούμε για το τι θα αλλάξει ως προς τις ‘’ευεργετικές’’ διατάξεις των πολυτέκνων τις oποίες κατακτήσαμε μετά κόπων και βασάνων.
 
Επί των αρμοδιοτήτων σας λοιπόν, διαβλέπουμε πως θέλετε να καταργήσετε τον ν.3255/2004 και τον ν. 3454/2006 οι οποίοι έχουν καθαρά δημογραφικά κριτήρια και να εισέρχονται στην δημόσια εκπαίδευση εκπαιδευτικοί μόνο μέσω ΑΣΕΠ. Όμως  όπως έδειξε και η δημόσια διαβούλευση, η θεσμοθέτηση ως  μοναδικού απαραίτητου κριτηρίου για την παιδαγωγική επάρκεια των εκπαιδευτικών, της ολιγόωρης εξέτασης του ΑΣΕΠ, θεωρείται αμφιλεγόμενη από την πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς χαρακτηρίζοντάς τα ως απλά συμπληρωματικά κριτήρια οδηγεί σε απαξίωση τόσο τα πτυχία των εκπαιδευτικών, όσο και την αποκτηθείσα πρακτική εμπειρία.  Αυτό άλλωστε μπορώ να διακρίνω και από τις δικές σας προτάσεις οι οποίες  λένε ότι  προκειμένου ο απόφοιτος του πανεπιστημίου να μετατραπεί σε λειτουργό της εκπαίδευσης χρειάζεται ο νέος εκπαιδευτικός να υποστηριχθεί   ώστε να αποδώσει καλύτερα στο έργο του και επίσης  να  διορίζεται ως δόκιμος με διετή  θητεία και θα  μονιμοποιείται μετά από αξιολόγηση η οποία  μπορεί να καταλήξει: Σε πρόταση μονιμοποίησης ή σε πρόταση μετάταξής του σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.
Έτσι ενώ στηρίζεται τον ΑΣΕΠ ως  μοναδικού απαραίτητου κριτηρίου για την παιδαγωγική επάρκεια των εκπαιδευτικών, κατόπιν τον αναιρείται με τη δόκιμη διετή θητεία την οποία θεωρείται απαραίτητη για την παιδαγωγική  επάρκεια.
Εδώ λοιπόν να κάνω την πρότασή μου. Να εφαρμόσετε την  δόκιμη διετή θητεία (η οποία υφίσταται αλλά δεν εφαρμόζεται όπως θα θέλατε) αλλά να διατηρήσετε τον άνευ ΑΣΕΠ  διορισμό των πολυτέκνων στη δημόσια εκπαίδευση. Έτσι στηρίζετε και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας αλλά εισάγεται και απαραίτητη καινοτόμο παρέμβαση.
Τζώγας Στέφανος
===============================

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ)

Πέμπτη, 25 Μάρτιος 2010, 10:20"giorgos k"

  Προς: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κοιν.:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ 

Η παρούσα χρονική στιγμή γνωρίζω καλά, πως είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα αλλά και για όλους εμάς τους Έλληνες.Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι την προσπάθεια που καταβάλετε για ένα καλύτερο σήμερα, αλλά κυρίως αύριο, για όλους τους Έλληνες που εκπροσωπείτε.Θα ήθελα όμως να εκφράσω τις σκέψεις αλλά και τα παράπονά μου για μια ιδιαίτερη κατηγορία πολιτών που δεν είναι άλλη από αυτή των πολυτέκνων και η οποία πλήττεται βαρέως.

Οι φήμες, κακές θέλω να ελπίζω, διατείνονται πώς ο νόμος 3255/2004 επρόκειτο να καταργηθεί. Σαφώς αποτελεί προνόμιο μιας ομάδας εκπαιδευτικών. Από την άλλη όμως πρέπει να αναλογιστούμε τη συνεισφορά αυτών των ατόμων (πολυτέκνων) στην κοινωνία.Το δημογραφικό πρόβλημα εξάλλου είναι μείζον πρόβλημα σήμερα. Σας καλώ να αναλογιστείτε τις συνέπειες που μπορεί να έχει η κατάργηση αυτή του νόμου ή μετατροπή του σε υποχρεωτική επιτυχία του ΑΣΕΠ ως προϋπόθεση για τον διορισμό των πολυτέκνων.

Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου έθεσε τις βάσεις για ένα κράτος πρόνοιας που μεριμνεί για τους αδυνάτους και τους προσφέρει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στην κοινωνία ως ισότιμοι πολίτες. Μην αφήσετε να καταργηθεί αυτό το προνόμιο που καταδεικνύει πως η πολιτεία νοιάζεται πραγματικά και τα αποδεικνύει έμπρακτα απέναντι σ' αυτή την μερίδα πολιτών της.

Γίνετε ο συνεχιστής του έργου του πατέρας σας και δώστε ανάσα στους πολύτεκνους που που σ' αυτή τη χρονική συγκυρία βάλλονται κυριολεκτικά. Ελπίζω η διαμαρτυρία μου, αυτή να αγγίξει την ψυχή σας, καθώς γνωρίζω πως διακρίνεστε από ευαισθησία για την κοινωνική ομάδα των πολυτέκνων -όπως αυτή αποδείχθηκε εξάλλου και από το λόγο που εκφωνήσατε την ημέρα των πολυτέκνων- και να επιληφθείτε προσωπικά του ζητήματος αυτού.

Με

τιμή                                                                                                                       

Μαρία Ανδρεοπούλου

 ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ)

Πέμπτη, 25 Μάρτιος 2010,

Από: "giorgos k"

Προς: "Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε." Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κοιν.:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αξιότιμη κ. Υπουργέ
 
Μέσω αυτής της επιστολής θα ήθελα να διατυπώσω αρχικά τις σκέψεις μου και κατά δεύτερον τη διαμαρτυρία μου σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο που αφορά στο “Νέο Σχολείο”.
 
Είμαι πτυχιούχος καθηγήτρια του ΑΠΘ από το 1994. Αδιόριστη ασφαλώς όπως και πολλοί δυστυχώς συνάδελφοί μου. Το 1989 άφησα τα μαθητικά θρανία και ακόμα τα θυμάμαι με νοσταλγία αυτά τα γλυκά μαθητικά χρόνια, όχι τόσο για τις εξαθλιωμένες αίθουσες όσο για την πιο όμορφη ψυχαγωγία που μου χάρισε η εκπαίδευση. Την πλειονότητα των καθηγητών την θυμάμαι με αγάπη και αποκόμισα απ’ αυτούς τον ζήλο για το εκπαιδευτικό έργο. Δυστυχώς όμως τα χρόνια που ήρθαν άλλαξαν ριζικά το τοπίο της εκπαίδευσης, όχι σε θέμα υλικοτεχνικό, όσο στις σχέσεις των μαθητών με τους καθηγητές και την νοοτροπία που επικρατεί στο σχολείο. Για την πλειονότητα το σχολείο είναι αγγαρεία και όπως το χαρακτηρίζουν αρκετοί δυστυχώς “άχρηστο”. Αναγάγουν το φροντιστήριο ή τα ιδιαίτερα μαθήματα σε πρωτεύοντα παράγοντα για την επιτυχία τους στο πανεπιστήμιο. Μάλλον οι παρελθούσες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν με τις μεταρρυθμίσεις τους να θεμελιώσουν μια πιο υγιή σχέση και μια άλλη φιλοσοφία : Το σχολείο να είναι ο φυσικός χώρος του παιδιού – εφήβου μέσα στον οποίο να δραστηριοποιείται δημιουργικά, να κοινωνικοποιείται, να διαμορφώνει την κριτική του ικανότητα και πάνω από όλα να διασκεδάζει με την ψυχή του. Περνάνε 12 χρόνια χωρίς να αφήνουν το στίγμα τους στην καρδιά του ατόμου. Στίγμα θετικό που θα τους δώσει πάσης φύσεως εφαλτήρια για την είσοδο τους στην αυτενεργά πλέον ζωή τους μέσα στην κοινωνία και το πιο σημαντικό από όλα είναι το όραμα και το μεράκι για μια δημιουργική ζωή. Μάλλον πρόωρα απογοητευμένους ανθρώπους βγάζουμε από το σχολείο μας με μόνο στόχο τη βόλεψη τους σε μια θεσούλα με “χαλαρό” ωράριο και λιγοστή δουλειά. Στο σημείο αυτό δεν είναι και πολύ άστοχες οι κρίσεις των ξένων (όχι όλων ασφαλώς, αλλά λίγων διορατικών, με καθαρό μυαλό και χωρίς μνησικακία) για μας τους Έλληνες ως τεμπέληδες. Αυτό λοιπόν  που χρειάζεται να αλλάξει είναι η νοοτροπία αρχικά της οικογένειας, του παιδιού, του καθηγητή αλλά και όλων εσάς των πολιτικών που έχετε τη μοίρα του τόπου στα χέρια σας. Αγάπη είναι το μυστικό, Αγάπη και μεράκι για το έργο που επιτελεί ο καθένας μας.
 
Αρκετά όμως με την θεωρία στη πράξη τώρα. Ως εκπαιδευτικός θα ήθελα να εκφράσω τις προσωπικές προτάσεις μου για το ρόλο του “νέου” εκπαιδευτικού στο “Νέο Σχολείο” που επιθυμείτε – και καλά κάνετε – να χτίσετε. Εκ των προτέρων όμως πρέπει να επισημάνω πώς χρειάζονται πολλά κονδύλια για αυτό : Ο κάθε πρωτοδιοριζόμενος όπως σωστά επισημάνατε πρέπει να είναι δόκιμος, αλλά ως βοηθός του καθηγητή. Κανένας εκπαιδευτικός ακόμα και αν διδάσκει σε φροντιστήριο η σε ιδιαίτερα μαθήματα δεν έχει όλα τα προσόντα που χρειάζονται για να διδάξει σε μια τάξη των 20 ή 28 μαθητών. Χρειάζεται ένα προστάδιο εξάσκησης. Σε συνδυασμό με την υποχρεωτική ενισχυτική διδασκαλία (3 ώρες τουλάχιστον μετά το πέρας των μαθημάτων για όλες τις βαθμίδες – Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο – με την συμμετοχή καθηγητών όλων των ειδικοτήτων) και την ανεργία θα καταπολεμήσετε και την παραπαιδεία θα μειώσετε και οι μαθητές θα ανασάνουν από το βαρύ πρόγραμμα και θα έχουν το χρόνο να αναπτύξουν τις δεξιότητες και την κλίση τους αλλά και να βελτιώσουν τις γνώσεις με προσωπικό διάβασμα εφόσον το επιθυμούν. Βέβαια κάτι τέτοιο μάλλον μη εφικτό είναι καθώς η υποδομή των σχολείων δεν επιτρέπει καλά καλά να εφαρμοστεί το σημερινό πρόγραμμα. Ωστόσο είναι μια πρόταση.
 
Και τώρα θα ήθελα να εκφράσω τη διαμαρτυρία μου για τις “φήμες” που διαρρέουν περί κατάργησης του νόμου 3255/2004 περί διορισμού των πολύτεκνων εκπαιδευτικών και ένταξη τους στο ΑΣΕΠ. Η ρύθμιση αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης πέραν των όποιων ωφελημάτων τυγχάνει για διεύρυνση της εκλογικής της βάσης, κρύβει μια αλήθεια : Αποτελεί ένδειξη κοινωνικής ευαισθησίας στα πλαίσια ενός κράτους κοινωνικής πρόνοιας (βέβαια υπάρχει αυτό στα δύσκολα οικονομικά χρόνια που διανύουμε;) Οι πολύτεκνοι βάση και του Συντάγματος αποτελούν μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα που χρειάζεται την προστασία του κράτους και της πολιτείας για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και τις δυσκολίες της ζωής. Ο νόμος αυτός που θέλω να ελπίζω πως δεν θα τον καταργήσετε για να αποδείξετε και εμπράκτως πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ υπήρξε ο θεμελιωτής και συνεχίζει να είναι ο στυλοβάτης της κοινωνικής πρόνοιας συμβάλλει καθοριστικά ώστε να εφαρμοστούν οι εν λόγω παράγραφοι του Συντάγματος. Εξάλλου το κόστος είναι μηδαμινό, καθώς ο αριθμός των πολύτεκνων εκπαιδευτικών δεν ξεπερνά τους 680 το χρόνο (και με τα νέα οικονομικά μέτρα αφαίμαξης το βλέπω να μειώνονται δραστικά οι γεννήσεις περισσοτέρων από ενός παιδιού). Ας μην ξεχνάμε βέβαια και το δημογραφικό πρόβλημα που πλήττει την Ελλάδα. Συνεχίστε λοιπόν να δίνεται αυτό το κίνητρο τουλάχιστον από το δικό σας πόστο, για να μη μιλήσω για διεύρυνση του θεσμού και σε άλλες εργασιακούς χώρους.
 
Κλείνοντας και ελπίζω να μην ήταν τόσο επίπονη  ή ανιαρή  η ανάγνωση των παραπάνω, θέλω να επικαλεστώ την διορατικότητά σας ως ανθρώπου μορφωμένου, με εμπειρία και γνώσεις αλλά και ευαισθησίες ώστε οι αλλαγές που θα επέλθουν στο εκπαιδευτικό σύστημα να είναι τουλάχιστον εφαρμόσιμες και με όραμα για μια παιδεία που θα προάγει την Ελλάδα εντάσσοντας την με προοπτικές μέσα σ αυτή την απόπειρα για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση και η παιδεία σίγουρα είναι τα θεμέλια για κάτι τέτοιο.       
 
                                                                                                 Σας ευχαριστώ
                                                                                                Με ταπεινά σέβη
                                                                                           Μαρία Ανδρεοπούλου

=====================

Επιστολές πήραμε, από:

1. Αρχιεπίσκοπο Αθηνώμ και πάσης Ελλάδος

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β'

 

 
 
 
 
Ἀριθμ.Πρωτ:/X/EΞ. 0972/2010

'Εν Άθήναις τ12η Μαρτίου 2010

 

 

Πρός

τόν Άξιότιμον

κ. Έμμανουήλ Χρυσόγελον

Γενικόν Γραμματέαν νωτάτης

Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Έλλάδος

Πλ. Έλευθερίας 22

105 53 ΑΘΗΝΑΣ

 
 
 
 
Άξιότιμε Κύριε Χρυσόγελε,
λαβον τά κείμενα πού εχατε τήν καλή διάθεση νά μού ποστείλετε καί σς εὐχαριστῶ γιά τήν ένημέρωση έπί τοῦ σημαντικοῦ τούτου ζητήματος για τούς πολυτέκνους. Τά ἔγγραφα αυτά τά κρατώ ὑπ' ὄψιν μου.
Σᾶς εὔχομαι νά συνεχίσετε νά ζείτε μετά πίστεως άκραιφνοῦς, νά προσεύχεσθε ένθέρμως καί πάντοτε νά δίδετε τήν καλήν όμολογίαν Ἰησοῦ Χριστοῦ στήν κοινωνία μας.
 

Μετ' εὐχῶν διαπύρων

 

Ο  ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β' 

2. Από τον κ. Σπ.Ταλιαδούρο -Βουλευτή Ν. Καρδίτσας (πρώην Υφυπουργός Παιδείας Ν.Δ και από τους βασικούς συντελεστάς δημιουργίας του Ν.3255/2004) που συμπαρίσταται στο αίτημα μας, και τον οποίο ευχαριστούμε για την ευαισθησία.

 
                                         ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
                                                         ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ
                                           Βουλευτής Ν. Καρδίτσας - ΝΙΞΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                               
                                                                                                      Αθήνα, 10/03/201Ο
                                                                                                      Αρ.Πρωτ. 101
Αξιότιµη κυρία
Άννα Διαµαντοπούλου

Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης
και Θρησκευµάτων

             Κυρία Υπουργέ,
Σύµφωνα µε όσα γράφονται στον τύπο, ο ν. 3255/2004 για τον διορισµό των
πολύτεκνων εκπαιδευτικών βαδίζει προς κατάργηση. Ο νόµος αυτός δίνει στον
πολύτεκνο εκπαιδευτικό το δικαίωµα να διοριστεί µόλις αποκτήσει το
4ο τέκνο του. Ο
νόµος αυτός µέχρι σήµερα λε
ιτουργεί µε καθαρά δηµογραφικά κριτήρια, δεν έχει
κανένα οικονοµικό κόστος για το Κράτος και
, όπως έχει αποδειχθεί, είναι
αποτελεσµατικός για την προστασία των πολύτεκνων
.

Παρακαλώ να µεριµνήσετε για τη διατήρηση του νόµου αυτού καθώς είναι
πράγµατι αποτελεσµατικός για την προστασία των πολύτεκνων και έχει µέχρι σήµερα
εφαρµοστεί µε επιτυχ
ία.

                                                   Με ιδιαίτερη τιµή
 
                                                 Σπύρος Ταλιαδούρος
Κοινοποίηση:
-Εµµανουήλ Χρυσόγελο
Γ.Γ. ΑΣΠΕ και Πρόεδρο ΠΕνΕΠ
-Ουρανία Σούφλα
Πρόεδρο του Συλλόγου
Πολυτέκνων Καρδίτσας
                                            Αριστείδου 9, 10559 Αθήνα, Τηλ.; 2103251840, Φαξ 210 331 4042
                                                                                                            spyrost@parliament.gr
                                     Κολοκοτρώνη 1-3, 43100 Καρδίτσα, Τηλ.; 24410 22190, Φαξ; 24410 71334
                                                                                                            sptaliad@otenet.gr
 

=========================================

Επιστολές διαμαρτυρίας έστειλαν και… 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ Ν.ΔΡΑΜΑΣ

‘Ο ΑΓΙΟC CΤΥΛΙΑΝΟC’

ΑΡΜΕΝ 24, 1Ος ΟΡΟΦΟΣ

ΤΗΛ. 2521037000 - FAX. 2521037320

66100 ΔΡΑΜΑ

i Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε       www.sylpoldramas.org. gr

           Αξιότιμη κ. υπουργός,  

          διαβάζοντας τον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο διαπιστώσαμε ότι προτίθεστε να αλλάξατε την μέχρι τώρα διαδικασία πρόσληψης όσων εκπαιδευτικών γίνονταν πολύτεκνοι. Δεν θα σας αναλύσουμε τους λόγους ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ , για χάριν συντομίας,  Όμως ΔΕΝ πρέπει να κάνετε τέτοιο έγκλημα κατά του έθνους μας, αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί και με περισσότερες ελαφρύνσεις η μέχρι τώρα διαδικάσια πρόσληψης πολύτεκνων  εκπαιδευτικών, μόνο και μόνο για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδος.

           Διαμαρτυρόμαστε  εντόνως για τυχόν τέτοια επιλογή από μέρους σας και σας υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει στα επόμενα χρόνια να πεθάνει δημογραφικά.

           Σκεφτείτε πολύ πριν αποφασίσετε , θα σας κρίνει η ιστορία.

Ευχαριστούμε.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο.

Νικόλαος Σμολοκτός

Πρόεδρος Πολυτέκνων Νομού Δράμας. 

 Δρ. Τσακαλίδης Γεώργιος

Θεολόγος – Θρησκειοπαιδαγωγός

Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων 

Εξοχότατη

Υφυπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου

Α θ ή ν α 

Εξοχότατη κ. Υπουργέ, 

Στις τραγικές στιγμές που διέρχεται η οικονομία της χώρας μας και στα δημογραφικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει θα αποτελούσε χαριστική βολή η κατάργηση του σωστού μέτρου του νόμου 3255/2004, που έδινε δικαίωμα διορισμού στους  πολύτεκνους εκπαιδευτικούς.

Ήταν ένα σωστό κίνητρο, που αύξησε αποδεδειγμένα τον αριθμό των γεννήσεων. Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη δημογραφική εικόνα της χώρας μας, πράγμα που θα φέρει πολλαπλά οφέλη στο ασφαλιστικό σύστημα, την εθνική άμυνα και την οικονομία της χώρας μας, θα πρέπει να δώσουμε περαιτέρω κίνητρα και όχι να καταργήσουμε τα ελάχιστα που υφίστανται.

 Εκτός και στο όνομα του δημοσιονομικού νοικοκυρέματος  έχουμε αποφασίσει να διαγράψουμε όλες τις κοινωνικές μας ευαισθησίες.

 

 Με εξαιρετική εκτίμηση

 

Γεώργιος Τσακαλίδης
 
Αγαπητέ Κε Πρωθυπουργέ,
Αγαπητή Κα Διαμαντοπούλου και
Αγαπητή Κα Χριστοφιλοπούλου
 
Επιτρέψτε μου να καταθέσω τις απόψεις μου σχετικά με τον διορισμό πολυτέκνων εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση εκτός ΑΣΕΠ (και συναφείς ευεργετικές διατάξεις του ν.3255/2004) και την φημολογούμενη κατάργηση του.
 
Οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί δεν επιζητούν να βολευτούν και να πιάσουν μια θέση στο δημόσιο παρακάμπτοντας οποιουσδήποτε διαγωνισμούς.
Έχουν πτυχίο, έχουν παιδαγωγική επάρκεια και δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό με τους άλλους υποψηφίους.
 
Επιζητούν όμως και δικαιοσύνη από την πολιτεία.
Ρωτώ μήπως είναι δίκαιο να καλείται ο πολύτεκνος εκπαιδευτικός να προετοιμαστεί πάνω σε ολόκληρη την πανεπιστημιακή του ύλη (με την βοήθεια φροντιστηρίου φυσικά – με το αζημίωτο!!!) και να διαγωνιστεί σε εξετάσεις τύπου δέσμης;;;
Για να αποδείξει τι;;;;; Ότι είναι ικανότερος, ότι είναι καλύτερος;;;;
 
Αλλά αποδεικνύει κάθε στιγμή στη ζωή του ότι ΔΕΝ είναι φυγόπονος, ότι ξέρει να θυσιάζεται για τα παιδιά, έχει για αυτά ζήλο και πάθος να τα μεγαλώσει σωστά.
 
Αν από κάτι πάσχει η εκπαίδευση (και η κοινωνία ολόκληρη) δεν είναι τόσο πολύ από εγκαταστάσεις, εξοπλισμό κτλ. Πάσχει από φυγοπονία, οκνηρία, από έλλειψη ζήλου – από απάθεια και αδιαφορία.
Αυτά αναπολούμε από τους τότε δικούς μας δάσκαλους και αυτά αναζητούμε στους δάσκαλους του σήμερα για τα παιδιά μας.
 
Ο δάσκαλος δεν χρειάζεται να είναι μια κινητή εγκυκλοπαίδεια στείρων επιστημονικών γνώσεων και παιδαγωγικών θεωριών, χρειάζεται πάθος, αγάπη για τα παιδιά και εμπειρία στην ψυχολογία τους.
Σε αυτά οι πολύτεκνοι είναι οι καλύτεροι και οι αξιότεροι……
 
Δίνουν πολλά οι πολύτεκνοι στην κοινωνία/πολιτεία, δεν ζητιανεύουν αλλά προσδοκούν……..
 
Διατηρήστε το  μέτρο του διορισμού των πολυτέκνων εκπαιδευτικών εκτός γραπτού διαγωνισμού καθώς και τις λοιπές ευεργετικές διατάξεις του ν.3255/2004.
 
 
Με εκτίμηση για τα όσα προσφέρετε στον τόπο,

Κωνσταντινίδης Σ.

 

 

 

 

……………………

  

              Συνάδελφοι, δυστυχώς,  τα νέα για τους πολύτεκνους  δεν είναι ευχάριστα.

            Κινδυνεύουν άμεσα:

1.      Ο νόμος 3255/2004 για τον διορισμό των πολυτέκνων εκπαιδευτικών …

 

2.     Το ισχύον  θεσμικό πλαίσιο μεταθέσεων – τοποθετήσεων, με τις  διατάξεις πρόνοιας για τους πολύτεκνους…

 

               Κάποιοι σύμβουλοι των ιδιαιτέρων γραφείων του ΥΠΕΠΘ  θεωρούν τις  ανωτέρω συνταγματικές  διατάξεις «πρόνοιας και ανθρωπιάς», διατυπωμένες από το 1944, ως σκανδαλώδεις  και ανήθικες !!!  

              Η κ. Υπουργός μας λέει: «πρώτα ο Μαθητής», το επικροτούμε και εμείς οι πολύτεκνοι ως γονείς αυτών των μαθητών, αλλά συγχρόνως  δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για να ξαναγεμίσουν οι αίθουσες των σχολείων μας με παιδιά.

               Ο  Νόμος  3255/2004,  λειτούργησε με καθαρά δημογραφικά κίνητρα και το αποδείξαμε με στοιχεία που δώσαμε στη δημοσιότητα…,  για πρώτη φορά μετά  το 1981, η μεταβολή του αριθμού των παιδιών κάτω των 5 ετών είχε θετικό πρόσημο   το 2004 και συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμό 2% κατά το 2007,  1,64% το 2008 και  2,48%  το 2009!.  

Θέλουν  παιδιά, θέλουν Ελληνόπουλα, ναι ή όχι; ας μας το πουν  καθαρά;...  

            Το μέτρο αυτό του διορισμού, το ΠΑΣΟΚ  πρώτο  το είχε νομοθετήσει…, με το νόμο  3027/2002,  δεν έχει κανένα  οικονομικό κόστος για το Κράτος, είναι αποτελεσματικός και κτυπά την ανεργία των πολυτέκνων. 

 

             Συνάδελφε, βοήθησε με τη διαμαρτυρία σου προς τους αρμοδίους…, ήλθε η σειρά σου!

 

 Μ. Χρυσόγελος

 

Παρασκευή, 26 Μάρτιος 2010, 9:29

Από:

 

Προς:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κοιν.:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΡΟΣ: 

Εξοχότατο κ. Γιώργο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πρωθυπουργό της Ελλάδας-

 Μέγαρο Μαξίμου 

Αίγιο, 26/3/2010

 Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ, 

Σας αποστέλλω την επιστολή αυτή με την ιδιότητά μου ως εκπαιδευτικός, αριστούχος απόφοιτη της Σχολής Θετικών Επιστημών (Τμήμα Φυσικής) του Πανεπιστημίου Πατρών, και μητέρα 4 ανήλικων παιδιών. Θα ήθελα από την πλευρά μου να εκφράσω την βαθύτατη αγωνία μου σε σχέση με την δυνατότητά μου να διοριστώ, ως πολύτεκνη μητέρα,  ως εκπαιδευτικός β' βάθμιας εκπαίδευσης με βάση τα έως τώρα ισχύοντα μέτρα - μέριμνα για τους πολύτεκνους Έλληνες

 Παρακαλώ σημειώσατε ότι ο οικογενειακός προγραμματισμός λαμβάνει υπ’ όψιν τα κρατούντα και οι νόμοι δεν μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ. Σε αντίθετη περίπτωση αναρωτιέμαι, εάν  θα μπορώ με δεδομένη την ευρύτερη οικονομική κατάσταση να αναθρέψω σωστούς πολίτες για την αυριανή Ελληνική κοινωνία.  

 Θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα να λάβετε σοβαρά υπ' όψη σας το γεγονός ότι εμείς οι πολύτεκνοι αναμένουμε την επιβεβαίωση της σχετικής Κοινωνικής / δημογραφικής ευαισθησίας της Κυβέρνησης. 

Με εκτίμηση,

Κατερίνα Σωτηροπούλου

Πρόσφατα άρθρα