Αρ. Πρωτ.192                                Αθήνα, 1/8/2010
  
Αξιότιμο
Κύριο Γιάννη Πανάρετο
Υφυπουργό Παιδείας,
δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Α. Παπανδρέου 37
Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι
 

 

Θέμα: Μετεγγραφές Φοιτητών

 
      Αξιότιμε Κύριε  Υπουργέ.
 
1.  Α. Με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 1 (περ.α) του Ν. 3282/2004 ορίσθηκε ότι:
            «1. Από το Ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 δεν επιτρέπονται οι μετεγγραφές   φοιτητών και σπουδαστών εσωτερικού.
            Από την απαγόρευση εξαιρούνται:
            α) οι μετεγγραφές των γονέων και τέκνων των πολυμελών οικογενειών … μη θιγομένων των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία των πολυτέκνων».
            Η κείμενη νομοθεσία και οι διατάξεις, που αφορούν τις μετεγγραφές των πολυτέκνων και των τέκνων πολυτέκνων είναι η διάταξη του άρθρου 3  παρ. 1 του Ν. 860/1979 «περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων τινών του Ν. 1910/44 – περί κωδικοποιήσεως και συμπληρώσεως της νομοθεσίας περί προστασίας πολυτέκνων», με το οποίο ορίζονται τ΄ακόλουθα:
            «1. Τέκνα πολυτέκνων, εγγραφέντα ή εγγραφόμενα εις Ανωτάτην ή  Ανωτέραν Σχολήν της ημεδαπής κατόπιν εξετάσεων, μετεγγράφονται τη αιτήσει των εις το πρώτον ή το δεύτερον έτος σπουδών αντιστοίχου Σχολής (ή Τμήματος Σχολής) πλησιεστέρας του τόπου μονίμου κατοικίας των γονέων των».
      Β.  Όπως σας είναι γνωστό, από τις εκάστοτε πραγματοποιούμενες μετεγγραφές, αυτές που αφορούν τα τέκνα πολυτέκνων είναι σε ποσοστό μικρότερο του 30%  και για το λόγο αυτό δεν υπήρχε πρόβλημα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ προ του 2004, αλλά ούτε και σήμερα υπάρχει, όπως σημειώνουν τα Ιδρύματα για τους πολύτεκνους. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με το νόμο του 2004, οπότε ενσωματώθηκαν  τότε και άλλες κατηγορίες χωρίς όμως να ληφθεί σχετική μέριμνα για τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα και να εξετασθεί η δυνατότητα απορρόφησής τους, ζήτημα το οποίο έγκαιρα η ΑΣΠΕ το είχε επισημάνει αλλά δεν εισακούσθηκε.
      Ενώ δε τα  Μηχανογραφικά  δελτία των υποψηφίων σπουδαστών έχουν κατατεθεί, πληροφορούμαστε ότι προωθούνται  αλλαγές στις μετεγγραφές των φοιτητών μέσω του άρθρου 25 του Σχεδίου Νόμου: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», που δυστυχώς θίγουν τους πολύτεκνους φοιτητές παρά τα αντιθέτως λεγόμενα μέχρι πριν λίγες ημέρες...  σε ανησυχίες μας που είχαμε εκφράσει στο Υπουργείο, αυτό εξέδωσε σχετική ανακοίνωση  στις 9 Ιουλίου 2010, που έλεγε:
«Οι ρυθμίσεις αφενός θα σέβονται τον προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους… Καθίσταται δε σαφές ότι οι αλλαγές αυτές δεν θίγουν καμία κατηγορία μετεγγραφόμενων. Οι δε ευνοϊκές ρυθμίσεις  που προχωρά το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο των μετεγγραφών, είναι  λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυρίων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες εξαιτίας της κρίσης.»
Όμως κάθε άλλο παρά ευνοϊκή, μπορεί να χαρακτηριστεί  η προωθούμενη αλλαγή με την παρ. 1Α.α του άρθρου 25  για τις πολύτεκνες οικογένειες, αφού αν κάποιος π.χ.  πολύτεκνος σπουδαστής:
 
α.) περάσει στο ΤΕΙ Χαλκίδας… και αιτηθεί Μετεγγραφή προς ΤΕΙ Αθήνας ή Πειραιά δεν θα μπορέσει να την πάρει.
 
β.)  ζητήσει Μετεγγραφή από ΤΕΙ Πάτρας, Θεσσαλονίκης  που πέρασε… για Αθήνα, ενδέχεται να βρεθεί αντί για Αθήνα… Χαλκίδα, καθότι η Χαλκίδα μετακόμισε στο Λεκανοπέδιο Αττικής!!!!
Προφανώς αυτό αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 3  παρ. 1 του Ν. 860/1979.
 
      Κύριε Υπουργέ,
επειδή πολλά ΑΕΙ – ΤΕΙ θα ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις διατάξεις αυτές για τους πολύτεκνους και θα τους ταλαιπωρούν, παρακαλούμε όπως διευκρινιστεί ότι  οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους δεν διέπονται από αυτή την αλλαγή του άρθρου 1Α.α,  οι οποίες να σημειωθεί,  είναι και οι μόνες που η προστασία τους στηρίζεται στη Συνταγματική επιταγή του άρθρου 21.
 

    Κύριε Υπουργέ,

προς τούτο παρακαλούμε όπως στο τέλος της παραγρ. 1 Α.  του ανωτέρω άρθρου, προστεθεί εδάφιο 1Β. με περιεχόμενο:

«1Β. Η ανωτέρω  παράγραφος 1Α  δεν θίγει τους πολύτεκνους και τέκνα αυτών, που συνεχίζουν να διέπονται από τη διάταξη του άρθρου 3 παρ. 1 του Ν. 860/1979  και μετεγγράφονται τη αιτήσει των εις το πρώτον ή το δεύτερον έτος σπουδών αντιστοίχου Σχολής (ή Τμήματος Σχολής) πλησιεστέρας του τόπου μονίμου κατοικίας των γονέων των ή άλλου σπουδάζοντος αδελφού».

2.   Η ΑΣΠΕ προφανώς δεν είναι αντίθετη, στις άλλες προωθούμενες αλλαγές μέσω του άρθρου 25, που μειώνουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και μικραίνουν το χρονικό διάστημα για να πραγματοποιηθεί τελικά η Μετεγγραφή  ώστε να μην χάνουν τα μαθήματα και ταλαιπωρούνται οι φοιτητές μας. Βεβαίως το άριστο θα ήταν, με τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού των Δελτίου να δηλώνουν και την  πολυτεκνική των ιδιότητα και να εισάγονται απ` ευθείας στα αντίστοιχα τμήματα των σχολών οι πολύτεκνοι φοιτητές.

 

3.   Ιδιαιτέρως σας ευχαριστούμε για την ικανοποίηση του χρονίζοντος αιτήματος μας για τους αποφοίτους ΤΕΕ με το εδάφιο 7 του άρθρου 25, που αδίκως ταλαιπωρούνταν για 3 συνεχή έτη.

 

     Βέβαιοι όντες ότι θα δείξετε την ίδια ευαισθησία και στο ανωτέρω θέμα που μας απασχολεί σοβαρά, δεδομένου ότι, οποιαδήποτε αλλαγή του  νομοθετικού πλαισίου που τους αφορά συρρικνώνει τα ελάχιστα ευεργετήματα που τους παρέχει η Πολιτεία σε υλοποίηση του Συντάγματος και των αποφάσεων του Κοινοβουλίου, σε μια εποχή μάλιστα τέτοιας οικονομικής κρίσεως είναι αδιανόητο να καταδικάζεται ο πολύτεκνος είτε να μη σπουδάσει το παιδί του, είτε να υποχρεωθεί να υπερχρεωθεί για να διατηρεί δεύτερο σπίτι.
 

Με εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

 

 

Ο Πρόεδρος                                                                    Ο Γ. Γραμματέας

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                           Εμμανουήλ Χρυσόγελος

------------------

Πέρασαν 4 μέρες μέχρι να το αντιληφθούν...  στην εφημ. ΤΑ ΝΕΑ

Πρόσφατα άρθρα