Αρ. Πρωτ. 110Αθήνα, 12/4/2010
Αξιότιμο
Κύριο Ανδρέα Λοβέρδο
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Πειραιώς 40, Τ.Κ. 101 82
 
                                               
        Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
 
αφού σας ευχηθούμε περαστικά και σιδερένιος από την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας σας, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε δυο θέματα που μας απασχολούν: 
  1. Πρωτοβουλία: «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» του Υπ. Εργασίας – ΟΑΕΔ και ΕΣΕΕ
        Σε συνέχεια του εγγράφου μας, αρ. πρωτ. 97/24-3-2010, με το οποίο:
α.) σας ευχαριστούσαμε για τη σημαντική απόφασή σας, σχετικά με την  έκπτωση έως και 20% που θα παρέχουν τα καταστήματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – μέλη της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ  σε πολυτέκνους και
β.) σας παρακαλούσαμε όπως μας ενημερώσετε επακριβώς για το πώς μπορούν να κάνουν χρήση οι πολύτεκνες οικογένειες (δηλαδή σε ποια καταστήματα θα ξέρουμε ότι ισχύει η έκπτωση κ.λπ), ώστε από πλευράς μας να ενημερώσουμε τα μέλη μας, μέσω των  μέσων επικοινωνίας που διαθέτουμε: ιστοσελίδα, περιοδικά, τηλεοπτική εκπομπή κ.λπ.
Παρατηρούμε  με έκπληξη  στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΕΣΕΕ με αρ. πρωτ.: Ομ 11773 – 1/3/2010,  και με θέμα: Ενημέρωση για την πρωτοβουλία «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ», ότι αναφέρεται αυτό  μόνο για  άνεργους συμπολίτες μας και πουθενά για πολύτεκνους!
       Κύριε Υπουργέ,
παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, ώστε  να συμπεριληφθούν τελικά  στο πρόγραμμα αυτό και οι πολύτεκνοι, σύμφωνα με την αρχική απόφασή σας, που είναι ιδιαίτερα επίκαιρη στη σημερινή πολύ άσχημη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που  οι πολύτεκνες οικογένειες χαρακτηρίστηκαν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ αφορμής του φετινού Ευρωπαϊκού Έτους 2010 κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ως ευπαθής κοινωνική ομάδα.
 

2. Εκδρομικά προγράμματα για τους δικαιούχους του Ο.Ε.Ε

       Κύριε Υπουργέ,
στο ανακοινωθέν  εκδρομικό πρόγραμμα  του Ο.Ε.Ε, για πενθήμερες κρουαζιέρες στο Αιγαίο, ο Οργανισμός βάζει για πρώτη φορά όριο εισοδήματος για τους πολύτεκνους για να μπορούν  να συμμετάσχουν αυτοί στο πρόγραμμα. Το οικογενειακό  εισόδημά τους, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 50.000 Ευρώ, ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών του πολύτεκνου, είτε ο πολύτεκνος  έχει 4, 6, 10,… παιδιά, όλοι το ίδιο ποσό!

            Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν οι Πολύτεκνοι,  που προστάτευαν από 4 παιδιά και πάνω ελάμβαναν Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού ανεξάρτητα από το ύψος του οικογενειακού εισοδήματός τους, όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Δεν γνωρίζουμε προς τι αποσκοπεί αυτή η οικονομική διαβάθμιση των Πολυτέκνων οικογενειών.

            Κύριε Υπουργέ,
το Σ.τ.Ε με την 1095/2001 απόφασή του απεφάνθη ότι δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτός ο καθορισμός ορίων εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος και της σύνταξης στις Πολύτεκνες μητέρες και έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν.2459/1997 που έθεταν όρια. Η τότε Κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποίηση των ανωτέρω αντισυνταγματικών διατάξεων με το άρθρο 50 του Ν.2972/2001 και από 1ης Ιανουαρίου 2002 καταβάλλεται το επίδομα και η σύνταξη της Πολύτεκνης μητέρας ανεξαρτήτως από το ύψος του οικογενειακού εισοδήματός τους.
Κατά συνέπεια, μετά από τις παραπάνω ρυθμίσεις, είναι τελείως αδιανόητος ο περιορισμός στη χορήγηση των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού του Ο.Ε.Ε, στους Πολύτεκνους,  με την καθιέρωση ορίου εισοδήματος. Θεωρούμε πως είναι ατόπημα η αβλεψία κάποιων υπαλλήλων συντακτών της σχετικής εγκυκλίου και παρακαλούμε, για την παρέμβασή σας προς επανόρθωση των πραγμάτων, τώρα μάλιστα που εντάχθησαν στα προγράμματα του Οργανισμού και άλλοι εργαζόμενοι.
             Σε μια εποχή που η Πολιτεία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για αναθέρμανση της γεννητικότητας, εν όψει του οξυτάτου δημογραφικού προβλήματος της χώρας, θα πρέπει οι Πολύτεκνες οικογένειες να λαμβάνουν τις παροχές από τον Οργανισμό της Εργατικής Εστίας και τον Ε.Ο.Τ. κατά προτεραιότητα και ανεξάρτητα του αριθμού των προστατευομένων παιδιών και φυσικά του οικογενειακού τους εισοδήματος.
             Με την βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπίσετε άμεσα τα ανωτέρω προβλήματα και θα δώσετε την ενδεδειγμένη λύση,

 

διατελούμε με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

      Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γεν. Γραμματέας              

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                             Εμμανουήλ Χρυσόγελος   

Πρόσφατα άρθρα