Νέες επιβαρύνσεις με τεκμήρια... από εφημ. "Ελεύθερο Τύπο"Κίνδυνος, κατάργησης των απαλλαγών για τους πολύτεκνους..., όταν το συνολικό ετήσιο εισόδημα ξεπερνά τις 30.000€, σύμφωνα με το δημοσίευμα!!

για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα... εδώ

===================================================

 

Απάντηση στη Βουλή του κ. Παπακωσταντίνου - Υπουργού Οικονομικών σε ερώτηση του Βουλευτή Αχαΐας της Ν.Δ κ. Ν.  Νικολόπουλου..., διαβάστε την είναι ενδιαφέρουσα!

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟIΚΟΝΟΜIΚΩΝ
Α ΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΚΟΙΝ/ΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αθήναι 16 Μαρτίου 201 Ο

Αρ.πρωτ.: 1033802/880

Ταχ.Δινση :Λεωχάρους 2
Ταχ.Κώδ. :10562 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες Μ. Λυμπέρη
Τηλέφωνο : 2103235132
2103235114
 FAX: 21 Ο 3235135

ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων

 Δ/νση Κοιν!κσύ Ελέγχου

Τμήμα Αναφορων

ΚΟΙΝ: Βουλευτή Κ. Ν. Νικολόπουλο

       Δια της Βόυλής των Ελλήνων

       .
        

ΘΕΜΑ: Προτάσεις της ΑΣΠΕ για το φορολογικό νομοσχέδιο

Σε απάντηση της με αριθ.πρωτ 1311/18.2.10 αναφοράς που κατέθεσε ο Βουλευτής Κ. Ν. Νικολόπουλος σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε το εξής

 

Α. Θέματα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων μεταξύ των οποίων και οι εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών παροχής υπηρεσιών και αγοράς καταναλωτικών αγαθών εξετάζονται μέσα στα πλαίσια της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Επίσης, εξετάζεται και το θέμα της υπό προϋποθέσεις φοροαπαλλαγής του επιδόματος και της σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας καθώς και του επιδόματος του τρίτου τέκνου.

Το θέμα της χορήγησης φορολογικής απαλλαγής στους πολυτέκνους στο φόρο εισοδήματος ίση με το αφορολόγητο του άγαμου επί τον αριθμό των μελών της οικογένείας δεν αντιμετωπίζεται προς το παρόν.

 

Β. Με το ν. 3815 (ΦΕΚ5Α/26.1.2010) «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα» δεν υπάρχουν ειδικότερες ρυθμίσεις που να αφορούν πολύτεκνες οικογένειες. Με τον ανωτέρω νόμο όμως αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο από 95.000 ευρώ σε 150.000 ευρώ  για την Α' κατηγορία κληρονόμων, δωρεοδόχων, τέκνων και από 15.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ για τη Β' κατηγορία. Καθιερώθηκε κλίμακα υπολογισμού του φόρου για την Α' κατηγορία με συντελεστές στο 1% έως 10%, Για τη Β' κατηγορία Καθιερώθηκε κλίμακα υπολογισμού του φόρου με συντελεστές από 5% έως 20%. Σε περίπτωση που κληρονόμος του αποβιώσαντος είναι επιζών σύζυγος ή ανήλικα τέκνα του παραμένει αφορολόγητη  η περιουσία που κληρονομείται από αυτούς μέχρι του ποσού των 400.000 ευρώ κατά δικαιούχο.
Κατά την ολοκλήρωση της νομοθετικής μεταρρύθμισης στη φορολογία κληρονομιών και γονικών παροχών και ειδικότερο κατά την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά την απόκτηση πρώτης κατοικίας θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες των πολύτεκνων οικογενειών.

Όσον αφορά στο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας η διαδικασία τροποποίησης του φορολογικού καθεστώτος βρίσκεται σε εξέλιξη. Η μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου θα προκύψει αφού ληφθούν υπόψη παράγοντες οι οποίοι άπτονται των αναγκών και επιταγών της κοινωνίας και της οικονομίας.

 

Γ. Με τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ. τίθενται τα πλαίσια και το πεδίο εφαρμογής του φόρου προστιθέμενης αξίας και καθορίζονται ρητά ο συντελεστές Φ.Π.Α. που εφαρμόζονται σε αγαθά και υπηρεσίες. Η ως άνω οδηγία έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας μας με το v. 2859/2000 (Κώδικας Φ.Π.Α.) όπως ισχύει.
Περαιτέρω. ο πίνακας αγαθών και υπηρεσιών για τα οποία τα κράτη - μέλη δύνανται να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. είναι καθορισμένος από τις διατάξεις της ανωτέρω Οδηγίας και έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας, με το Παράρτημα 111 του Κώδικα Φ.Π.Α. Στο Παράρτημα αυτό και συνεπώς στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. ι περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αγαθών και σύμφωνα με τη Δασμολογική Κλάση στην οποία αυτά ανήκουν, το γάλα, τα προϊόντα γαλακτοκομίας, τα βιβλία, τα λευκώματα ή βιβλία με εικόνες και τα λευκώματα για ιχνογράφηση, ή χρωματισμό για παιδιά, καθώς επίσης και η παροχή υπηρεσιών κατ' οίκον φροντίδας παιδιών. nπροκειμένου δε για βιβλία που ανήκουν σε συγκεκριμένη δασμολογική κλάση (Δ. Κ 4901), ισχύει ήδη συντελεστής 4,5%.

Η υπαγωγή των παιδικών πανών ή γενικότερα του συνόλου των προϊόντων που προορίζονται για χρήση από rπαιδιά βρεφικής - προσχολικής ηλικίας. σε συντελεστή Φ.Π.Α. 4,5% δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί με δεδομένο ότι οι διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000), όπως ισχύουν, αποτελούν ενσωμάτωση διατάξεων της Κοινοτικής Οδηγίας Φ.Π.Α. (2006/112/ΕΚ) στο εσωτερικό δίκαιο και οποιαδήποτε παρέκκλιση θα αποτελούσε κοινοτική παράβαση.

 

Δ. Με τις διατάξεις του άρθρου 12 ίου ν. 3220/2004 (ΦΕΚ 15/Α'), οι πολύτεκνοι γονείς, που έχουνν τουλάχιστον τέσσερα (4) ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα, απαλλάσσονται πλήρως από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης για αυτοκίνητα κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι 2000 κυβικά εκατοστά. Για αυτοκίνητα με κυλινδρισμό κινητήρα άνω των 2000 κυβικών εκατοστών η απαλλαγή περιορίζεται στο 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης.
Με τις διατάξεις του άρθρου 1 παράγραφος 2 του ν. 3454/2006 «Ενίσχυση  της οικογένειας και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 75/Α'), η προβλεπόμενη από τις ανωτέρω διατάξεις  απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης επεκτάθηκε κα, χορηγείται αναλογικά  και στους γονείς με . τρία ί3) ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα. Η ανωτέρω απαλλαγή παρέχεται μόνο για μια φορά και για ένα αυτοκίνητο ανά οικογένεια.
Με το άρθρο 2 παράγραφος 11 του ν 3583/2007 (ΦΕΚ 142/Α') «Αναμόρφωση του Εθνικού Τελωνιακού Κώδικα και άλλες διατάξεις» με το οποίο τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 3220/2004, η απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης στους δικαιούχους πολύτεκνους γονείς παρέχεται για δεύτερη και τελευταία φορά μετά την πάροδο πέντε (5) ετών, εφόσον οι πολύτεκνοι γονείς έχουν κατά τον τελωνισμό του αυτοκινήτου τουλάχιστον τέσσερα (4) ανήλικα τέκνα, και εφόσον τηρούνται οι λοιποί όροι και προϋποθέσεις εφαρμογής- των σχετικών διατάξεων.
Συνεπώς σύμφωνα με τα ανωτέρω, η άσκηση του δικαιώματος ατελούς παραλαβής αυτοκινήτων από πολύτεκνους γονείς δια δεύτερη φορά. περιλαμβάνει μόνο τους γονείς που έχουν τουλάχιστον τέσσερα (4) ανήλικα και όχι προστατευόμενο τέκνα, ενώ οι χήροι/ες με τρία τουλάχιστον τέκνα που έχουν χαρακτηριστεί πολύτεκναi, δε δύναται να υπαχθούν στις ως άνω απαλλακτικές διατάξεις για δεύτερη φορά.

Δεν εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία το ενδεχόμενο τροποποίησης των ανωτέρω διατάξεων.

 

Ε. Η Ανώτατη Συνομοσπονδία  πολυτέκνων Ελλάδος  αιτείται για πολλοστή φορά την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας των επιβατικών αυτοκινήτων των μελών της
Με τις διατάξεις του ν. 2459/1997 καταργήθηκε το σύνολο σχεδόν των απαλλαγών από τα τέλη κυκλοφορίας που είχαν χορηγηθεί κατά καιρούς υπέρ διαφόρων προσώπων. Επίσης λόγοι απλούστευσης της διαδικασίας επιβολής των τελών κυκλοφορίας καθώς και οι παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας δεν παρέχουν τη δυνατότητα για την απαλλαγή των πολυτέκνων από τα τέλη κυκλοφορίας.
Με βάση τις τελωνειακές διατάξεις του ν. 3223/2004 (ΦΕΚ Α 15) όπως ισχύουν, οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι απαλλάσσονται πλήρως ή μερικώς ανάλογα με τον κυβισμό. από το τέλος ταξινόμησης των οχημάτων που παραλαμβάνουν ενώ δεν απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Η απαλλαγή ίων τελών κυκλοφορ[ας προβλέπεται για ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που παρουσιάζουν σοβαρό προβλήματα υγείας, όπως άτομα με κινητική αναπηρία, άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, ανάπηροι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης τυφλοί, νεφροπαθείς  κλπ.

 

  Ζ       Τα αιτήματα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος για ενώ περαιτέρω μισθολογικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση των πολύτεκνων υπαλλήλων, θα εξετασθούν σε μελλοντική αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Τέλος, όσον αφορά στο θέμα «θεσμοθέτηση συμμετοχής της ΑΣΠΕ στην ΟΚΕ Ελλάδος» κι όπως έχουμε ήδη ενημερώσει με τα αρ. πρωτ. 41637/ΔΕΚΟ 686/26.9.2007 και 18934/ΔΕΚΟ 285/23.4.2008 έγγραφα μας την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (Α,Σ.Π.Ε.) το Υπουργείο θα λάβει υπόψη τις απόψεις της εφόσον υπάρξει ανάγκη αναδιάρθρωσης του ρόλοu και επαναδιατύπωσης των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ,Ε.)

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟIΚΟΝΟΜ/ΚΩΝ

      Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

1. Γραφείο κ. Υπουργού
2. Γραφείο Κ.Κ. Γεν. Γραμματέων
3. Γραφείο Κ. Γεν. Δ/vτών Φορολογίας t Τελωνείων κοι ΕΦΚ , MIσθιίJν και Οικονομικής Πολιτικής
4. Δ/vσεις 12,13,14 Τελών και ΓΔΟΠ, Δ18, Δ22
5. Γραφείο Κοlv/κού Ελέγχου

 

 

Πρόσφατα άρθρα