ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΠΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟ

 

Πραγματοποιήθηκε την 1/4/2021 τηλεδιάσκεψη της ΑΣΠΕ με τον Υφυπουργό Οικονομικών κο Απόστολο Βεσυρόπουλο, στον οποίο έθεσε τα εξής θέματα:

  1. Διαμόρφωση αφορολογήτου ποσού με βάση τα όρια της φτώχειας που ορίζει η ΕΛ.ΣΤΑΤ., σύμφωνα με τα οποία πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα (4) προστατευόμενα παιδιά πρέπει να έχει αφορολόγητο όριο 12.737 € (αν είναι κάτω των 14 ετών όλα) ή 16.523€ (αν είναι όλα άνω των 14 ετών).
  2. Διόρθωση στη διάταξη για την κατάργηση του φόρου πολυτελείας για τα 7-θέσια και άνω αυτοκίνητα των πολυτέκνων.
  3. Κοινωνικά επιδόματα (π.χ. επίδομα θέρμανσης).Να εξαιρούνται οι πολύτεκνοι από τα κριτήρια οικίας, αυτοκινήτου κ.λπ. ώστε να μην αποκλείονται από τα κοινωνικά επιδόματα.
  4. Πλήρης προστασία (χωρίς όρια) της πρώτης κατοικίας των πολυτέκνων
  5. Πλήρης απαλλαγή (χωρίς όρια) της πρώτης κατοικίας των πολυτέκνων από τον ΕΝΦΙΑ.
  6. Ο καθορισμός της εισφοράς αλληλεγγύης, με βάση τα όρια τις παραδοχές για τα όρια φτώχειας της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
  7. Δράσεις ισχυρού οικογενειακού και δημογραφικού αποτυπώματος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  8. Να μην επιβάλλεται τεκμαρτό διαβίωσης στις ατομικές φορολογικές δηλώσεις των προστατευόμενων τέκνων διότι τα ποσά που φορολογούνται είναι αθροιζόμενα στο οικογενειακό εισόδημα το οποίο αποτελεί κριτήριο εισοδηματικό για πολλές παροχές-προνόμια.

Ο Υφυπουργός κος Απ. Βεσυρόπουλος δεσμεύθηκε στα ακόλουθα:

  • Θα ζητήσει μελέτη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου για τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη εφαρμογή των ορίων φτώχειας της ΕΛ. ΣΤΑΤ. ως ορίων αφορολόγητου ποσού,
  • Θα φροντίσει για τη διόρθωση της διάταξης σε σχέση με τα κριτήρια που θέτει ο νόμος για την απαλλαγή από το φόρο πολυτελείας των αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού των πολυτέκνων.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και του τεκμαρτού διαβίωσης είναι στο προεκλογικό οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η κρίση που επέφερε η πανδημία καθυστερεί τις αποφάσεις αυτές, οι οποίες θα ληφθούν με την επιστροφή στην κανονικότητα.

Τέλος, από πλευράς ΑΣΠΕ τέθηκε το θέμα της αξιοπρεπούς διαμονής των πολυτέκνων στις οικίες τους σε σχέση με το μέγεθος της οικίας, και επομένως, ζητήσαμε να μην υπάρχουν κριτήρια με βάση τα τετραγωνικά μέτρα των σπιτιών τους τα οποία τους αποκλείουν από την επιλεξιμότητα σε κοινωνικά επιδόματα.

Ελπίζουμε να υπάρξει θετική συνέχεια από πλευράς του Υπουργείου και να νομοθετήσει μέτρα στήριξης των πολύπαθων πολύτεκνων οικογενειών.

Πρόσφατα άρθρα