ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, σε σχέση με την αύξηση του κινδύνου φτώχειας για την πολύτεκνη οικογένεια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Στις 2 Οκτωβρίου 2008, το Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτικών Υποθέσεων, επίσημα, υιοθέτησε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που ανακηρύσσει το 2010 ως Ευρωπαϊκό ΄Ετος για την καταπολέμηση της ένδειας (φτώχειας) και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό έγγραφο-πλαίσιο: «Ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (2010): Προτεραιότητες και κατευθυντήριες γραμμές για τις δραστηριότητες του ευρωπαϊκού έτους 2010» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Γ.Δ. Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας των Ευκαιριών, οι προτεραιότητες των δράσεων για το έτος 2010 είναι οι ακόλουθες:
Ø  Προώθηση πολυδιάστατων ολοκληρωμένων στρατηγικών, για να αποτραπούν και να μειωθούν η ένδεια, ειδικότερα η βαθιά ένδεια και προσεγγίσεις, που θα περιέχονται σε όλες τις σχετικές πολιτικές περιοχές.
Ø  Μάχη κατά της παιδικής ένδειας, συμπεριλαμβανομένης της μεταξύ γενεών μετάδοσης της ένδειας, καθώς επίσης και της ενδοοικογενειακής φτώχειας, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες (πολύτεκνες) οικογένειες κ.λπ.
Από την ανωτέρω απόφαση αναγνωρίζεται επίσημα η πολύτεκνη οικογένεια ως ευπαθής ομάδα πληθυσμού, υπό την έννοια ότι ο κίνδυνος να περιέλθει σε κατάσταση ένδειας είναι περισσότερο αυξημένη σε σχέση με τις λοιπές οικογένειες.
Αυτό και μόνο το σημείο έχει μεγάλη αξία, διότι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με την αναγκαιότητα λήψεως περισσότερων μέτρων στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας.
Η διεθνής οικονομική κρίση και η λήψη μέτρων, για την έξοδο από αυτή, έχουν, προφανώς, επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων πολιτών και αυξάνουν τον κίνδυνο της φτώχειας, πλήττοντας την οικονομική δυναμική της μέσης και, κυρίως, της πολύτεκνης οικογένειας.
Καθώς διανύουμε το ευρωπαϊκό έτος 2010 κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η Κυβέρνηση, συζητώντας, ήδη, το φορολογικό νομοσχέδιο, δεν μας λέει, αν σκοπεύει να λάβει υπ’ όψιν της ή να αγνοήσει το πλήθος των ανηλίκων προστατευομένων τέκνων, αφού δεν μοιράζονται τα φορολογικά βάρη δίκαια, βάσει του αριθμού των μελών της οικογένειας.
  • Δεν θεωρεί η Κυβέρνηση πως πλήττονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανηλίκων μελών της οικογένειας;
  • Σκοπεύει η  Κυβέρνηση να δει τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής ύφεσης στις οικογένειες;
  • ΄Εχουμε ως χώρα αξιολογήσει τον κίνδυνο φτώχειας, τον οποίο αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες;
Δυστυχώς, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, όχι μόνο επηρεάζουν την ευμάρεια των ατόμων και την ικανότητά τους να συμβάλλουν στην κοινωνία, αλλά αποδυναμώνουν και την οικονομική ανάπτυξη.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα αυτά, ως Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ. και ευρισκόμενη σε συνεχή διάλογο με τις γυναίκες, έχουμε, ήδη, προτείνει:
-          Τη στήριξη της οικογένειας και του οικογενειακού εισοδήματος.
-          Την έμφαση σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, όπως π.χ. απόκτηση επαγγελματικής κατάρτισης, ανάπτυξη αυτοαπασχόλησης, απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για τις νεοεισερχόμενες στην αγορά εργασίας.
Είμαστε ανυποχώρητοι, όσον αφορά στην προστασία των νοικοκυριών και, ιδίως, αυτών, που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό και φτώχεια, δηλαδή των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και της μεσαίας τάξης ».

Πρόσφατα άρθρα