Αρ. Πρωτ.                       Αθήνα, 14/4/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση αντί να χαράξει μια νέα δίκαιη και αντικειμενική φορολόγηση, συνεχίζει την αντιπολυτεκνική και αντιδημογραφική πολιτική, που χρόνια ακολουθεί το Υπουργείο Οικονομικών  και ουσιαστικά επιχειρείται μία επιδρομή κατά των Πολυτέκνων.
            Έτσι ενώ θεσπίζει φορολογική απαλλαγή 23.500 ευρώ για όσους έχουν τρία προστατευόμενα (δηλ. 8.000 ευρώ για κάθε τέκνο), για όσους έχουν 4 και άνω θεσπίζει μόνο 2.000 ευρώ επί πλέον για κάθε τέκνο από το 4ο και άνω.
            Στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας θεσπίζει το ίδιο αφορολόγητο όριο (400.000 ευρώ) και για τους άγαμους και τους Πολυτέκνους και αρνείται να καθιερώσει μειωμένο φορολογικό συντελεστή κατά 50% για τους Πολυτέκνους.
            Καθιερώνει αντικειμενική δαπάνη βάσει επιβατικού Ι.Χ. αυτοκινήτου και φόρο πολυτελείας και αρνείται να εξαιρέσει τους Πολυτέκνους που χρησιμοποιούν Ι.Χ. με κυβισμό μέχρι 2.000 κυβικά εκατοστά, αφού εξ ανάγκης, λόγω των πολλών παιδιών τους και όχι από πολυτέλεια, αγοράζουν αυτοκίνητα αυξημένων κυβικών εκατοστών.
            Ακόμη το Υπουργείο Οικονομικών, παρά τις ρητές διατυπώσεις των Ευρωπαϊκών συνθηκών περί συμμετοχής εκπροσώπων οικογενειακών Οργανώσεων στην 3η ομάδα της Ο.Κ.Ε, αρνείται να προσθέσει στο άρθρο 3 παρ. 5 του Ν. 2232/1994  διάταξη για συμμετοχή εκπροσώπου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) στην Ο.Κ.Ε. Ελλάδος.
            Εν τω μεταξύ η Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με το νέο νομοσχέδιο για τους ημιυπαίθριους χώρους, το μόνο ουσιαστικώς που αλλάζει είναι να καταργήσει τη μειωμένη εισφορά κατά 50% που ίσχυε για τους Πολυτέκνους με το Ν. 3375/2009 (άρθρο 40), βάζει δηλ. την εισφορά που έχουν οι άγαμοι την ίδια και στους Πολυτέκνους!!!
            Με αυτή την τακτική της η Κυβέρνηση φαίνεται ότι επείγεται να έχει την τύχη της προκατόχου της, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η επιδρομή κατά των πολυτέκνων, όταν ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε την ΑΣΠΕ ότι:
«Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογένειας, απευθύνω θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλες τις Πολύτεκνες οικογένειες της πατρίδας μας και στην Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος που εδώ και δεκαετίες, μάχεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
Μπροστά στον κίνδυνο της γήρανσης του πληθυσμού εξαιτίας της σοβαρής υπογεννητικότητας, ο ρόλος των πολυτέκνων οικογενειών αποτελεί εθνική προσφορά. Με την επιλογή σας να φέρνετε στον κόσμο και να μεγαλώνετε πολλά παιδιά αποτελείτε το κύτταρο ανανέωσης της κοινωνίας μας και συμβάλλετε καθοριστικά στη συνοχή της.
Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τους πολίτες, η Πολιτεία οφείλει να σας δείξει και θα σας δείξει στην πράξη αποτελεσματική μέριμνα.
Η νέα Κυβέρνηση δε θα αρκεστεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν αλλά όσα παιδιά θέλουν.
Σας διαβεβαιώνω ότι οι προσπάθειές σας για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής της πολύτεκνης οικογένειας με βρίσκουν στο πλευρό σας, αρωγό και συμπαραστάτη».
Καταγγέλλουμε αυτή την απαράδεκτη επιδρομή κατά των Πολυτέκνων και ζητούμε την άμεση παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού για να αποτραπεί αυτή η άνιση και αντισυνταγματική μεταχείριση των πολυτέκνων.

==================================

       Αρ. Πρωτ.  111           Αθήνα, 13/4/2010
Εξοχότατο
Κύριο  Γιώργο Παπανδρέου                    
Πρωθυπουργό
Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19, Τ.Κ. 10674

Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

για να  υπάρξει με το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο αποκατάσταση της Φορολογικής Δικαιοσύνης  όπως χαρακτηριστικά  αυτό τιτλοφορείται ,θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν για κάθε φορολογούμενο ο αριθμός των παιδιών που προστατεύει κατά νόμο. Δεν είναι δυνατό  ένας  πολίτης που έχει  ένα   μέχρι  και τρία παιδιά να έχει την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με εκείνο που έχει 4,5,6  και περισσότερα  παιδιά.

           Πρόσφατα, πολύ σοφά μας αποστείλατε τον ακόλουθο εγκάρδιο και θερμό χαιρετισμό:  «…Μπροστά στον κίνδυνο της γήρανσης του πληθυσμού εξαιτίας της σοβαρής υπογεννητικότητας, ο ρόλος των πολυτέκνων οικογενειών αποτελεί εθνική προσφορά. Με την επιλογή σας να φέρνετε στον κόσμο και να μεγαλώνετε πολλά παιδιά αποτελείτε το κύτταρο ανανέωσης της κοινωνίας μας και συμβάλλετε καθοριστικά στη συνοχή της. Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τους πολίτες, η Πολιτεία οφείλει να σας δείξει και θα σας δείξει στην πράξη αποτελεσματική μέριμνα.   Η νέα Κυβέρνηση δε θα αρκεστεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν αλλά όσα παιδιά θέλουν. Σας διαβεβαιώνω ότι οι προσπάθειές σας για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής της πολύτεκνης οικογένειας με βρίσκουν στο πλευρό σας, αρωγό και συμπαραστάτη».

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο όπως  αυτό έχει διατυπωθεί προβλέπεται  ο πολίτης που έχει και προστατεύει τρία παιδιά έχει φορολογική απαλλαγή 23.500  ήτοι  απαλλαγή κατά 7.833,33 ευρώ  για κάθε προστατευόμενο παιδί ενώ    για κάθε επί πλέον  προβλέπεται απαλλαγή  του μόνο κατά  2.000 ευρώ!.

Η πολιτική του νομοσχεδίου δεν  υλοποιεί το στόχο που τάσσει με τον τίτλο του  «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης…»  ούτε συμβάλλει στην αντιμετώπιση του σημαντικού για τη χώρα μας Δημογραφικού προβλήματος. Αντίθετα αποθαρρύνει τον πολίτη να αποκτήσει περισσότερα από τρία παιδιά  και επιβαρύνει άδικα και δυσανάλογα τους  πολύτεκνους.           

Επειδή η οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας   εξαρτάται  και από  την αύξηση  του  κεφαλαίου ανθρώπινα εργατικά χέρια, κάτι που τα τελευταία χρόνια η χώρα μας δυστυχώς στερείται,  έχει αντίθετα  μεταβληθεί σύμφωνα με ειδικούς  επιστήμονες   σε χώρα γερόντων  επιβάλλεται να ληφθεί μέριμνα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο και  να εισαχθούν αναγκαίες  τροπολογίες  ως ακολούθως:

 

Ι. Η παράγραφος   2 του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε. να διατυπωθεί  ως εξής:
«Το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας της προηγουμένης παραγράφου αυξάνεται κατά χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ εάν το φορολογούμενο βαρύνει   ένα παιδί , κατά τρεις χιλιάδες(3.000) ευρώ εάν τον βαρύνουν   δύο παιδιά , κατά ένδεκα χιλιάδες πεντακόσια (11.500) ευρώ εάν τον βαρύνουν  τρία παιδιά  και  ανά  οκτώ χιλιάδες(8.000) για κάθε παιδί  που τον βαρύνει  πάνω από τα τρία.

 

ΙΙ.   Η παράγραφος 2 του άρθρου 36  διατυπώνεται ως εξής:

«Οι παραπάνω  φορολογικοί συντελεστές προκειμένου περί πολυτέκνων μειώνονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό(50%).

 

ΙΙΙ.    Ωσαύτως για τους ιδίους ως άνω λόγους να υπάρξει πρόβλεψη για απαλλαγή των πολυτέκνων από  το τεκμήριο αγοράς ΙΧ αυτοκινήτου, από την αντικειμενική δαπάνη  που υπολογίζεται και προκύπτει με βάση την κατοχή επιβατικού Ι.Χ αυτοκινήτου και στον  περαιτέρω,  υπολογισμό  φόρου πολυτελείας. Να γίνουν ως εκ τούτου  οι ακόλουθες τροπολογίες  στα άρθρα 3 και 87 του Νομοσχεδίου ως εξής:

Α. Στο άρθρο 3 παράγραφος 5 και στο τέλος της περιπτώσεως α) προστίθενται τα εξής: «όπως επίσης και στους πολυτέκνους για το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν με κυβισμό έως 2.000 κ.εκ.»
Β. Στο άρθρο 87 του σχεδίου και στην παράγραφο 1 περ.β στο δεύτερο εδάφιο προστίθεται διάταξη που έχει ως εξής:
«Επίσης εξαιρούνται του παραπάνω φόρου πολυτελείας και τα αυτοκίνητα των πολυτέκνων έως και 2.000 κυβικά εκατοστά»

 

ΙV. Τέλος:

Παρά τις ρητά προβλεπόμενες  δεσμεύσεις των Ευρωπαϊκών Συνθηκών(Συνθήκη της Ρώμης 1957) για τη συμμετοχή εκπροσώπων οικογενειακών οργανώσεων στην 3η Ομάδα της Ο.Κ.Ε. εν τούτοις στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή που ιδρύθηκε  στα πρότυπα της Αντίστοιχης  Ευρωπαϊκής με το νόμο  ο Ν.2232/1994   δεν προβλέπεται   συμμετοχή μέλους Οικογενειακών  Οργανώσεων κάτι που εφαρμόζεται στην Ευρώπη.
Ο νόμος αυτός πρέπει να τροποποιηθεί και  να προβλέπει τη συμμετοχή ενός ακόμη μέλους στην 3η Ομάδα της Ο.Κ.Ε. που να προέρχεται από την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος μία από τις πλέον μαζικές οργανώσεις οικογενειών της χώρας(180.000 οικογένειες= 1.000.000 πολίτες) , ο επίσημος  συνομιλητής της εκάστοτε Κυβερνήσεως  σε ζητήματα οικογενείας ,μητρότητας, παιδιών και δημογραφικής πολιτικής.
Θεωρούμε αναγκαία μια  τροπολογία  στο νομοσχέδιο και προτείνουμε να προστεθεί άρθρο με αριθμό 91 (το υπάρχον  άρθρο του σχεδίου να λάβει αριθμό 92) ως εξής:
Άρθρον 91
Συμπλήρωση της σύνθεσης Ο.Κ.Ε. Ελλάδος.
Στην παράγραφο 5 του άρθρου 3 του Ν.2232/1994 προστίθεται στο τέλος τα εξής:
Ε) και ένα(1) εκπρόσωπο της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (Α. Σ. Π. Ε.) με τον αναπληρωτή του ,οι οποίοι θα ορίζονται με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της.»

 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

ελπίζομε ότι θα είναι άμεση η παρέμβαση σας, ώστε να επέλθει φορολογική δικαιοσύνη σε αυτόν τον τόπο και να μην αποκτήσει η Ελλάδα ένα ακόμη αντιδημογραφικό και αντι-πολυτεκνικό νόμο.

 

Με τιμή

Για την ΑΣΠΕ

 

  Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας                 

 

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                          Εμμανουήλ Χρυσόγελος    

           
Κοινοποίηση:
Κύριο Θεόδωρο Πάγκαλο
Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης 
Ζαλοκώστα 10, Τ.Κ. 106 71 Αθήνα

 

---------------------

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ... ΕΔΩ

Πρόσφατα άρθρα