Αρ. Πρωτ.189                 Αθήνα, 28/7/2010
  
Εξοχότατο
Κύριο  Γιώργο Παπανδρέου                    
Πρωθυπουργό
Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19, Τ.Κ. 10674

 

ΘΕΜΑ : Διαβούλευση της Κυβέρνησης με τους

         Κοινωνικούς Φορείς

 

            Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ,
 

            επανειλημμένα τα μέλη της Κυβέρνησής σας έχουν δηλώσει ότι προκειμένου να λάβουν σημαντικές αποφάσεις θα διαλέγονται με τους πολίτες, αλλά και με τους αντίστοιχους κοινωνικούς φορείς.

            Η Συνομοσπονδία μας που εκπροσωπεί, όπως γνωρίζετε, περί τις 190.000 πολύτεκνες οικογένειες, πάντοτε υποβάλλει προτάσεις συμμετέχοντας στις σχετικές διαβουλεύσεις και παράλληλα είναι στη διάθεση των αρμοδίων για περαιτέρω ανάπτυξη των θέσεών της και παροχή αναγκαίων διευκρινίσεων. Περαιτέρω, στη Βουλή, Υπουργοί έχουν δηλώσει ότι πριν την οριστική λήψη αποφάσεων ή την τελική διαμόρφωση σχεδίων νόμων που αφορούν τους πολύτεκνους θα υπάρξει προηγουμένως σχετική διαβούλευση με την ΑΣΠΕ.
          Στην πράξη όμως δεν υπήρξε ούτε υιοθέτηση κάποιων από τις προτάσεις της ΑΣΠΕ, αλλά ούτε κλήθηκε ποτέ για σχετική ενημέρωση και συζήτηση.

        

 Έτσι φθάσαμε:

          1.   στην κατάργηση του ν. 3027/2002 περί πρόσληψης κατά προτεραιότητα των εκπαιδευτικών πολύτεκνων γονέων, που η τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε, αλλά και του ν. 3255/2004. Η ΑΣΠΕ, εννοείται ότι δεν θα ήταν αντίθετη στην αναβάθμιση, με εκπαιδευτικά σεμινάρια, των διοριζόμενων πολύτεκνων εκπαιδευτικών και την αξιολόγησή τους.
Να σημειωθεί ότι η ΑΣΠΕ, υπέδειξε  και τους απαιτούμενους πόρους για το διορισμό 800 και πλέον πολύτεκνων εκπαιδευτικών, με την πρότασή της στην κα Υπουργό, για τη δυνατότητα εξοικονόμησης  χρημάτων από τις διανομές των σχολικών βιβλίων με την έκδοση μίας και μόνο Υπουργικής απόφασης  που προβλέπεται στο ν.1566/1985 (κεφ. Α΄, άρθρ. 2, παρ. 7), ο οποίος αναφέρει ότι: «Μπορεί να καθιερωθεί η υποχρέωση των μαθητών να διατηρούν τα βιβλία σε καλή κατάσταση και να τα επιστρέφουν στο σχολείο στο τέλος του διδακτικού έτους», αλλά για άγνωστους σε εμάς λόγους δεν εκδίδεται η απόφαση αυτή!...
          2.    στα πρόσφατα οικονομικά και ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά μέτρα που δεν λαμβάνεται υπόψη η αναλογικότητα του αριθμού των προστατευόμενων τέκνων, με συνέπεια να φορολογείται ο πολύτεκνος  το ίδιο με τον άγαμο, η δε μητέρα  να επιβαρύνεται με άλλα 15 έτη εργασίας!
          3.    στην πρόσφατη εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με αρ. 79004/Δ206-07-2010 σε εφαρμογή του ν. 3848/2010 που αντί του όρου πολύτεκνος - η πολυτεκνική ιδιότητα απονέμεται σύμφωνα με το νόμο  - γίνεται αναφορά με την φράση:
    «α) γονέων περισσοτέρων των τριών τέκνων …..» με ότι αυτό συνεπάγεται.
 
 Δηλαδή, αποκλείονται οι χήρες/οι, μονογονεϊκές οικογένειες και ανάπηροι με τρία τέκνα, που βάσει του νόμου είναι πολύτεκνοι, και απολαμβάνουν των ευεργετημάτων των πολυτέκνων, και περιλαμβάνονται οι έχοντες άνω των τριών τέκνα (σε άλλο σημείο της απόφασης (Κεφ. Γ΄ Αρ. 8) αναφέρεται «Για τους εκπαιδευτικούς γονείς περισσοτέρων των δύο ή των τριών τέκνων …», αρκετοί από τους οποίους δεν είναι πολύτεκνοι σύμφωνα με το νόμο, όπως π.χ. όσοι δεν έχουν και την επιμέλεια των τέκνων.
 
Επί του προκειμένου σας επισημαίνουμε ότι οι διατάξεις του άρθρου 6 του Ν.3454/2006 είναι σαφείς, αλλά και δεσμευτικές αναφορικά με τις νόμιμες προϋποθέσεις που επιβάλλεται να έχει κάποιος για να χαρακτηρισθεί ως πολύτεκνος και να του απονεμηθεί η πολυτεκνική ιδιότητα και κάθε άλλος προσδιορισμός στις έννοιες «πολύτεκνος» και «πολυτεκνική ιδιότητα» είναι αυθαίρετος και νομικά αστήρικτος.
 
           Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ,
 
           επειδή με το μήνυμά σας για την ημέρα της πολύτεκνης οικογένειας την 1/11/2009, δείξατε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για τους πολύτεκνους επισημαίνοντας ότι « τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν, αλλά όσα παιδιά θέλουν …», θα σας παρακαλούσαμε όπως οι αρμόδιοι Υπουργοί συνεργάζονται έμπρακτα με τον αρμόδιο κοινωνικό φορέα, την ΑΣΠΕ, που εκπροσωπεί στο σύνολό του τον πολυτεκνικό κόσμο της χώρας και που κύριο μέλημά της είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας και των συνεπειών της υπογεννητικότητας.
           Επί του προκειμένου σχετικές προτάσεις και εισηγήσεις υποβάλλονται κάθε χρόνο στο αρμόδιο Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

           Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να καταργούνται μέτρα όπως τα προαναφερθέντα, που ουδόλως επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντιθέτως να ενισχύονται, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, όπως η αύξηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, θεωρείται ανέφικτη.

         Με την ευκαιρία της παρούσας, θεωρούμε άκρως επικίνδυνες τις απόψεις ή θέσεις που ακούγονται από ορισμένους κρατικούς φορείς, όπως:                  «το Υπ. Παιδείας θα λύσει το δημογραφικό;» ή ότι

«το δημογραφικό έχει αντιμετωπισθεί με τη μετανάστευση».

 
         Σε χρόνο που θα έχετε τη δυνατότητα Κύριε Πρωθυπουργέ, λόγω του βεβαρημένου προγράμματος σας, θα επιθυμούσαμε να μας δεχθείτε σε ακρόαση.
 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων,

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

 Για την ΑΣΠΕ

 Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμματέας           

 

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                      Εμμανουήλ Χρυσόγελος     

           

Πρόσφατα άρθρα