Αρ. Πρωτ. 184Αθήνα, 14/7/2010
Αξιότιμο
Κύριο Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Υπουργό Οικονομικών
Νίκης 5-7,  Τ.Κ. 101 80 Αθήνα
 
 
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
 
σε συνέχεια του υπ. αριθμ. 179/5-7-2010  εγγράφου μας προς εσάς, με τις σχετικές μας παρατηρήσεις – προτάσεις  μας για τη « ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» και ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση  που απευθύνατε  προς τους Κοινωνικούς Φορείς για περαιτέρω   εξειδίκευση των προτάσεων  για τα πλασματικά έτη συνταξιοδοτήσεως των μητέρων στο Δημόσιο τομέα, υποβάλλουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τα θέματα συνταξιοδότησης όλων των μητέρων και ιδιαίτερα των πολυτέκνων, για τις οποίες η Πολιτεία οφείλει ειδική μέριμνα σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος.
 
Είναι γνωστή η πρόσφατη δήλωση του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Τζ. Μπούζεκ,  ενώπιον μελών της Κυβερνήσεως και Ελλήνων βουλευτών, ότι: «η επίλυση του δημογραφικού, ίσως είναι η βέλτιστη λύση στη οικονομική κρίση που περνάτε».
        
Ενώ, λοιπόν, εξ αιτίας αυτής της εφιαλτικής κατάστασης της υπογεννητικότητας και της πλήρους ως εκ τούτου ανατροπής της αναλογίας των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους, το όλο ασφαλιστικό μας σύστημα απειλείται με κατάρρευση, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κανένα κίνητρο δεν παρέχεται από ασφαλιστικής πλευράς για την απόκτηση παιδιών. Καμία μέριμνα για τους πολυτέκνους, οι οποίοι περισσότερο από κάθε άλλο, εισφέρουν στο ασφαλιστικό σύστημα με τα πολλά παιδιά τους.
 
 Με αυτό δυστυχώς, ουσιαστικά εξομοιώνονται τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση:
-         των πολυτέκνων με τους αγάμους!!!
-         των πολύτεκνων μητέρων με τις άγαμες !!!

ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ...

 
1.       Επί του άρθρου 3 «Βασική σύνταξη»
 
Στο τέλος της παραγράφου 1 να προστεθεί η φράση:
«Ειδικώς για τους πολυτέκνους, το ύψος της βασικής σύνταξης για το έτος 2010 καθορίζεται στο ποσό των πεντακοσίων (500,00) ευρώ και αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του νόμου αυτού».
 
2.      Επί του άρθρου 6 «Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης»
 
Στο τέλος της παραγράφου 1α. να προστεθούν ειδικώς για τους πολυτέκνους το εξής:
«Από 01.01.2011, πολύτεκνες μητέρες, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, εφόσον έχουν   συμπληρώσει 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας μπορούν να συνταξιοδοτούνται λαμβάνοντας πλήρη σύνταξη (35/35). Του ανωτέρω δικαιώματος δικαιούται ο πολύτεκνος πατέρας υπό τον όρο ότι η μητέρα δεν θα δικαιούται να κάνει χρήση. Σε περίπτωση που ο ένας σύζυγος έκανε χρήση της ανωτέρω διατάξεως, ο έτερος να συνταξιοδοτείται λαμβάνοντας πλήρη σύνταξη μετά από 30 έτη πραγματικής υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.»
 
3.      Επί του άρθρου 10 «Απασχόληση Συνταξιούχων»
 
Στο τέλος της παραγράφου 1 να προστεθεί:
«Εξαιρούνται οι πολύτεκνοι που έχουν τουλάχιστον ένα ανήλικο τέκνο ή τέκνο που σπουδάζει ή υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία ή παιδί με ειδικές ανάγκες ανεξαρτήτως ηλικίας, οι οποίοι επιτρέπεται να εργάζονται χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη τους
 
4.      Επί του άρθρου 12 «Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων»
 
Να προστεθεί περίπτωση 2.γ) ως ακολούθως:
«Τα ποσοστά της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων που προβλέπονται στο παρόν άρθρο για τους πολυτέκνους ειδικώς είναι μειωμένα κατά το ήμισυ (50%), οι δε πολύτεκνοι οι οποίοι έχουν έξι (6) τέκνα και άνω απαλλάσσονται εξ ολοκλήρου της εν λόγω εισφοράς.»
 
5.      Επί του άρθρου 13 «Εφάπαξ έκτακτη οικονομική παροχή»
 
Α. Στην παράγραφο 2, η φράση:
«Για μηνιαία ακαθάριστη βασική σύνταξη ποσού από 1.100,01 ευρώ και άνω δεν καταβάλλεται η έκτακτη οικονομική παροχή» να τροποποιηθεί ως εξής:
«Για μηνιαία ακαθάριστη βασική σύναξη ποσού από 1.100,01 ευρώ και άνω δεν καταβάλλεται η έκτακτη οικονομική παροχή, εξαιρουμένων των πολυτέκνων για τους οποίους το ως άνω ποσό των 1.100,01 ευρώ μεταβάλλεται σε 2.100,01 ευρώ».
 
 
 
Β. Στο τέλος της παραγράφου 2 να προστεθεί η φράση:
«Ειδικώς για τους πολυτέκνους, στα ανωτέρω υπό α) και β) ποσά προστίθεται το ποσό των 100 ευρώ για το 4ο τέκνο και κάθε επόμενο τέκνο πέραν του 4ου ».

6. Προτάσεις

Σε ευθυγράμμιση προς τη Συνταγματική επιταγή του άρθρου 21, παρ. 2 και 5  για τη λήψη ειδικής μέριμνας για τους Πολυτέκνους και την άσκηση δημογραφικής πολιτικής, πρέπει να προστεθεί άρθρο με το αριθμό 20 και τα άρθρα 20 και 21 του σχεδίου νόμου να λάβουν τους αριθμούς 21 και 22 αντίστοιχα.

Άρθρο 20

Μέριμνα για τους πολύτεκνους

 
1.             ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ: ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ
 
Από 01.01.2011, οι μητέρες που είναι πολύτεκνες, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, δικαιούνται συντάξεως μετά από πραγματική 15-ετή υπηρεσία. Του δικαιώματος αυτού δικαιούται και ο πολύτεκνος πατέρας υπό τον όρο ότι η μητέρα δεν θα δικαιούται να κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού. Σε περίπτωση που ο ένας σύζυγος έκανε χρήση της ανωτέρω διατάξεως, ο έτερος δικαιούται να συνταξιοδοτείται  μετά από 25-ετή υπηρεσία, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Για τον υπολογισμό του ύψους των συντάξεων στις ανωτέρω περιπτώσεις ισχύουν ως έχουν οι διατάξεις του Ν. 3029/2002 (Άρθρο 1).
 
2.            ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΕΤΗ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ
 
Στα ανωτέρω όρια για τις πολύτεκνες γυναίκες, αλλά και για τους πολύτεκνους άνδρες, συνυπολογίζονται τα ακόλουθα πλασματικά έτη:
·         συνυπολογίζεται ένα (1) έτος ή 300 ημέρες ασφάλισης ως πλασματικός χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας για το 1ο τέκνο τους,
·         συνυπολογίζονται δύο (2) έτη ή 600 ημέρες ασφάλισης ως πλασματικός χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας για κάθε ένα από το 2ο και 3ο τέκνο τους,
·         συνυπολογίζονται τρία (3) έτη ή 900 ημέρες ασφάλισης για το 4ο τέκνο και για κάθε ένα επιπλέον του 4ου.
 
(Δηλαδή, για τέσσερα τέκνα συνολικός πλασματικός χρόνος οκτώ (8) έτη ή 2400 ημέρες ασφάλισης, για πέντε τέκνα συνολικός πλασματικός χρόνος έντεκα (11) έτη ή 3300 ημέρες ασφάλισης, κ.ο.κ.)
 
Στην περίπτωση του συνυπολογισμού των ανωτέρω πλασματικών ετών, ο υπολογισμός της σύνταξης για τους δημοσίους υπαλλήλους γίνεται με το ισχύον καθεστώς του Ν. 3029/2002,  άρθρο 1.
 
3. ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
 
Οι πολύτεκνοι που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και παραμένουν στην εργασία τους, για τον υπόλοιπο χρόνο μέχρι της συνταξιοδότησής τους δεν θα καταβάλουν εισφορές για κύρια και επικουρική ασφάλιση.
 
4.      ΑΔΕΙΕΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
 
Η εργαζόμενη μητέρα δικαιούται να λαμβάνει, πέραν των μέχρι σήμερα προβλεπομένων αδειών:
  • με τη γέννηση του 2ου τέκνου άδεια μέχρι δύο (2) ετών (ενιαία ή τμηματικά) με το ½ των αποδοχών της και ο χρόνος αυτός να συνυπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος,
  • με τη γέννηση του 3ου τέκνου άδεια μέχρι τεσσάρων (4) ετών (ενιαία ή τμηματικά) με το ½ των αποδοχών της και ο χρόνος αυτός να συνυπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος,
  • με τη γέννηση του 4ου ή 5ου κ.λπ. τέκνου άδεια μέχρι έξι (6) ετών (ενιαία ή τμηματικά) για κάθε ένα παιδί ξεχωριστά, με το ½ των αποδοχών της και ο χρόνος αυτός να συνυπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος.
 
Κύριε Υπουργέ,
 
θεωρούμε ότι τα ανωτέρω μέτρα θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανατροπή του δημογραφικού κατήφορου, ο οποίος είναι καταλυτικός παράγοντας στο ασφαλιστικό πρόβλημα.
 
Με τη βεβαιότητα ότι οι θέσεις της ΑΣΠΕ θα υιοθετηθούν από τη Βουλή των Ελλήνων, 
 

 

Διατελούμε με τιμή

Για την ΑΣΠΕ

Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμματέας                

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                  Εμμανουήλ Χρυσόγελος     

Πρόσφατα άρθρα